Przepis na choinkę z ciasta francuskiego ze szpinakiem. To będzie hit świąt!

Piękna i puszysta przekąska. Mniam!
Przepis na choinkę z ciasta francuskiego ze szpinakiem. To będzie hit świąt!
fot. Pinterest (pl.pinterest.com/pin/38913984270441123, pl.pinterest.com/pin/185210603411686228)
23.12.2022
Wiktoria Sobocińska

Ten przepis jest hitem na Pintereście w czasie świąt, ale my znaleźliśmy go na Instagramie fit_przepisy_od_baletnicy. Svetlana Ovsyankina to tancerka Polskiego Baletu Narodowego i autorka bestsellerowej książki z przepisami, ponieważ dieta baletnicy musi być przemyślana (aby zachować smukłą sylwetkę), odżywcza i dostarczać energii do licznych treningów. 

Dlatego właśnie ten przepis na świąteczne ciasto będzie zdrowy i wyjątkowy

Zobacz również: Świąteczny piernik? Koniecznie dodaj do niego... pomidory. Efekt cię zachwyci!

Choinka z ciasta francuskiego ze szpinakiem: przepis

Tym razem świąteczne ciasto wystąpi w wersji na słono. Czego będziesz potrzebować, aby zaskoczyć swoją rodzinę?

Składniki: 

  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • 300 g mrożonego szpinaku
  • 80 g sera żółtego
  • 50 g sera feta
  • pół cebuli
  • łyżka oliwy
  • ząbek czosnku
  • jajko
  • sól i pieprz do smaku
  • sezam do posypania

Jak zrobić choinkę ze szpinakiem?

  1. Cebulkę podsmaż na oliwie, aż się zeszkli.
  2. Szpinak rozpuść na patelni razem z ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę.
  3. Po ostudzeniu dodaj starty na tarce o grubych oczkach ser żółty.
  4. Na koniec rozkrusz fetę.
  5. Ciasto francuskie rozwiń, delikatnie rozwałkuj i pozostaw na papierach (jedno na drugim).
  6. Nożem wytnij trójkątny kształt choinki (jak na załączonym wideo).
  7. Na pierwszą warstwę ciasta nałóż farsz szpinakowy i przykryj kolejną.
  8. Następnie potnij ciasto w poprzeczne paski, aby po środku został "pieniek".
  9. Teraz skręć "gałązki" choinki na tyle, na ile pozwoli ciasto.
  10. Posmaruj drzewko jajkiem, posyp sezamem i rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  11. Włóż choinkę do środka i piecz przez około 30 minut, aż ciasto się zarumieni.

Gotowe!

Tą pyszną przekąską można zajadać się zarówno na ciepło, jak i na zimno. Z pozostałego ciasta spokojnie możesz przyrządzić chrupiące ciasteczka z dowolnym nadzieniem. 

Cały proces przygotowania możecie obejrzeć na filmiku poniżej

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Svetlana👱‍♀️born in🇷🇺live in🇵🇱 (@fit_przepisy_od_baletnicy)

Smacznego!

Zobacz również: Świąteczny przysmak rodziny królewskiej. Jak zrobić pyszny pudding z dodatkiem %?

Polecane wideo

Choinki gwiazd 2020. Beata Pawlikowska przebiła wszystkich
Choinki gwiazd 2020. Beata Pawlikowska przebiła wszystkich - zdjęcie 1
Komentarze
Ocena: 5 / 5

Polecane dla Ciebie