Przepis na MAGICZNE CIASTO. W piekarniku dzieje się z nim coś niezwykłego

Z jednorodnej masy powstają 3 pyszne warstwy.
Przepis na MAGICZNE CIASTO. W piekarniku dzieje się z nim coś niezwykłego
Fot. Pexels (Karolina Grabowska)
16.09.2020

Pieczenie wymaga nie tylko czasu, cierpliwości i talentu, ale przede wszystkim pasji. Pyszny deser nie zrobi się sam, a amator na widok większości przepisów łapie się za głowę. Mnóstwo składników i kolejnych etapów, które łatwo zepsuć. Jednak nie tym razem.

Zobacz również: Ciasto z kubka, które dosłownie rozpływa się w ustach. Wystarczą dwa składniki

Joanna Cismaru, znana w Internecie jako Jo Cooks, podzieliła się ze swoimi czytelnikami niezwykle prostą recepturą na „magiczne ciasto”. Nazwa przysmaku nie jest wcale przesadzona, bo w piekarniku zachodzi naprawdę fascynujący proces.

Wlewasz do formy jednorodną masę, a otrzymujesz 3-warstwowy deser.

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Joanna Cismaru | Jo Cooks (@jocooks)

Proces powstawania większości ciast tego typu jest raczej żmudny. Najpierw kruchy spód, później puszysty krem, a na górze biszkopt lub kruszonka. Tutaj wszystko dzieje się bez naszego udziału, bo w czasie pieczenia ciasto samo się rozwarstwia. Jak uzyskać taki efekt, jak na zdjęciu?

Przepis na proste ciasto

Składniki

4 jajka w temperaturze pokojowej
3/4 szklanki cukru
8 łyżek roztopionego masła
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
3/4 szklanki mąki pszennej
2 szklanki ciepłego, ale nie gorącego mleka
Cukier puder (opcjonalnie do dekoracji)

- wylicza autorka bloga jocoocks.com.

Zobacz również: „Leniwe ciasto” z 3 składników, które zrobi się samo. To najprostszy deser świata

robot kuchenny

Przygotowanie

1. Nagrzej piekarnik do 160 stopni. Przygotuj formę do pieczenia i wyłóż ją papierem.

2. Oddziel żółtka od białek i utrzyj je z cukrem. Dodaj masło, ekstrakt waniliowy i ponownie wymieszaj. Dodaj mąkę i połącz dokładnie wszystkie składniki.

3. Powoli wlewaj mleko i mieszaj do uzyskania gładkiej masy.

4. Ubij białka jajek i dodaj je do powstałej wcześniej mieszanki. Nie rób tego zbyt dokładnie. Widoczne fragmenty piany są wręcz pożądane.

5. Posmaruj formę masłem, wlej masę i piecz od 40 do 70 minut, aż wierzch stanie się złoty. Posyp cukrem pudrem i podawaj po całkowitym wystudzeniu.

Smacznego!

Zobacz również: Najpiękniejsze ciasto na świecie. Zrobisz je w domu i to z zaledwie 5 składników

Polecane wideo

11 produktów spożywczych, które robią coś bardzo dziwnego z Twoim ciałem
11 produktów spożywczych, które robią coś bardzo dziwnego z Twoim ciałem - zdjęcie 1
Komentarze (3)
Ocena: 5 / 5
gość (Ocena: 5) 16.09.2020 17:03
Ciasto , które wygląda i smakuje jak zakalec .
zobacz odpowiedzi (1)
gość (Ocena: 5) 16.09.2020 09:41
aż z ciekawości zrobię
odpowiedz

Polecane dla Ciebie