Jeśli mąka kokosowa dotąd nie gościła zbyt często w twojej kuchni, warto to zmienić. Ten produkt jest zalecany osobom, które mają podwyższony poziom cukru we krwi oraz nie tolerują glutenu. Jej dodatkową zaletą jest to, że wspomaga odchudzanie i spalanie tkanki tłuszczowej.
Przygodę z mąką kokosową rozpocznij od przygotowania pysznych, lekkich i zdrowych naleśników. Możesz je zrobić w dwóch wersjach: słodkiej oraz wytrawnej.
Polecamy także: Chrupiąca BRUSCHETTA z rukolą i jajkiem. Bon appétit!
Składniki:
1/2 szklanki mleka roślinnego
3 jajka, lekko roztrzepane
1/4 szklanki mąki kokosowej
2 łyżki miodu
olej kokosowy lub rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Wymieszaj w misce mleko, miód i jajka. Następnie dodaj mąkę. Mieszaj, dopóki składniki nie połączą się w gładką masę.
Smaż na rozgrzanej patelni z obu stron. Naleśniki powinny uzyskać złoty kolor.
Uwaga: podczas przewracania naleśnika na drugą stronę, ciasto może się rozrywać.
Słodkie naleśniki z mąki kokosowej będą świetnie smakować z twarożkiem, dżemem, cukrem pudrem lub ulubionymi owocami.
Naleśniki w wersji na słono przygotuj z tych samych składników, jednak nie dodawaj do nich miodu, a szczyptę soli.
Wytrawne naleśniki będą doskonale pasowały do farszu z pieczarek, łososia lub szpinaku.
Smacznego!
Źródło: martam.com.pl