Pieczenie wymaga nie tylko czasu, cierpliwości i talentu, ale przede wszystkim pasji. Pyszny deser nie zrobi się sam, a amator na widok większości przepisów łapie się za głowę. Mnóstwo składników i kolejnych etapów, które łatwo zepsuć. Jednak nie tym razem.
Zobacz również: Ciasto z kubka, które dosłownie rozpływa się w ustach. Wystarczą dwa składniki
Joanna Cismaru, znana w Internecie jako Jo Cooks, podzieliła się ze swoimi czytelnikami niezwykle prostą recepturą na „magiczne ciasto”. Nazwa przysmaku nie jest wcale przesadzona, bo w piekarniku zachodzi naprawdę fascynujący proces.
Wlewasz do formy jednorodną masę, a otrzymujesz 3-warstwowy deser.
Wyświetl ten post na Instagramie.
Proces powstawania większości ciast tego typu jest raczej żmudny. Najpierw kruchy spód, później puszysty krem, a na górze biszkopt lub kruszonka. Tutaj wszystko dzieje się bez naszego udziału, bo w czasie pieczenia ciasto samo się rozwarstwia. Jak uzyskać taki efekt, jak na zdjęciu?
Składniki
4 jajka w temperaturze pokojowej
3/4 szklanki cukru
8 łyżek roztopionego masła
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
3/4 szklanki mąki pszennej
2 szklanki ciepłego, ale nie gorącego mleka
Cukier puder (opcjonalnie do dekoracji)
- wylicza autorka bloga jocoocks.com.
Zobacz również: „Leniwe ciasto” z 3 składników, które zrobi się samo. To najprostszy deser świata
Przygotowanie
1. Nagrzej piekarnik do 160 stopni. Przygotuj formę do pieczenia i wyłóż ją papierem.
2. Oddziel żółtka od białek i utrzyj je z cukrem. Dodaj masło, ekstrakt waniliowy i ponownie wymieszaj. Dodaj mąkę i połącz dokładnie wszystkie składniki.
3. Powoli wlewaj mleko i mieszaj do uzyskania gładkiej masy.
4. Ubij białka jajek i dodaj je do powstałej wcześniej mieszanki. Nie rób tego zbyt dokładnie. Widoczne fragmenty piany są wręcz pożądane.
5. Posmaruj formę masłem, wlej masę i piecz od 40 do 70 minut, aż wierzch stanie się złoty. Posyp cukrem pudrem i podawaj po całkowitym wystudzeniu.
Smacznego!
Zobacz również: Najpiękniejsze ciasto na świecie. Zrobisz je w domu i to z zaledwie 5 składników