Nadchodzi jesień i marzy Ci się pyszny deser z jabłkami? Dobrze trafiłaś! Ten aromatyczny przepis na jesienną szarlotkę jest wyjątkowy i doskonale sprawdzi się podczas pochmurnych dni i deszczowych wieczorów. Możesz dowolnie go modyfikować, posypać ulubionymi dodatkami czy nawet położyć obok gałkę mlecznych lodów. To ciasto każdemu kojarzy się z rodzinnym domem i nostalgiczną porą roku. Oczywiście zaraz obok gorącego kakao z piankami i dyniowej latte.
Zobacz również: Przepis na MAGICZNE CIASTO. W piekarniku dzieje się z nim coś niezwykłego
Masz ochotę na mały eksperyment w kuchni? Zaproś na kawałek tego magicznego ciasta swoich bliskich, a na pewno ich zaskoczysz.
Szarlotka z kardamonem: przepis
Składniki na ciasto:
- 900 g jabłek
- 300 g mąki
- 150 g masła
- 2 jajka (2 żółtka i 2 białka)
- 6-7 ziaren kardamonu
- pół cytryny
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki rozkruszonych biszkoptów, ciasteczek lub bułki tartej
- 2 łyżki gęstej śmietany
- cukier waniliowy
- 2 łyżki rumu lub koniaku
Na bezę:
- 3 białka
- 100 g cukru
- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
- łyżeczka octu winnego (lub soku cytrynowego)
- szczypta soli
Jak zrobić jesienną szarlotkę?
- Obierz jabłka i podziel na ósemki, po czym zalej alkoholem, posyp cukrem waniliowym i dobrze wymieszaj. Odstaw na pół godziny.
- Przygotuj piekarnik i rozgrzej go do 200°C.
- Wymieszaj mąkę, masło, dodaj żółtka, sok i startą skórkę z cytryny oraz trzy łyżki cukru. Składniki zagnieć na gładkie ciasto i wstaw do lodówki na godzinę, owijając w folię.
- Po upływie godziny podziel masę na dwie nierówne części. Większą rozwałkuj i wyłóż nią spód tortownicy. Podpiecz w piekarniku przez kwadrans.
- Teraz natnij owoce kardamonu i wyłuskaj ze środka czarne ziarenka. Potem rozgnieć je w moździerzu.
- Jabłka wraz z kardamonem włóż do garnka i zagotuj. Duś przez około 10 minut, aż zmiękną. Nie pozwól, aby owoce się rozpadły!
- Następnie przygotuj drugą część ciasta: lekko podbij białka i rozwałkuj masę.
- Na podpieczonym cieście rozsyp pokruszone biszkopty i rozłóż na tym gorące jabłka. Posmaruj rozbitymi białkami, po czym przykryj surowym ciastem i posmaruj wierzch pozostałym białkiem. Włóż do piekarnika na kolejne 15 minut.
- Ubij pianę z białek ze szczyptą soli, mąką, octem i cukrem, aż stanie się sztywna i lśniąca. Wyłóż ją na wierzch szarlotki.
- Zmniejsz temperaturę piekarnika do 120°C.
- Włóż ponownie ciasto i piecz ok. 45 minut, aż pianka będzie chrupiąca i lekko rumiana.
Gotowa szarlotka jest przepyszna i świeża, a na drugi dzień smakuje jeszcze lepiej! Po upieczeniu należy schłodzić ciasto. Ten przepis z pewnością zaskoczy wszystkich Twoich przyjaciół i rodzinę.
Smacznego. :)
Zobacz również: Hiszpańskie churros z sosem czekoladowym. Przepis na wyjątkowo chrupiący deser
Źródło: Desery i wypieki domowe: dawne i nowe