Jesienny krem z dyni w wersji fit. Przepis od Ewy Chodakowskiej

Wzmacnia odporność i jest banalnie prosty. To tylko 320 kalorii!
Jesienny krem z dyni w wersji fit. Przepis od Ewy Chodakowskiej
fot. Instagram (instagram.com/chodakowskaewa), Unsplash (Tina Vanhove)
05.10.2020

Sezon na dynie sprawia, że każdy z nas ma ochotę na taki akcent w kuchni. Zupa krem to chyba najbardziej popularna forma jej wykorzystania, w dodatku można eksperymentować z rozgrzewającymi składnikami i chrupiącymi dodatkami na wierzchu.

Dzisiejszy pomysł na obiad to świetna propozycja nawet dla osób na diecie, ponieważ zupka Ewy Chodakowskiej jest niezwykle lekka i pożywna, a przy tym zawiera naprawdę bardzo mało kalorii.

Zobacz również: Rozgrzewająca zupa na odporność według diety 5 przemian. Przepis naszej redaktorki

Przepisy Ewy Chodakowskiej: krem z dyni

fot. Instagram @Ewa Chodakowska Fitness Expert

Kiedyś się wzdrygałam na samą myśl.. dziś PRZEPADAM za ZUPKĄ KREM Z DYNI. Kto mnie kuma, stuka palcem dwa razy w dynie 🎃 Z tego co widzę za oknem, jesień zagościła u nas na dobre 🍂🍂🍂

- pisze na swoim Instagramie trenerka.

Przepis to idealne rozwiązanie dla osób, które trenują i liczą kalorie, bowiem Chodakowska podała dokładną ich liczbę przy każdym ze składników. Jesienny krem z dyni liczy zaledwie 320 kcal!

To najlepszy fit przepis na jesienną zupkę, jaki można sobie wymarzyć. Dodatkowo możesz cieszyć się wybornym, rozgrzewającym smakiem. Gwiazda bardzo poleca właśnie taką formę posiłku.  

Kiedy robi sie chłodniej, zawsze mam ochotę na ciepłe dania... Zwłaszcza zupki 🤩🤩🤩 Gęste, pełne sezonowych warzyw zupy kremy ogrzewają, ale też odżywiają nasze organizmy 👌🏻👌🏻👌🏻

- zachwala w poście Ewa.

Jak zrobić krem z dyni?

Zupa Ewy Chodakowskiej jest bogata w beta-karoten oraz błonnik, które wzmacniają naszą odporność i wspierają prawidłową pracę jelit. Z kolei pestki dyni, których użyjemy na samym końcu, to doskonałe źródło cynku, którego również potrzebuje nasz organizm. Same zalety.

Jak się za to zabrać?

Składniki:

  • Dynia [300g]
  • Marchew - średnia sztuka [105g]
  • Cebula - ¼ sztuki [25g]
  • Czosnek – ząbek [6g]
  • Oliwa – łyżka [10g]
  • Pestki dyni – łyżeczka [5g]
  • Jogurt naturalny 2% tłuszczu – łyżka [20g]
  • Imbir – kawałek [1g]
  • Słodka papryka – szczypta [1g]
  • Ostra papryka – szczypta [1g]  
  • Gałka muszkatołowa – szczypta [1g]
  • Sól – szczypta [1g]
  • Pieprz – szczypta [1g]

Wykonanie:

  1. W garnku na rozgrzanym oleju zeszklij cebulę, dodaj posiekany czosnek, imbir, słodką paprykę, ostrą paprykę oraz gałkę muszkatołową.
  2. Obierz marchew i dynię, pokrój w kostkę i dołóż do garnka.
  3. Podlej całość wodą i zagotuj.
  4. Gotową zupę zmiksuj na kremową konsystencję.
  5. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  6. Na koniec dodaj jogurt i posyp pestkami dyni, ewentualnie ulubionymi ziołami. Gotowe. :)

Smacznego!

Zobacz również: Przepis na afrykańską pomidorówkę z fistaszkami. Pycha!

Polecane wideo

Jej ciało zachwyciło 2 miliony ludzi. Tak wygląda figura „fit plus size”
Jej ciało zachwyciło 2 miliony ludzi. Tak wygląda figura „fit plus size” - zdjęcie 1
Komentarze (2)
Ocena: 5 / 5
gość (Ocena: 5) 05.10.2020 09:44
Odchudzanie było zawsze dla mnie trudne. Efekty jojo lub na tyle słabe efekty że szybko się poddawałam. Jak mam teraz figurena jest znacznie inaczej. Samo stosowanie motywuje, a blokada łaknienia pomaga. Dwa miesiace i 10kg mniej. Kto by pomyslał że jest to możliwe dla mnie wgl.
zobacz odpowiedzi (1)

Polecane dla Ciebie