Świąteczny przysmak rodziny królewskiej. Jak zrobić pyszny pudding z dodatkiem %?

Wnosi się go na stół po uroczystym podpaleniu.
Świąteczny przysmak rodziny królewskiej. Jak zrobić pyszny pudding z dodatkiem %?
Fot. Pinterest (https://pl.pinterest.com/pin/46584177370917115/ & https://pl.pinterest.com/pin/839991767994548747/)
14.12.2020

W Wielkiej Brytanii nie obchodzi się świąt bez tego przysmaku. Tradycyjny pudding świąteczny rodzina uroczyście wnosi na stół, po uprzednim polaniu go alkoholem i spektakularnym podpaleniu. Istnieją  w tym celu nawet specjalne "miski puddingowe".

Możesz podawać go zarówno na zimno, jak i na ciepło. Jeśli nie chcesz kolejny raz ubijać w tym roku gigantycznego ciasta (zwłaszcza, że liczba osób podczas wigilii ma być mocno ograniczona), może wypróbuj nowy przepis?

Zobacz również: Przepisy na zimowe herbatki, które rozgrzeją Cię w chłodne wieczory

Rodzina królewska podzieliła się przepisem na tradycyjny pudding prosto ze swojej kuchni

Świąteczny pudding: przepis rodziny królewskiej

Kucharze rodziny królewskiej zdradzili wszystkie składniki potrzebne do przyrządzenia takiego przysmaku. Niektóre z nich są dosyć trudno dostępne, jak np. łój wołowy. Możesz zastąpić go jednak zwykłym masłem, pod warunkiem, że będziesz pamiętała o jego niższej temperaturze topnienia. Najlepiej schłodzić je przed użyciem, wtedy zachowasz naturalną "porowatość" deseru.

Składniki:

  • 🍇 250g rodzynek
  • 🍇 250g porzeczek
  • 🍇 185g sułtanek (lub innych suszonych owoców np. śliwek)
  • 🍊 150g kandyzowanej skórki pomarańczowej mieszanej
  • 🧈 250g łoju wołowego
  • 🍞 250g bułki tartej
  • 🌾 90g mąki
  • 🎄 12g bożonarodzeniowej mieszanki korzennych przypraw
  • 🥚  2 jajka
  • 🍬 180g cukru trzcinowego Demerara
  • 🍺  275 ml piwa
  • 🍹  40 ml ciemnego rumu
  • 🥃  40 ml brandy

Jak zrobić świąteczny pudding?

Pamiętaj, aby dzień wcześniej namoczyć suszone owoce w alkoholu.

  1. W głębokiej misce wymieszaj wszystkie suche składniki (mąkę, przyprawy, bułkę tartą oraz cukier)
  2. W osobnym naczyniu ubij jajka i dokładnie połącz je z owocami oraz trunkami. 
  3. Do masy dodaj suche dodatki.
  4. Wysmaruj tłuszczem (lub zimnym masłem) miseczki puddingowe, kokielki lub po prostu większą miskę, jeżeli zamierzasz upiec z powstałej masy jedno ciasto.
  5. Ułóż ciasto w każdej z miseczek i przykryj szczelnie krążkami z pergaminu. 
  6. Na górze umieść dwie warstwy folii aluminiowej i zwiąż ją nitką kulinarną, jeśli chcesz przygotować pudding klasycznie w kąpieli wodnej. 
  7. Włóż miseczki do głębokiego garnka i zalej zimną wodą do 2/3 wysokości.
  8. Doprowadź wodę do wrzenia, zakryj garnek pokrywką i gotuj przez 6 godzin.

Tak przygotowane puddingi możesz odstawić w chłodne, suche i ciemne miejsce, aż do świąt Bożego Narodzenia. Ważne! Jeśli robisz pudding w jednej, dużej misce, wydłuż czas gotowania do 3 godzin, sukcesywnie dolewając wody, jaka odparuje z naczynia.

A teraz najważniejsze: Przed wyłożeniem deseru na świąteczny stół, polej go z wierzchu koniakiem i natychmiast podpal. Efekt będzie spektakularny. 

Poniżej filmik instruktażowy:

Zobacz również: Jabłka w karmelu z cynamonem pokryte glazurą z czerwonego wina i miodu

Polecane wideo

Choinka jest passe. W tym roku królują świąteczne sukulenty. Są przeurocze!
Choinka jest passe. W tym roku królują świąteczne sukulenty. Są przeurocze! - zdjęcie 1
Komentarze
Ocena: 5 / 5

Polecane dla Ciebie