Placki ziemniaczane to proste i tanie danie, które uwielbiają Polacy. Okazuje się, że nie tylko my lubujemy się w tej potrawie. W Irlandii jest to wręcz narodowy przysmak, obowiązkowo przygotowywany z okazji takich uroczystości, jak dzień św. Brygidy, która jest patronką tego kraju.
Zobacz również: Pieczony jogurt grecki ze śliwkami. Zastrzyk energii z samego rana
Irlandzkie placki ziemniaczane, inaczej Boxty, przyrządza się nieco inaczej, niż nasze, dodając do masy mix gotowanych i surowych ziemniaków. Ich odmian jest bardzo wiele, tak samo jak naleśników, ale wybraliśmy najbardziej klasyczny przepis.
Czego będziesz potrzebować?
Składniki:
Istnieje też drugi sposób na przygotowanie Boxty. Można ułożyć masę na patelni w formie jednego, dużego placka (tak samo robi się placek myśliwski) i podsmażyć pod przykryciem ok. 10 minut z każdej strony. Przed podaniem należy pokroić placek na mniejsze części, jak pizzę.
Smacznego!
Zobacz również: Śniadanie po meksykańsku: Quesadilla z awokado i wędzoną papryką