4 niewybaczalne błędy, które popełniasz w trakcie gotowania najważniejszej potrawy wigilijnej

Bez tych składników to danie zupełnie traci smak.
4 niewybaczalne błędy, które popełniasz w trakcie gotowania najważniejszej potrawy wigilijnej
fot. Unsplash (Dorien Monnens)
23.12.2020

Zbliża się Wigilia i zapewne już układasz w głowie wstępny plan, co pojawi się w tym roku na świątecznym stole. Choć będziemy świętować w okrojonym gronie bliskich, warto sprawić swojemu podniebieniu ucztę. Jednej potrawy z pewnością nie może zabraknąć tego dnia w naszych domach.

Zobacz również: Świąteczny przysmak rodziny królewskiej. Jak zrobić pyszny pudding z dodatkiem %?

Nie wszyscy mają wystarczająco dużo czasu oraz siły, aby przygotować ją samodzielnie, ale kiedy włożymy w to odrobinę wysiłku, odwdzięczy się nam niesamowitym smakiem. Co więcej, doskonale wzmocni naszą odporność!

Wiele z nas zapomina jednak, jakie błędy potrafią zepsuć ten niepowtarzalny smak i aromat... O czym zatem warto pamiętać w trakcie przygotowania? Podpowiadamy.

Jak zrobić barszcz wigilijny?

#1 Przygotuj bulion

Barszcz bez bulionu to najczęściej popełniany błąd w trakcie gotowania. Ten wywar jest bowiem podstawą smaku wigilijnego dania. W wersji jarskiej nie zapomnij o dodaniu suszonych grzybów.

#2 Umiejętnie wybierz przyprawy

Kolejną warstwę smakową barszczu tworzą umiejętnie dobrane zioła i przyprawy. Trzy najważniejsze z nich to czosnek, majeranek oraz czarny pieprz.

Nie może również zabraknąć ziela angielskiego i liścia laurowego, ale niektórzy traktują te dodatki jedynie jako opcję. Są to bowiem bardzo mocne przyprawy, które tłumią inne aromaty. 

#3 Wlej zakwas buraczany

Kiszony napój ze sfermentowanych buraków ma nie tylko walory smakowe, ale także cenne właściwości zdrowotne. Na koniec wieloetapowego budowania aromatu barszczu wlej zakwas buraczany i nie gotuj już zupy. Inaczej Twoje danie zmieni kolor na ciemny, a wartości probiotyczne przepadną. Przed dodaniem zakwasu zdejmij garnek z ognia.

#4 Dodaj buraki

Niektórzy są zdania, że jeśli barszcz został już zaprawiony naturalnym kwasem buraczanym, to nie trzeba dodawać do niego buraków. To duży błąd! Dodanie warzyw do bulionu znacznie poprawia smak oraz koloryt naszej wigilijnej zupy. Jeśli zapomniałaś o zakwasie, zawsze możesz ugotować wywar na burakach ćwikłowych i zakwasić barszcz kwasem octowym albo cytrynowym. I gotowe!

Zobacz również: Bomby czekoladowe. Napój, który smakuje jak Święta, podbija TikToka

Polecane wideo

Choinka jest passe. W tym roku królują świąteczne sukulenty. Są przeurocze!
Choinka jest passe. W tym roku królują świąteczne sukulenty. Są przeurocze! - zdjęcie 1
Komentarze
Ocena: 5 / 5

Polecane dla Ciebie