Świąteczny piernik? Koniecznie dodaj do niego... pomidory. Efekt cię zachwyci!

Ten trik sprawi, że Twój wypiek będzie lepszy niż kiedykolwiek.
Świąteczny piernik? Koniecznie dodaj do niego... pomidory. Efekt cię zachwyci!
Fot. Unsplash
18.12.2020

Są takie dania, których nie może zabraknąć na świątecznym stole. W naszej polskiej tradycji to oczywiście barszcz z uszkami, smażony karp czy śledzie. Wiele zależy jednak od regionu, z którego pochodzimy. W niektórych domach w wigilię zamiast barszczu znajdziemy na przykład grzybową. Są też miejsca, w których na próżno szukać ryby po grecku czy kapusty z grochem. 

Zobacz również: Bomby czekoladowe. Napój, który smakuje jak Święta, podbija TikToka

Na świątecznym stole nie może zabraknąć także ciast. Wypieki, które najbardziej kojarzą nam się z Bożym Narodzeniem to oczywiście makowiec i piernik. Jeśli przygotowywanie świątecznych słodkości dopiero przed wami, koniecznie wypróbujcie przepis na wyjątkowy piernik z dodatkiem pomidorów. Brzmi dziwacznie i niejadalnie? Nic podobnego. Gwarantujemy, że efekt zachwyci wszystkich wigilijnych gości. 

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez megan | food + photography (@olivesnthyme)

Piernik z pomidorami. Oryginalny przepis na święta 

Skąd pomysł na piernik pomidorowy? Ten przepis po raz pierwszy pojawił się na blogu “Jadłonomia autorstwa Marty Dymek, która specjalizuje się w daniach wegańskichOstatnio na portalu haps.pl pojawiła się nieco zmodyfikowana wersja tego ciasta, bo z jajkami i masłem (a więc nie wegańska). Nie zabrakło w niej jednak pomidorów. Dlaczego? To właśnie ten składnik gwarantuje piernikowi wilgotność. Warto zapamiętać ten trik, ponieważ po wyjęciu z piekarnika tradycyjnego piernika często okazuje się, że jest on zbyt suchy. 

Jeśli obawiacie się, że dodatek pomidorów zrujnuje korzenny smak waszego ciasta – niepotrzebnie. Warzywa nie będą wyczuwalne w wypieku. Wręcz przeciwnie – dodatkowo podkręcą jego aromat.  

Jak przygotować świąteczny piernik z pomidorami? Poniżej znajdziecie przepis idealny na keksówkę o wymiarach 24 x 13 cm. 

Składniki: 

  • 200 g mąki pszennej 
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej 
  • 200-250 g pomidorów krojonych z puszki (można także użyć niesolonego przecieru pomidorowego lub pokrojonych i sparzonych świeżych pomidorów) 
  • 2 małe jajka 
  • 1 łyżka kakao 
  • 1 i ½  łyżki przyprawy korzennej 
  • pół szklanki cukru 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 2 łyżki masła 
  • garść kandyzowanych owoców lub suszonej żurawiny 
  • garść orzechów włoskich 

Sposób przygotowania: 

  1. Pierwszy krok to zblendowanie pomidorów. Jeśli używasz świeżych warzyw, przetrzyj je przez sitko, aby pozbyć się pestek. 
  2. Do zblendowanych pomidorów dodaj jajka, masło i cukier. Wymieszaj wszystkie składniki. 
  3. Dodaj do masy mąkę pszenną i ziemniaczaną, kakao, proszek do pieczenia i przyprawę korzenną. 
  4. Zmiksuj wszystkie składniki na gładką masę. 
  5. Na koniec dodaj kandyzowane owoce i posiekane orzechy, a następnie wymieszaj ciasto. 
  6. Wyłóż keksówkę papierem do pieczenia albo wysmaruj ją olejem i posyp bułką tartą. 
  7. Przełóż masę do keksówki i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.  
  8. Piecz przez 40 minut. 
  9. Ostudzone ciasto możesz ozdobić polewą czekoladową. 

Wypróbujecie ten przepis? 

Zobacz również: Najpiękniejsze ciasto na świecie. Zrobisz je w domu i to z zaledwie 5 składników

Polecane wideo

Najpiękniejsze świąteczne wzorki na paznokcie. Zainspiruj się!
Najpiękniejsze świąteczne wzorki na paznokcie. Zainspiruj się! - zdjęcie 1
Komentarze
Ocena: 5 / 5

Polecane dla Ciebie