Dzień Zdrowego Gotowania: Smakowite kotleciki jaglano-ryżowe

Przygotowanie ich jest banalnie proste, a smak po prostu niebiański!
Dzień Zdrowego Gotowania: Smakowite kotleciki jaglano-ryżowe
Fot. Pinterest.com (https://pl.pinterest.com/pin/1829656086286805/) & pexels
08.11.2020

Od 2007 roku kraje europejskie 8 listopada obchodzą Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania (ang. „European Day of Healthy Food and Cooking”). Z tej okazji mamy więc dla was dzisiaj przepis na szybki, pyszny i oczywiście smaczny obiad: kotleciki jaglano-ryżowe. To wegańskie danie zasmakuje każdemu!

Zobacz także: Śniadanie po meksykańsku: Quesadilla z awokado i wędzoną papryką

Wegańskie pulpety jaglano-ryżowe: przepis

Składniki:

- 1 szklanka suchej kaszy jaglanej
- 0,5 szklanki suchego, białego ryżu basmati
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki mąki kukurydzianej
- 5-6 łyżeczek pasty z suszonych pomidorów (zblenduj suszone pomidory z oliwą z oliwek lub olejem rzepakowym)
- 3-4 łyżeczki pasty z zielonych oliwek (zblenduj zielone oliwki z oliwą z oliwek lub olejem rzepakowym)
- olej rzepakowy (do wysmarowania papieru do pieczenia, do szklenia cebuli)
- zioła i przyprawy: niewielki pęczek świeżej natki pietruszki, sos sojowy, kurkuma, zioła prowansalskie
- opcjonalnie: sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Pod bieżącą woda przepłucz kaszę jaglaną i ryż.
Gotuj je razem przez kwadrans, następnie odstaw pod przykryciem do wystygnięcia.

2. Podsmaż pokrojoną cebulę na patelni. Przypraw ją kurkumą.
3. W misce wymieszaj wszystkie składniki: przestudzone kaszę i ryż, podsmażoną cebulę, mąkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, pastę z suszonych pomidorów i zielonych oliwek, przyprawy. Wyrabiaj całość palcami. Jeśli masa jest zbyt sucha, dodaj odrobinę oleju rzepakowego.
4. Uformuj pulpeciki i wyłóż je na blaszce przykrytej papierem do pieczenia.
5. Piecz w temperaturze 200 stopni Celsjusza (góra-dół) przez 20 minut. Po upływie połowy czasu możesz przewrócić kotleciki na drugą stronę.

Podawaj z warzywną sałatką. Smacznego!

Źródło: agamasmaka.pl

Polecane wideo

Upiorne ciasta specjalnie na Halloween. Aż strach je jeść!
Upiorne ciasta specjalnie na Halloween. Aż strach je jeść! - zdjęcie 1
Komentarze (2)
Ocena: 5 / 5
gość (Ocena: 5) 09.11.2020 15:31
Kocham wege dania. Czuję się po nich zdrowa i lekka. Robiliście już to danie? Ja robiłam podobnie i mi się rozpadały.
zobacz odpowiedzi (1)

Polecane dla Ciebie