Ciasto Trzech Króli to wyjątkowy, puszysty deser pieczony tradycyjnie z okazji 6. stycznia. We Francji popularne było umieszczanie w środku ziarenka fève, czyli fasolki, ale wkrótce zostało ono zastąpione porcelanową figurką Dzieciątka Jezus.
Zobacz również: Przepis na choinkę z ciasta francuskiego ze szpinakiem. To będzie hit świąt!
Kto znalazł ukryte ziarenko w swoim kawałku, wygrywał specjalnie przygotowaną z tej okazji koronę oraz wróżyło mu to szczęście przez cały rok. Nie brakuje kolekcjonerów, którzy co roku zbierają swoje triumfalne zdobycze.
Jak przygotować to aromatyczne ciasto samodzielnie?
Migdałowe ciasto z okazji święta Trzech Króli pachnące rumem to smakowity rarytas, na który czekamy przez cały rok, a przy tym jest banalnie proste w przygotowaniu.
Czego będziesz potrzebować poza szczęśliwą figurką i koroną dla zwycięzcy?
Składniki:
Smacznego i powodzenia! :)
Zobacz również: Przepis na francuskie ciasteczka z truskawkami i rabarbarem