Kuchnia azjatycka coraz częściej pojawia się na polskich stołach. Chętnie odwiedzamy również restauracje z kuchnią Dalekiego Wschodu oraz rozmaite food trucki, które stały się ostatnio bardzo modne. To doskonały sposób na to, aby poruszyć kubki smakowe i poznać swoje ulubione smaki.
Zobacz również: Śniadanie po meksykańsku: Quesadilla z awokado i wędzoną papryką
Jednym z azjatyckich przysmaków są pierożki Dim Sum, które można przyrządzić zarówno z mięsem, jak i w wersji wege. Wariacji nadzienia jest naprawdę sporo.
Choć pierogi kojarzą się wszystkim raczej z Polską, to obiecujemy, że w tym wydaniu również je pokochacie. Danie robi się błyskawicznie, a do tego jest obłędnie pyszne!
Czego będziesz potrzebować, poza słynnym bambusowym koszykiem?
Składniki:
Składniki na ciasto:
Pierożki możesz też oczywiście przygotować w naczyniu przeznaczonym do gotowania na parze.
My proponujemy je w wariancie bezmięsnym, do którego przepis znaleźliśmy na blogu Czosnek w Pomidorach. Do tego odrobina sosu sojowego i... gotowe. Można delektować się samemu, lub podzielić z przyjaciółmi.
I gotowe!
Pierożki Dim Sum podawaj z sosem sojowym lub ze świeżych listków kolendry, chili, limonki oraz czosnku. Mmm.
Smacznego!
Zobacz również: Hiszpańskie churros z sosem czekoladowym. Przepis na wyjątkowo chrupiący deser