Jesienne przepisy: Gnocchi z sosem dyniowym i fetą

Błyskawiczny obiad z królową jesieni w roli głównej. Pycha!
Jesienne przepisy: Gnocchi z sosem dyniowym i fetą
fot. Pinterest (https://pl.pinterest.com/pin/538743174175204304/?nic_v2=1a1YJqksd & https://pl.pinterest.com/pin/438467713722763220/?nic_v2=1a1YJqksd)
27.10.2020
Wiktoria Sobocińska

Dynia to bogate źródło wapnia, fosforu, magnezu, potasu i cynku. Co więcej, dynia jest warzywem niskokalorycznym, więc można bezpiecznie jeść ją na diecie odchudzającej. Jej nieocenione pestki wzmacniają odporność jesienią! Wiedziałaś, że można użyć jej również jako dodatek do włoskich kopytek?

Zobacz również: Placuszki z dyni. Rozgrzewające i bezglutenowe śniadanie na jesienne poranki

Dowiedz się, jak przygotować rozgrzewający posiłek, którym z pewnością zaskoczysz swoich przyjaciół. Oto prosty przepis na dyniowe gnocchi z serem feta. Mniam!

Dyniowe gnocchi z serem feta

Gnocchi w sosie dyniowym, z dodatkiem sera feta. Było tak dobre, że podjadałam w trakcie 🙈 Jadłam je po raz pierwszy, rozumiem, że to takie włoski odpowiednik polskich kopytek 🙃

- napisała na swoim profilu Fit Przepisy od Baletnicy Svetlana Owsiankina, tancerka Opery Narodowej.

Wyszło naprawdę przepysznie. Jakie produkty będą Ci potrzebne?

Składniki:

  • około 400-500 g gnocchi
  • 1 duża marchewka
  • 2 szklanki pokrojonej w kostkę dyni
  • pół szalotki
  • ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • około 80 g sera feta
  • sól, papryka słodka i ostra
  • suszona natka pietruszki

Jak zrobić gnocchi z sosem dyniowym?

  1. Ugotuj gnocchi zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. W trakcie gotowania pokrój marchewkę i cebulę w kosteczki, a później podsmaż na oliwie.
  3. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
  4. Dodaj dynię, paprykę słodką oraz ostrą i sól.
  5. Podlej wodą na tyle, aby zakryć warzywa.
  6. Teraz niech duszą się pod przykryciem na małym ogniu, aż marchewką zmięknie. 
  7. Pod koniec dosyp do wywaru gnocchi i wymieszaj.
  8. Podawaj z pokruszonym serem feta i natką pietruszki, bądź innymi ziołami.

Smacznego! :)

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Pomysł na błyskawiczny obiad, z królową jesieni jakie to wyszło pyszne! . Gnocchi w sosie dyniowym, z dodatkiem sera feta. Było tak dobre, że podjadałam w trakcie Właśnie to było pomyślem w głowie, jak pokazywałam Wam na stories zakupione Gnocchi. Jadlam je po raz pierwszy, rozumiem że to takie włoski odpowiednik polskich kopytek w Lidlu i biedronce dostaniecie z przyzwoitym składem . Na stories krok po kroku i pokazuję jakie użyłam gnocchi wpadajcie . Przepis: okolo 400-500 g gnocchi. 1 duża marchewka. około 2 szklanek pokrojonej w kostkę dyni. pół szalotki. 1 łyżka oliwy. 1 ząbek czosnku. około 80 g sera feta. sól, papryka słodka I ostra do smaku. suszona natka pietruszki. woda. . Gnocchi ugotować według instrukcji na opakowaniu. W trakcie gotowania: marchewkę i cebulę pokroić w kostkę i obsmażyć na oliwię. Dodać czosnek wyciśnięty przez praskę, dynie, przyprawy. Dodać wodę, tyle żeby delikatnie pokryła warzywa. Dusić pod przykryciem na małym ogniu aż marchewka będzie miękka. Pod koniec dodać gnocchi, wymieszać. Podawać z pokruszonym serem feta. ___________________________ #dynia #pumpkin #obiad #zdrowyobiad #pomyslnaobiad #obiad_fpz #fitprzepisyodbaletnicy #fitprzepisy #blogerka #blogerkakulinarna #gnocchi #kopytka #pysznejedzenie #kuchnia #zdroweprzepisy #zdrowejedzenie #zdroweodżywianie #dietetyk #dieta #odchudzanie #pyszne

Post udostępniony przez Svetlana‍️born inlive in (@fit_przepisy_od_baletnicy)

Zobacz również: Jesienny krem z dyni w wersji fit. Przepis od Ewy Chodakowskiej

Astrologiczny jadłospis: Co powinien jeść każdy znaku zodiaku?
Astrologiczny jadłospis: Co powinien jeść każdy znaku zodiaku? - zdjęcie 1
Komentarze
Ocena: 5 / 5

Polecane dla Ciebie