Szukasz pomysłu na śniadanie, bo tradycyjne posiłki już Ci się znudziły? Dobrze trafiłeś. Portal
ohmyveggies.com podzielił się niezwykłym przepisem na śniadaniowe quesadillas w towarzystwie awokado.
Zobacz również: Hiszpańskie churros z sosem czekoladowym. Przepis na wyjątkowo chrupiący deser
Owszem, meksykańskie danie można spożywać również z samego rana. Dodają energii na cały dzień! A przepis wcale nie jest taki skomplikowany.
Śniadanie po meksykańsku
Na portalu czytamy, że takie trójkąty możesz spokojnie przygotować do zamrożenia i cieszyć się nimi o wiele dłużej. Wystarczy, że poczekasz, aż miks warzyw i jajek ostygnie.
Później najlepiej odgrzać je w mikrofalówce lub na patelni. Możesz również dowolnie zmieniać dodatki.
Oto nasza propozycja:
Składniki
- puszka czerwonej fasoli
- pół szklanki kukurydzy
- 8 jajek
- mała, czerwona cebula pokrojona w kostkę
- 10 placków tortilli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- ząbek czosnku
- półtora szklanki posiekanego sera
- awokado pokrojone w plasterki
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki kminku
- 1/4 łyżeczki wędzonej papryki
- pół szklanki sosu typu salsa
Quesadilla: jak zrobić?
- Na rozgrzaną patelnię wrzuć pokrojoną cebulę, aż zmięknie.
- Za około 2 minuty dodaj kukurydzę, mleko i wszystkie przyprawy.
- Po 3-4 minutach przełóż farsz do osobnej miski.
- Ponownie rozgrzej patelnię i na oliwie usmaż jajka do postaci jajecznicy.
- Dodaj na patelnię odcedzone warzywa oraz czerwoną fasolę.
- Gdy quesadillas będą już prawie gotowe, nałóż na połowę ich powierzchni przygotowaną jajecznicę.
- Na wierzch ułóż ser oraz łyżkę salsy.
- Analogiczne udekoruj pozostałe quesadillas.
- Ogrzewaj na patelni, na małym ogniu, aż ser się rozpuści, a obie strony zarumienią.
- Powtórz z pozostałymi i pokrój na trójkąty. Dodaj awokado, zioła oraz ulubiony sos.
Smacznego! :)
Zobacz również: Przepis na francuskie ciasteczka z truskawkami i rabarbarem