Jeśli w tym roku masz ochotę na diametralną odmianę wigilijnego menu, z pewnością spodoba ci się nasz przepis na ryżową kutię. Ta tradycyjna wigilijna potrawa w zupełnie nowej odsłonie zadziwi twoich gości. Możesz być pewna, że zniknie ze stołu bardzo szybko!
Zobacz także: Deser, którego musisz spróbować: Ciasteczka toffi z kawałkami czekolady
Składniki
• ryż - 25 dag
• szklanka miodu
• cynamon - szczypta
• suszone śliwki - 10 dag
• płatki migdałowe - 5 dag
• rodzynki - 5 dag
• masło - 2-3 łyżki
• gruby cukier – 1 łyżka
• sól
Przygotowanie
Namocz umyte śliwki w niewielkiej ilości wody. Ugotuj i zmiksuj z miodem i cynamonem. Rodzynki namocz i odsącz. Zagotuj ryż na sypko w osolonej wodzie, odcedź i przestudź. Wymieszaj ze śliwkami i rodzynkami. Ryż z pozostałymi składnikami włóż do lodówki, a przed podaniem polej stopionym masłem, posyp cukrem i płatkami migdałowymi.
Smacznego!