Placuszki z dyni. Rozgrzewające i bezglutenowe śniadanie na jesienne poranki

Ten przepis zawładnie Twoją kuchnią!
Placuszki z dyni. Rozgrzewające i bezglutenowe śniadanie na jesienne poranki
Fot. Instagram.com (@tastybites.yeg/@thepecanshop)
14.10.2020

Jesienią w kuchni królowa jest tylko jedna, a jest nią oczywiście dyniaZ botanicznego punktu widzenia jest to owoc, ale zwyczajowo dynia zalicza się do warzyw. A to oznacza, że można z niej wyczarować naprawdę wiele specjałów. 

Zobacz również: Jesienny krem z dyni w wersji fit. Przepis od Ewy Chodakowskiej

Na hasło “dynia” zazwyczaj przychodzą nam do głowy takie dania jak gęsta i rozgrzewająca zupa krem czy aromatyczne ciasto dyniowe. Nie możemy nie wspomnieć także o sezonowych napojach idealnych na jesienną aurę z dynią w roli głównej, czyli przede wszystkim o pumpkin spice latte, a także o pumpkin spice dalgona, czyli dyniowej wariacji popularnej whipped coffee. 

Ale jesienią dynia poleca się także na śniadanie - w postaci pysznych placuszków przypominających naleśniki, a właściwie amerykańskie, puszyste pankejkiJak je przyrządzić? To banalnie proste i nie zajmuje zbyt dużo czasu. Poznaj przepis na aromatyczne, rozgrzewające i bezglutenowe placuszki z dyni, które zawładną twoją kuchnią. 

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Kendell | Food & Travel (@kendellkreations)

Pumpkin pancakes, czyli naleśniki z dyni

Składniki: 

  • 1 i 1/4 szklanki mąki kukurydzianej 
  • 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia 
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • 1 duże jajko 
  • 1/2 szklanki puree z dyni 
  • 1 łyżeczka miodu 
  • 1 szklanka mleka kokosowego lub migdałowego 
  • 2 łyżeczki jogurtu greckiego 
  • 2 łyżeczki cynamonu 
 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez In The Raw® (@intheraw)

Sposób przygotowania: 

  1. Wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól i cynamon. 
  2. Dodaj do przygotowanej mieszanki jajko, puree z dyni, miód, mleko i jogurt grecki. 
  3. Zmiksuj wszystkie składniki mikserem. 
  4. Rozgrzej patelnię i rozpuść na niej masło. 
  5. Nakładaj na patelnię łyżkę ciasta, formując okrągłe placuszki. 
  6. Smaż placuszki na złocisty kolor. 
  7. Podawaj z miodem, syropem klonowym, karmelem albo z owocami sezonowymi. 
 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Rachel Adamkowski (@themightychickpea)

Wypróbujesz ten przepis? 

Zobacz również: Dalgona coffee powraca w pysznej wersji na jesień. Poznaj przepis na pumpkin spice dalgona

Polecane wideo

Nic tak nie mówi „jesień”, jak ten manicure. Oto kolor, który będzie rządził wszystkimi stylizacjami
Nic tak nie mówi „jesień”, jak ten manicure. Oto kolor, który będzie rządził wszystkimi stylizacjami - zdjęcie 1
Komentarze (2)
Ocena: 5 / 5
gość (Ocena: 5) 14.10.2020 15:07
jak schudnąć? moja odpowiedź jest taka, warto stosować do diety suplement figurena. Są to tabletki na odchudzanie które faktycznie działają. Mi pomogły schudnąć 12kg wieć i każdej pomogą, ale pamietajcie o diecie.
odpowiedz
gość (Ocena: 5) 14.10.2020 08:37
Chyba z mąki kukurydzianej bo dyni jest tu jak na lekarstwo. Ja podziękuję
odpowiedz

Polecane dla Ciebie