Miękkie, rozpływające się w ustach, chrupiące na brzegach, a do tego pełne słodkiej czekolady i toffi. Poznaj przepis na najpyszniejsze ciastka, jakie kiedykolwiek jadłaś.
Polecamy także: Pyszne śniadanko na dzień dobry: ciastko-muffinki jabłkowo-cynamonowe
Składniki:
12 łyżek (170g) niesolonego masła
3/4 szklanki (155g) jasnobrązowego cukru
1/2 szklanki (105g) białego cukru
2 duże jajka (jedno całe, z drugiego tylko żółtko)
1/2 łyżki ekstraktu waniliowego
1/2 łyżeczki soli
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
2 i 1/4 szklanki (300 g) białej mąki
3 batony muesli
1/3 szklanki drobno posiekanych orzechów pekan, opcjonalnie
160g czekolady mlecznej
Przygotowanie:
1. W garnuszku rozpuść masło mniej więcej w 80% (nie musi być ono zatem stopione całkowicie, mogą być w nim drobne kawałki). Ostudź je do temperatury pokojowej.
2. Dodaj do masła cukier brązowy i biały. Mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji.
3. Do masy wbij jedno całe jajko i jedno żółtko. Dodaj ekstrakt waniliowy.
4. Następnie dodaj suche składniki: sól, sodę, mąkę. Wymieszaj wszystko.
5. Do masy dodaj 2 pokrojone batony muesli, orzechy pekan oraz kawałki czekolady mlecznej. Wymieszaj wszystko, przykryj szczelnie miskę i włóż ją do lodówki minimum na 1 godzinę.
6. Rozgrzej piekarnik do 175 stopni Celsjusza. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Umieść na niej 6-8 kulek z ciasta i rozwałkuj je na ciastka. Piecz przez 8-12 minut. Wyjmij je z piekarnika jak tylko zauważysz, że brzegi ciastek się rumienią.
7. Kiedy ciastka będą jeszcze ciepłe i miękkie, możesz wetknąć w nie małe kawałki z trzeciego batonika muesli oraz rozpuścić kąpieli wodnej odrobinę mlecznej czekolady i zanurzać w niej ciastka do połowy. Ciasteczka możesz na końcu posypać odrobiną soli morskiej tak, by dodatkowo podbić ich słodki smak.
Bon appétit!
Źródło: www.chelseasmessyapron.com