Jabłka w karmelu z cynamonem pokryte glazurą z czerwonego wina i miodu

Wyśmienita przekąska dla dorosłych.
Jabłka w karmelu z cynamonem pokryte glazurą z czerwonego wina i miodu
fot. Pinterest (pl.pinterest.com/pin/150941024996689634, pl.pinterest.com/pin/294352525642174924)
30.10.2020
Wiktoria Sobocińska

Jedną z tradycyjnych przekąsek podczas Halloween są jabłka w karmelu, coraz popularniejsze w Polsce, choć Amerykanie przyrządzają je również z okazji świąt Bożego Narodzenia. 

Zobacz również: Przepis na chrupiące muffinki z jabłkami i cynamonem ♥

Przepis jest naprawdę prosty, a efekt spektakularny. Tym deserem zaskoczysz wszystkich gości!

Przekąski na Halloween: przepis

Czego będziesz potrzebować do wykonania deseru?

Składniki:

  • 5-8 sztuk czerwonych jabłek
  • szklanka czerwonego wina*
  • 4 łyżki miodu lub cukru
  • kawałek laski cynamonu
  • pół gwiazdki anyżu

*Jeśli chcesz przygotować deser również dla dzieci, możesz w zamian użyć np. soku winogronowego. 

Jak zrobić jabłka w karmelu?

  1. Do niewielkiego rondelka wlej czerwone wino.
  2. Wsyp do środka przyprawy i dodaj miód.
  3. Gotuj na średnim ogniu ok. 40 minut, aż większość płynu odparuje i zostanie gęsty sos.
  4. Dokładnie umyj i osusz jabłka, a następnie w miejscu szypułek umieść gałązkę lub zwykły patyczek do szaszłyków.
  5. Kolejno obtaczaj owoce w karmelowym syropie, aż zostaną nim dokładnie pokryte.
  6. Gotowe przekąski odłóż na talerz wyłożony papierem do pieczenia.
  7. Jabłka w polewie odstaw do lodówki na godzinę, aby karmel mógł zastygnąć.

Gotowe!

Choć przygotowanie aromatycznego sosu zajmie Ci chwilę, cierpliwość się opłaci. Jeśli karmel stanie się zbyt kleisty, po prostu podgrzej go ponownie, dodaj kilka kropel płynu i wymieszaj składniki.

To, jak wiele jabłek uda się oblać "glazurą", zależy od grubości warstwy, jaką na nie nałożysz oraz od rozmiaru owoców.

Smacznego. :)

Zobacz również: Najsmaczniejszy deser, jaki znamy: Sernik OREO z 5 składników ♥

Źródło: kuchniaagaty.pl

Polecane wideo

Upiorne ciasta specjalnie na Halloween. Aż strach je jeść!
Upiorne ciasta specjalnie na Halloween. Aż strach je jeść! - zdjęcie 1
Komentarze (1)
Ocena: 2 / 5
żalmiwas (Ocena: 2) 04.12.2021 19:00
Omg nie dla dzieci, zastąp wino sokiem xD taa bo wcale alko nie odparuje przez te 40 minut gotowania ehhh
odpowiedz

Polecane dla Ciebie