Absolutnie każdy z nas czekał na jej powrót jesienią. Mowa o ulubionej kawie każdej jesieniary, czyli Pumpkin Spice Latte! Już więcej nie musisz przepłacać za nią w kawiarni na mieście.
Prezentujemy domowy przepis na dyniową latte z korzennymi przyprawami i autorskim syropem.
Taka spersonalizowana wersja smakuje o niebo lepiej. Wystarczy, że upolujesz na targu jakąś ładną dynię i odpowiednio wcześniej pokroisz ją na kawałki, a następnie upieczesz w 180 stopniach.
Po zmiksowaniu na gładkie purée masz już gotowy podstawowy składnik jesiennej kawy.
Zobacz również: Jesienna szarlotka z bezą i kardamonem. Przepyszny deser na pochmurny dzień
Pumpkin spice latte ze Starbucks'a: przepis
Składniki:
- 2 podwójne espresso
- 250 ml mleka
- 4 łyżki syropu korzenno-dyniowego
Syrop korzenno-dyniowy:
- 1/2 szklanki wody
- 1 łyżeczka imbiru w proszku
- 1 łyżeczka cynamonu w proszku
- 1 łyżeczka tartej gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego (lub ekstraktu z wanilii)
- 1/3 szklanki skondensowanego mleka słodzonego (naturalnego lub karmelowego)
- 1/4 szklanki musu z upieczonej dyni
Tyle składników spokojnie wystarczy Ci na przygotowanie napoju dla dwóch osób.
Jak zrobić dyniową latte?
- Zacznij od jesiennego syropu. Wlej do rondelka wodę i dodaj przyprawy: imbir, cynamon, gałkę muszkatołową oraz wanilię.
- Zagotuj składniki i trzymaj na zmniejszonym ogniu przez 5 minut. Potem odstaw na kwadrans.
- Teraz przecedź syrop przez sitko wyłożone gazą (samą górę, bez fusów), tak, aby zostały na nim przyprawy. Jeśli jest zbyt gęsty, rozcieńcz go wodą.
- Następnie dodaj skondensowane mleko i wymieszaj, aż się rozpuści. Na koniec dodaj mus z pieczonej dyni i zmiksuj do uzyskania klarownej postaci.
- Gdy dyniowy syrop jest gotowy, wystarczy przygotować espresso i spienić mleko.
- Do ulubionego kubka wlej kawę, 2 łyżki korzennego syropu i zalej gorącym, spienionym mlekiem.
- Możesz podawać Pumpkin Spice Latte z bitą śmietaną posypaną cynamonem, czekoladą, piankami lub orzechami.
Smacznego!
Zobacz również: Jesienny krem z dyni w wersji fit. Przepis od Ewy Chodakowskiej
Źródło: Kwestia Smaku