Święta kojarzą nam się z prezentami i smacznymi potrawami, ale też przy okazji... efektem przejedzenia i nadprogramowymi kaloriami. Dowiedz się, jak zadbać o to, aby nie marnować jedzenia w święta i przy okazji skorzystaj z lekkich przepisów.
Zobacz również: Świąteczny piernik? Koniecznie dodaj do niego... pomidory. Efekt cię zachwyci!
Święta Bożego Narodzenia nie mogą obyć się bez pieczenia korzennych pierniczków. Kochamy tę przyjemną czynność, która od razu wprowadza nas w wigilijny nastrój (zwłaszcza, gdy pod nosem nucimy którąś ze świątecznych piosenek).
Teraz możesz jeść te pyszne słodkości bez żadnych wyrzeczeń, jeśli tylko wprowadzisz drobne zmiany do swojej corocznej tradycji. Jak to zrobić?
Odchudzoną wersję przepisu na pierniczki zdradził nam portal Women's Health. Cała tajemnica polega na tym, aby całkiem zrezygnować z masła, cukru oraz mąki pszennej. Mimo to, korzenne ciasteczka nadal mogą być przepyszne, a do tego wyglądać zjawiskowo na stole. Jak się za to zabrać?
Wystarczy, że masło zastąpisz olejem roślinnym bądź masełkiem wegańskim (np. na bazie masła shea). Zamiast tłustego mleka wybierz mleko kokosowe lub migdałowe, cukier podmień na ksylitol albo syrop z agawy (opcjonalnie z daktyli), a jeśli zależy Ci na wersji wegańskiej, jajka doskonale zastąpi taki wynalazek jak żel lniany, stworzony na bazie siemienia lnianego.
Składniki:
Możesz wybrać, czy wolisz upiec chrupiące ciastka tuż przed kolacją wigilijną, czy zrobić to wcześniej i ukryć je w szczelnym pojemniku, aż zmiękną.
Równie dobrze możesz ozdobić nimi swoją choinkę lub podarować bliskim jako prezent. :)
Przygotowanie:
Uwaga! Ilość fit pierniczków, które otrzymasz z podanych proporcji składników jest zależna od wielkości foremek, z których będziesz korzystać.
Taka wersja dostarcza zdecydowanie mniej kalorii, a nadal smakuje wyśmienicie.
Wesołych Świąt!♥
Zobacz również: Świąteczny przysmak rodziny królewskiej. Jak zrobić pyszny pudding z dodatkiem %?