Przepis na chińskie pierożki Dim Sum z krewetkami. Pycha!

Orientalny przysmak, który możesz przyrządzić samodzielnie.
Przepis na chińskie pierożki Dim Sum z krewetkami. Pycha!
fot. Pinterest (https://pl.pinterest.com/pin/532480355938694800, https://pl.pinterest.com/pin/11540542784884097)
20.01.2021
Wiktoria Sobocińska

Kuchnia azjatycka coraz częściej pojawia się na polskich stołach. Chętnie odwiedzamy również restauracje z kuchnią Dalekiego Wschodu oraz rozmaite food trucki, które stały się ostatnio bardzo modne. To doskonały sposób na to, aby poruszyć kubki smakowe i poznać swoje ulubione smaki.

Zobacz również: Śniadanie po meksykańsku: Quesadilla z awokado i wędzoną papryką

Jednym z azjatyckich przysmaków są pierożki Dim Sum, które można przyrządzić zarówno z mięsem, jak i w wersji wege. Wariacji nadzienia jest naprawdę sporo.

Pierożki Dim Sum z krewetkami: przepis

Choć pierogi kojarzą się wszystkim raczej z Polską, to obiecujemy, że w tym wydaniu również je pokochacie. Danie robi się błyskawicznie, a do tego jest obłędnie pyszne!

Czego będziesz potrzebować, poza słynnym bambusowym koszykiem?

Składniki:

  • 25 surowych krewetek (bez pancerza)
  • czerwona papryka (pokrojona w kostkę)
  • mały por (bez zielonej części, pokrojony w kostkę)
  • gruby szczypiorek
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżka sosu sojowego
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżka sosu ostrygowego
  • kilka kropel zielonego sosu Tabasco

Składniki na ciasto:

  • 150 g mąki pszennej (typu 500)
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 130 ml gorącej wody
  • szczypta soli

Pierożki możesz też oczywiście przygotować w naczyniu przeznaczonym do gotowania na parze.

Jak zrobić chińskie pierożki Dim Sum?

My proponujemy je w wariancie bezmięsnym, do którego przepis znaleźliśmy na blogu Czosnek w Pomidorach. Do tego odrobina sosu sojowego i... gotowe. Można delektować się samemu, lub podzielić z przyjaciółmi. 

  1. Wymieszaj w misce umyte krewetki, pokrojony szczypiorek, por oraz paprykę i dodaj posiekany czosnek.
  2. Do masy wlej po łyżce sosu sojowego, ostrygowego i z cytryny.
  3. Teraz połącz obydwie mąki i dodaj do nich sól. 
  4. Zagniataj ciasto, dolewając sukcesywnie gorącej wody.
  5. Ciasto podziel na 25 części, formując z nich kuleczki o wielkości orzecha włoskiego.
  6. Kawałki rozwałkuj na kółka o średnicy ok. 8 centymetrów.
  7. Na środku każdego z nich umieść krewetkę + warzywa. Możesz zamknąć gotowego pierożka, ale nie musisz. Są różne wersje, więc możesz zrobić kilka zamkniętych oraz parę otwartych.
  8. Pierożki gotuj przez 9 minut w specjalnym bambusowym koszu lub garnku do gotowania na parze. Jeśli używasz tego pierwszego, koniecznie natłuść go, aby ciasto nie przywierało.

I gotowe!

Pierożki Dim Sum podawaj z sosem sojowym lub ze świeżych listków kolendry, chili, limonki oraz czosnku. Mmm.

Smacznego!

Zobacz również: Hiszpańskie churros z sosem czekoladowym. Przepis na wyjątkowo chrupiący deser

Polecane wideo

Znaki zodiaku a śniadanie. Co powinnaś jeść o poranku?
Znaki zodiaku a śniadanie. Co powinnaś jeść o poranku? - zdjęcie 1
Komentarze (1)
Ocena: 1 / 5
gość (Ocena: 1) 20.01.2021 01:36
dim sum to nie sa pierozki, tylko przystawki / przekaski
odpowiedz

Polecane dla Ciebie