Włoska pizza jest przysmakiem znanym na całym świecie i kojarzy się głównie z ciągnącą mozzarellą, sosem pomidorowym i aromatycznymi ziołami. Poza wyjątkowym połączeniem szynki z ananasem w przypadku pizzy hawajskiej, to danie jemy głównie w wersji wytrawnej. Co powiesz na eksperyment z takim posiłkiem na słodko?
Coraz częściej w sklepach pojawiają się opcje pizzy z czekoladą, a my prezentujemy dzisiaj pyszną wersję Angie z bloga SMAKI FRANCJI - współczesna kuchnia francuska, która podzieliła się przepisem na znakomitą pizzę z malinami, truskawkami, wanilią i serkiem mascarpone. Jest kolorowa i prosta w przygotowaniu. Spodoba się dzieciom i dorosłym oraz będzie świetnym uzupełnieniem bufetu podczas imprezy. W zaledwie pół godziny będziesz mogła cieszyć się smakiem wakacji.
Zobacz również: Jesienna szarlotka z bezą i kardamonem. Przepyszny deser na pochmurny dzień
Składniki:
Własne ciasto na pizzę:
W około 70 mililitrach letniej wody rozpuść ½ torebki suchych drożdży. Dokładnie wymieszaj trzepaczką, dodaj łyżeczkę miodu i 2 mililitrów oleju z pestek winogron. Dobrze wymieszaj.
W osobnej miseczce połącz 110 gram mąki (francuska T65) i ¼ łyżeczki drobnej soli. W mące zrób zagłębienie i wlej do środka rozcieńczone drożdże.
Wyrabiaj ciasto przez 5-10 minut, przykryj ściereczką i pozostaw na godzinę do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej. Następnie stolnicę posyp mąką i rozwałkuj ciasto na pizzę. Gotowe!
Przygotowanie:
Smacznego! :)
Zobacz również: Bezglutenowy obiad dla osób, które chcą być fit: Pizza na spodzie z kaszy quinoa