Na wigilijnym stole powinno się znaleźć 12 potraw. Żeby tradycji stało się zadość, prezentujemy przepis na jedną z nich: wyśmienitą zupę grzybową, która zawsze się udaje! Oto receptura.
Zobacz także: Przepisy na zimowe herbatki, które rozgrzeją Cię w chłodne wieczory
Składniki:
pół kg grzybów (najlepiej prawdziwków)
2 cebule, włoszczyzna
po łyżce mąki i masła
szklanka śmietany 18 proc.
sól, pieprz
przyprawy: tymianek, oregano, estragon, bazylia, lubczyk
Przygotowanie:
Umytą włoszczyznę zalać wrzącą i osoloną wodą, ugotować wywar. Grzyby poszatkować.
Cebulę obrać, opłukać, posiekać i wymieszać z poszatkowanymi grzybami. Dodać masło, posolić do smaku i dusić pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu. Gdy będzie gotowa, połączyć ją z wywarem.
Do wrzącej zupy wlać przesianą mąkę rozprowadzoną kilkoma łyżkami wody. Zagotować, odstawić, a następnie dodać śmietanę. Doprawić solą, pieprzem, dodać przyprawy. Podawać z cienkim makaronem lub łazankami.