Czy znacie kogoś, kto nie lubi pizzy? My też nie. Nie bez przyczyny to włoskie danie podbiło cały świat, bez wyjątku. Ulubione składniki zapieczone pod warstwą roztopionego sera, aromatyczny sos pomidorowy i chrupiące (lub puszyste – wedle uznania) ciasto. Czego chcieć więcej?
Zobacz również: Pizza z patelni. Prosty przepis, który pokochasz
Klasyczna, uwielbiana przez miliony smakoszy pizza to oczywiście okrągły placek drożdżowy z dodatkami. Ale to danie występuje także w innych wariantach, m.in. jako calzone, czyli pizza-pieróg, który skrywa przepyszne nadzienie. W niektórych miejscach można trafić także na tzw. pizzę w rożku, serwowaną jak lody w wafelku, z ciastem zawiniętym właśnie na kształt rożka. A czy kiedykolwiek słyszeliście o pizzy stromboli? To kolejna wariacja na temat pizzy, która kusi nie tylko smakiem, ale też oryginalnym wyglądem.
Wyświetl ten post na Instagramie.
Pizza stromboli to odmiana tego dania nawiązująca nazwą do włoskiej wyspy Stromboli. Co ciekawe wyspę tworzy czynny wulkan. Jednak pizza nazwana na jej cześć wcale nie wywodzi się z Włoch - a przynajmniej nie do końca. To przepis opracowany przez włoskich emigrantów, którzy osiedlili się w Stanach Zjednoczonych, głównie w Filadelfii.
Jak wygląda pizza stromboli? To nic innego jak specjalnie zawinięty rulon z odpowiednią ilością sera. Po jego przekrojeniu roztopiony ser powinien wypływać niczym gorąca lawa, co stanowi oczywiście nawiązanie do wyspy Stromboli i jej wulkanu. Trzeba przyznać, że brzmi efektownie. Możecie przekonać się o tym sami, ponieważ przepis na pizzę stromboli jest banalnie prosty.
Składniki na ciasto:
Składniki na farsz:
Wyświetl ten post na Instagramie.
Sposób przygotowania:
Wypróbujesz taki przepis na pizzę stromboli?
Zobacz również: Pizza z kalafiora. Rewelacyjne fit danie, od którego nie przytyjesz