Są takie dania, których nie może zabraknąć na świątecznym stole. W naszej polskiej tradycji to oczywiście barszcz z uszkami, smażony karp czy śledzie. Wiele zależy jednak od regionu, z którego pochodzimy. W niektórych domach w wigilię zamiast barszczu znajdziemy na przykład grzybową. Są też miejsca, w których na próżno szukać ryby po grecku czy kapusty z grochem.
Zobacz również: Bomby czekoladowe. Napój, który smakuje jak Święta, podbija TikToka
Na świątecznym stole nie może zabraknąć także ciast. Wypieki, które najbardziej kojarzą nam się z Bożym Narodzeniem to oczywiście makowiec i piernik. Jeśli przygotowywanie świątecznych słodkości dopiero przed wami, koniecznie wypróbujcie przepis na wyjątkowy piernik z dodatkiem pomidorów. Brzmi dziwacznie i niejadalnie? Nic podobnego. Gwarantujemy, że efekt zachwyci wszystkich wigilijnych gości.
Wyświetl ten post na Instagramie.
Skąd pomysł na piernik pomidorowy? Ten przepis po raz pierwszy pojawił się na blogu “Jadłonomia” autorstwa Marty Dymek, która specjalizuje się w daniach wegańskich. Ostatnio na portalu haps.pl pojawiła się nieco zmodyfikowana wersja tego ciasta, bo z jajkami i masłem (a więc nie wegańska). Nie zabrakło w niej jednak pomidorów. Dlaczego? To właśnie ten składnik gwarantuje piernikowi wilgotność. Warto zapamiętać ten trik, ponieważ po wyjęciu z piekarnika tradycyjnego piernika często okazuje się, że jest on zbyt suchy.
Jeśli obawiacie się, że dodatek pomidorów zrujnuje korzenny smak waszego ciasta – niepotrzebnie. Warzywa nie będą wyczuwalne w wypieku. Wręcz przeciwnie – dodatkowo podkręcą jego aromat.
Jak przygotować świąteczny piernik z pomidorami? Poniżej znajdziecie przepis idealny na keksówkę o wymiarach 24 x 13 cm.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Wypróbujecie ten przepis?
Zobacz również: Najpiękniejsze ciasto na świecie. Zrobisz je w domu i to z zaledwie 5 składników