Pizza stromboli to prawdziwy hit. Zachwyca nie tylko smakiem, ale też wyglądem

To danie z twistem - i to dosłownie!
Pizza stromboli to prawdziwy hit. Zachwyca nie tylko smakiem, ale też wyglądem
Fot. Instagram.com (@valentinascorner/@happyfoodstube)
10.01.2021

Czy znacie kogoś, kto nie lubi pizzy? My też nie. Nie bez przyczyny to włoskie danie podbiło cały świat, bez wyjątku. Ulubione składniki zapieczone pod warstwą roztopionego sera, aromatyczny sos pomidorowy i chrupiące (lub puszyste – wedle uznania) ciasto. Czego chcieć więcej?  

Zobacz również: Pizza z patelni. Prosty przepis, który pokochasz

Klasyczna, uwielbiana przez miliony smakoszy pizza to oczywiście okrągły placek drożdżowy z dodatkami. Ale to danie występuje także w innych wariantach, m.in. jako calzone, czyli pizza-pieróg, który skrywa przepyszne nadzienie. W niektórych miejscach można trafić także na tzw. pizzę w rożku, serwowaną jak lody w wafelku, z ciastem zawiniętym właśnie na kształt rożka. A czy kiedykolwiek słyszeliście o pizzy stromboli? To kolejna wariacja na temat pizzy, która kusi nie tylko smakiem, ale też oryginalnym wyglądem. 

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Andrea Stolzenberger (@cutecottageoverload)

Pizza stromboli: przepis na pizzę zawijaną w rulon 

Pizza stromboli to odmiana tego dania nawiązująca nazwą do włoskiej wyspy Stromboli. Co ciekawe wyspę tworzy czynny wulkan. Jednak pizza nazwana na jej cześć wcale nie wywodzi się z Włoch - a przynajmniej nie do końca. To przepis opracowany przez włoskich emigrantów, którzy osiedlili się w Stanach Zjednoczonych, głównie w Filadelfii.  

Jak wygląda pizza stromboli? To nic innego jak specjalnie zawinięty rulon z odpowiednią ilością sera. Po jego przekrojeniu roztopiony ser powinien wypływać niczym gorąca lawa, co stanowi oczywiście nawiązanie do wyspy Stromboli i jej wulkanu. Trzeba przyznać, że brzmi efektownie. Możecie przekonać się o tym sami, ponieważ przepis na pizzę stromboli jest banalnie prosty. 

Składniki na ciasto: 

  • 500 g mąki pszennej (typu 550)  
  • 1/2 szklanki ciepłej wody 
  • 1 opakowanie suszonych drożdży 
  • 2 łyżki oleju lub oliwy 
  • 1 łyżeczka cukru 
  • 1 łyżeczka soli 

Składniki na farsz: 

  • 300 g żółtego sera 
  • 200 g pieczarek 
  • 1 jajko 
  • kilka plasterków wędliny 
  • 4-5 łyżek przecieru pomidorowego 
  • bazylia i oregano 
  • olej lub oliwa 
 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Gourmet Traveller (@gourmettraveller)

Sposób przygotowania: 

  1. Do miski wsyp mąkę, drożdże, sól i cukier, dolej olej lub oliwę.  
  2. Stopniowo dolewaj do mieszanki ciepłą wodę i zacznij wyrabiać ciasto dłonią. 
  3. Odstaw wyrobione ciasto w ciepłe miejsce na godzinę i przykryj je ściereczką do momentu, gdy podwoi swoją objętość. 
  4. Wyrośnięte ciasto podsyp mąką, ponownie zagnieć i uformuj duży prostokąt. 
  5. Pora na nadzienie: starte na tarce pieczarki podgrzej na małej ilości oleju, dopraw oregano i bazylią, a także solą i pieprzem. 
  6. Posmaruj ciasto sosem pomidorowym, a następnie wyłóż na nie plasterki wędliny i podsmażone pieczarki.  
  7. Zetrzyj ser i ułóż go na cieście. 
  8. Zwiń ciasto w rulon, zawijając boki pod spód.  
  9. Wierzch zwiniętego ciasta posmaruj roztrzepanym jajkiem. 
  10. Piecz pizzę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez ok. 40 minut, aż ciasto się zarumieni. 
  11. Serwuj pizzę stromboli pokrojoną na kawałki. 

Wypróbujesz taki przepis na pizzę stromboli? 

Zobacz również: Pizza z kalafiora. Rewelacyjne fit danie, od którego nie przytyjesz

Miliony kobiet zazdrościły jej idealnej figury. Teraz nie chcą na nią patrzeć, bo...
Miliony kobiet zazdrościły jej idealnej figury. Teraz nie chcą na nią patrzeć, bo... - zdjęcie 1
Komentarze (3)
Ocena: 5 / 5
gość (Ocena: 5) 12.01.2021 09:11
Szczerze mówiąc mnie jej wygląd akurat zniechęca. Mam awersje do łączenia słodkiego ze słonym i tak, wiem, że ta pizza nie jest takim połączenie smakowym, ale jej wygląd zwyczajnie kojarzy mi się ze słodkim ciastem, przez co robi mi się na samą myśl niedobrze, że miałabym to ugryźć, a kubki smakowe nie wyczułyby słodkiego ciasta. Tak wiem, jestem dziwna. ?
odpowiedz
gość (Ocena: 5) 11.01.2021 00:09
Jeżeli już to szklanka wody 250ml i używam świeżych drożdży nie suszonych moim zdaniem ciasto wychodzi źle, nie żółty ser tylko mozarella a zamiast przecieru włoska puszka polpa. Jak mam robić to dobre a nie byle jak.
odpowiedz
gość (Ocena: 5) 10.01.2021 13:03
Pół kilo maki i tylko pół szklanki wody? No nie wydaje mi się
odpowiedz
Polecane dla Ciebie