Nutella to ulubiony deser zarówno dzieci, jak i dorosłych, a dynia doskonale wzmacnia odporność jesienią. Czy można wyobrazić sobie lepszy duet? Ten eksperyment jest naprawdę prosty.
Zobacz również: Nutella o smaku białej czekolady. Na ten widok Internet wpadł w zbiorową histerię
Pisaliśmy już o dyniowych placuszkach na śniadanie, jesiennej szarlotce, gnocchi z sosem dyniowym... a teraz czas na dyniową nutellę! Jak myślisz, czego będziesz potrzebować?
Czy myślałaś kiedyś nad innym smakiem kremu czekoladowo-orzechowego np. jesiennej dyni? Okazuje się, że przyrządzenie takiego deseru w warunkach domowych jest banalnie proste.
Dynia jest bogatym źródłem wapnia, fosforu, magnezu, potasu i cynku. Ponadto to niskokaloryczne warzywo spokojnie można spożywać na diecie. Jesienią jest na to idealny czas.
Wystarczą cztery składniki, aby wyczarować na kanapkach takie cudo. Dynię uprzednio pokrój na kawałki i upiecz w 180 stopniach, aby następnie zmiksować ją na na gładkie purée.
Składniki:
- pół szklanki purée z dyni,
- 2-3 łyżeczki kakao,
- 2 łyżeczki miodu lub syropu klonowego,
- 2 łyżeczki oleju kokosowego.
Gdy purée z dyni już ostygnie, dorzuć do środka pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj. Teraz wystarczy posmarować kremem kanapki lub naleśniki. I gotowe!
To o wiele zdrowsza wersja, ale czy smaczniejsza od klasyka? Koniecznie dajcie znać!
Zobacz również: Przepis na aromatyczną, dyniową Latte. Efekt jak ze Starbucks’a!