Jak smakuje dyniowa nutella? Zrobisz ją samodzielnie w kilka minut!

Wystarczą cztery składniki, aby wyczarować na kanapkach takie cudo.
Jak smakuje dyniowa nutella? Zrobisz ją samodzielnie w kilka minut!
fot. Unsplash (Mikael Stenberg, Karalina S)
10.11.2020
Wiktoria Sobocińska

Nutella to ulubiony deser zarówno dzieci, jak i dorosłych, a dynia doskonale wzmacnia odporność jesienią. Czy można wyobrazić sobie lepszy duet? Ten eksperyment jest naprawdę prosty.

Zobacz również: Nutella o smaku białej czekolady. Na ten widok Internet wpadł w zbiorową histerię

Pisaliśmy już o dyniowych placuszkach na śniadanie, jesiennej szarlotce, gnocchi z sosem dyniowym... a teraz czas na dyniową nutellę! Jak myślisz, czego będziesz potrzebować?

Domowa nutella: jesienny przepis

Czy myślałaś kiedyś nad innym smakiem kremu czekoladowo-orzechowego np. jesiennej dyni? Okazuje się, że przyrządzenie takiego deseru w warunkach domowych jest banalnie proste. 

Dynia jest bogatym źródłem wapnia, fosforu, magnezu, potasu i cynku. Ponadto to niskokaloryczne warzywo spokojnie można spożywać na diecie. Jesienią jest na to idealny czas.

Wystarczą cztery składniki, aby wyczarować na kanapkach takie cudo. Dynię uprzednio pokrój na kawałki i upiecz w 180 stopniach, aby następnie zmiksować ją na na gładkie purée.

Jak zrobić dyniową nutellę?

Składniki:

- pół szklanki purée z dyni,
- 2-3 łyżeczki kakao,
- 2 łyżeczki miodu lub syropu klonowego,
- 2 łyżeczki oleju kokosowego.

Gdy purée z dyni już ostygnie, dorzuć do środka pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj. Teraz wystarczy posmarować kremem kanapki lub naleśniki. I gotowe!

To o wiele zdrowsza wersja, ale czy smaczniejsza od klasyka? Koniecznie dajcie znać!

Zobacz również: Przepis na aromatyczną, dyniową Latte. Efekt jak ze Starbucks’a!

Polecane wideo

Raindrop nails. Ten manicure to najlepsza odpowiedź na jesienną aurę
Raindrop nails. Ten manicure to najlepsza odpowiedź na jesienną aurę - zdjęcie 1
Komentarze
Ocena: 5 / 5

Polecane dla Ciebie