Przepis na aromatyczną, dyniową Latte. Efekt jak ze Starbucks’a!

Spersonalizowana wersja smakuje o wieele lepiej.
Przepis na aromatyczną, dyniową Latte. Efekt jak ze Starbucks’a!
fot. Pinterest (pl.pinterest.com/pin/56435801554165445, pl.pinterest.com/pin/395542779757201660)
11.10.2020
Zuzanna Niedzielska

Absolutnie każdy z nas czekał na jej powrót jesienią. Mowa o ulubionej kawie każdej jesieniary, czyli Pumpkin Spice Latte! Już więcej nie musisz przepłacać za nią w kawiarni na mieście.

Prezentujemy domowy przepis na dyniową latte z korzennymi przyprawami i autorskim syropem. 

Taka spersonalizowana wersja smakuje o niebo lepiej. Wystarczy, że upolujesz na targu jakąś ładną dynię i odpowiednio wcześniej pokroisz ją na kawałki, a następnie upieczesz w 180 stopniach. 

Po zmiksowaniu na gładkie purée masz już gotowy podstawowy składnik jesiennej kawy.

Zobacz również: Jesienna szarlotka z bezą i kardamonem. Przepyszny deser na pochmurny dzień

Pumpkin spice latte ze Starbucks'a: przepis

Składniki:

  • 2 podwójne espresso
  • 250 ml mleka
  • 4 łyżki syropu korzenno-dyniowego

Syrop korzenno-dyniowy:

  • 1/2 szklanki wody
  • 1 łyżeczka imbiru w proszku
  • 1 łyżeczka cynamonu w proszku
  • 1 łyżeczka tartej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego (lub ekstraktu z wanilii)
  • 1/3 szklanki skondensowanego mleka słodzonego (naturalnego lub karmelowego)
  • 1/4 szklanki musu z upieczonej dyni

Tyle składników spokojnie wystarczy Ci na przygotowanie napoju dla dwóch osób.

Jak zrobić dyniową latte?

  1. Zacznij od jesiennego syropu. Wlej do rondelka wodę i dodaj przyprawy: imbir, cynamon, gałkę muszkatołową oraz wanilię.
  2. Zagotuj składniki i trzymaj na zmniejszonym ogniu przez 5 minut. Potem odstaw na kwadrans.
  3. Teraz przecedź syrop przez sitko wyłożone gazą (samą górę, bez fusów), tak, aby zostały na nim przyprawy. Jeśli jest zbyt gęsty, rozcieńcz go wodą.
  4. Następnie dodaj skondensowane mleko i wymieszaj, aż się rozpuści. Na koniec dodaj mus z pieczonej dyni i zmiksuj do uzyskania klarownej postaci. 
  5. Gdy dyniowy syrop jest gotowy, wystarczy przygotować espresso i spienić mleko. 
  6. Do ulubionego kubka wlej kawę, 2 łyżki korzennego syropu i zalej gorącym, spienionym mlekiem.
  7. Możesz podawać Pumpkin Spice Latte z bitą śmietaną posypaną cynamonem, czekoladą, piankami lub orzechami.

Smacznego!

Zobacz również: Jesienny krem z dyni w wersji fit. Przepis od Ewy Chodakowskiej

Źródło: Kwestia Smaku 

Polecane wideo

Astrologiczny jadłospis: Co powinien jeść każdy znaku zodiaku?
Astrologiczny jadłospis: Co powinien jeść każdy znaku zodiaku? - zdjęcie 1
Komentarze
Ocena: 5 / 5

Polecane dla Ciebie