W Wielkiej Brytanii nie obchodzi się świąt bez tego przysmaku. Tradycyjny pudding świąteczny rodzina uroczyście wnosi na stół, po uprzednim polaniu go alkoholem i spektakularnym podpaleniu. Istnieją w tym celu nawet specjalne "miski puddingowe".
Możesz podawać go zarówno na zimno, jak i na ciepło. Jeśli nie chcesz kolejny raz ubijać w tym roku gigantycznego ciasta (zwłaszcza, że liczba osób podczas wigilii ma być mocno ograniczona), może wypróbuj nowy przepis?
Zobacz również: Przepisy na zimowe herbatki, które rozgrzeją Cię w chłodne wieczory
Rodzina królewska podzieliła się przepisem na tradycyjny pudding prosto ze swojej kuchni.
Kucharze rodziny królewskiej zdradzili wszystkie składniki potrzebne do przyrządzenia takiego przysmaku. Niektóre z nich są dosyć trudno dostępne, jak np. łój wołowy. Możesz zastąpić go jednak zwykłym masłem, pod warunkiem, że będziesz pamiętała o jego niższej temperaturze topnienia. Najlepiej schłodzić je przed użyciem, wtedy zachowasz naturalną "porowatość" deseru.
Składniki:
Pamiętaj, aby dzień wcześniej namoczyć suszone owoce w alkoholu.
Tak przygotowane puddingi możesz odstawić w chłodne, suche i ciemne miejsce, aż do świąt Bożego Narodzenia. Ważne! Jeśli robisz pudding w jednej, dużej misce, wydłuż czas gotowania do 3 godzin, sukcesywnie dolewając wody, jaka odparuje z naczynia.
A teraz najważniejsze: Przed wyłożeniem deseru na świąteczny stół, polej go z wierzchu koniakiem i natychmiast podpal. Efekt będzie spektakularny.
Poniżej filmik instruktażowy:
🥄 Today is #StirupSunday: traditionally the day when home cooks ‘stir up’ their Christmas pudding mixture.
— The Royal Family (@RoyalFamily) November 22, 2020
This year, chefs in the Royal kitchens have shared their recipe for a traditional Christmas pudding.
We hope that some of you enjoy making it in your own homes. pic.twitter.com/BNepTPJD6a
Zobacz również: Jabłka w karmelu z cynamonem pokryte glazurą z czerwonego wina i miodu