Od 2007 roku kraje europejskie 8 listopada obchodzą Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania (ang. „European Day of Healthy Food and Cooking”). Z tej okazji mamy więc dla was dzisiaj przepis na szybki, pyszny i oczywiście smaczny obiad: kotleciki jaglano-ryżowe. To wegańskie danie zasmakuje każdemu!
Zobacz także: Śniadanie po meksykańsku: Quesadilla z awokado i wędzoną papryką
Składniki:
- 1 szklanka suchej kaszy jaglanej
- 0,5 szklanki suchego, białego ryżu basmati
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki mąki kukurydzianej
- 5-6 łyżeczek pasty z suszonych pomidorów (zblenduj suszone pomidory z oliwą z oliwek lub olejem rzepakowym)
- 3-4 łyżeczki pasty z zielonych oliwek (zblenduj zielone oliwki z oliwą z oliwek lub olejem rzepakowym)
- olej rzepakowy (do wysmarowania papieru do pieczenia, do szklenia cebuli)
- zioła i przyprawy: niewielki pęczek świeżej natki pietruszki, sos sojowy, kurkuma, zioła prowansalskie
- opcjonalnie: sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Pod bieżącą woda przepłucz kaszę jaglaną i ryż.
Gotuj je razem przez kwadrans, następnie odstaw pod przykryciem do wystygnięcia.
2. Podsmaż pokrojoną cebulę na patelni. Przypraw ją kurkumą.
3. W misce wymieszaj wszystkie składniki: przestudzone kaszę i ryż, podsmażoną cebulę, mąkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, pastę z suszonych pomidorów i zielonych oliwek, przyprawy. Wyrabiaj całość palcami. Jeśli masa jest zbyt sucha, dodaj odrobinę oleju rzepakowego.
4. Uformuj pulpeciki i wyłóż je na blaszce przykrytej papierem do pieczenia.
5. Piecz w temperaturze 200 stopni Celsjusza (góra-dół) przez 20 minut. Po upływie połowy czasu możesz przewrócić kotleciki na drugą stronę.
Podawaj z warzywną sałatką. Smacznego!
Źródło: agamasmaka.pl