Jesienna szarlotka z bezą i kardamonem. Przepyszny deser na pochmurny dzień

Ta wersja zaskoczy Twoich znajomych.
Jesienna szarlotka z bezą i kardamonem. Przepyszny deser na pochmurny dzień
fot. Unsplash
27.09.2020

Nadchodzi jesień i marzy Ci się pyszny deser z jabłkami? Dobrze trafiłaś! Ten aromatyczny przepis na jesienną szarlotkę jest wyjątkowy i doskonale sprawdzi się podczas pochmurnych dni i deszczowych wieczorów. Możesz dowolnie go modyfikować, posypać ulubionymi dodatkami czy nawet położyć obok gałkę mlecznych lodów. To ciasto każdemu kojarzy się z rodzinnym domem i nostalgiczną porą roku. Oczywiście zaraz obok gorącego kakao z piankami i dyniowej latte.

Zobacz również: Przepis na MAGICZNE CIASTO. W piekarniku dzieje się z nim coś niezwykłego

Masz ochotę na mały eksperyment w kuchni? Zaproś na kawałek tego magicznego ciasta swoich bliskich, a na pewno ich zaskoczysz.

Szarlotka z kardamonem: przepis

Składniki na ciasto:

  • 900 g jabłek
  • 300 g mąki
  • 150 g masła
  • 2 jajka (2 żółtka i 2 białka)
  • 6-7 ziaren kardamonu
  • pół cytryny
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki rozkruszonych biszkoptów, ciasteczek lub bułki tartej
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżki rumu lub koniaku

Na bezę:

  • 3 białka
  • 100 g cukru
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka octu winnego (lub soku cytrynowego)
  • szczypta soli

Jak zrobić jesienną szarlotkę?

  1. Obierz jabłka i podziel na ósemki, po czym zalej alkoholem, posyp cukrem waniliowym i dobrze wymieszaj. Odstaw na pół godziny.
  2. Przygotuj piekarnik i rozgrzej go do 200°C. 
  3. Wymieszaj mąkę, masło, dodaj żółtka, sok i startą skórkę z cytryny oraz trzy łyżki cukru. Składniki zagnieć na gładkie ciasto i wstaw do lodówki na godzinę, owijając w folię.
  4. Po upływie godziny podziel masę na dwie nierówne części. Większą rozwałkuj i wyłóż nią spód tortownicy. Podpiecz w piekarniku przez kwadrans.
  5. Teraz natnij owoce kardamonu i wyłuskaj ze środka czarne ziarenka. Potem rozgnieć je w moździerzu. 
  6. Jabłka wraz z kardamonem włóż do garnka i zagotuj. Duś przez około 10 minut, aż zmiękną. Nie pozwól, aby owoce się rozpadły!
  7. Następnie przygotuj drugą część ciasta: lekko podbij białka i rozwałkuj masę.
  8. Na podpieczonym cieście rozsyp pokruszone biszkopty i rozłóż na tym gorące jabłka. Posmaruj rozbitymi białkami, po czym przykryj surowym ciastem i posmaruj wierzch pozostałym białkiem. Włóż do piekarnika na kolejne 15 minut.
  9. Ubij pianę z białek ze szczyptą soli, mąką, octem i cukrem, aż stanie się sztywna i lśniąca. Wyłóż ją na wierzch szarlotki.
  10. Zmniejsz temperaturę piekarnika do 120°C.
  11. Włóż ponownie ciasto i piecz ok. 45 minut, aż pianka będzie chrupiąca i lekko rumiana.

Gotowa szarlotka jest przepyszna i świeża, a na drugi dzień smakuje jeszcze lepiej! Po upieczeniu należy schłodzić ciasto. Ten przepis z pewnością zaskoczy wszystkich Twoich przyjaciół i rodzinę.

Smacznego. :)

Zobacz również: Hiszpańskie churros z sosem czekoladowym. Przepis na wyjątkowo chrupiący deser

Źródło: Desery i wypieki domowe: dawne i nowe

Polecane wideo

Dieta zapisana w gwiazdach. To powinien jeść każdy znak zodiaku
Dieta zapisana w gwiazdach. To powinien jeść każdy znak zodiaku - zdjęcie 1
Komentarze
Ocena: 5 / 5

Polecane dla Ciebie