Wszystkie znamy to uczucie, kiedy nagle nachodzi nas ochota na hamburgera, zapiekankę, czy pizzę. Zanim jednak ulegniemy pokusie, może warto spróbować zdrowszej alternatywy, która wcale nie musi oznaczać słabszych walorów smakowych?
Jeśli masz ochotę nieco poeksperymentować w kuchni, dzisiaj mamy dla ciebie przepis na bezglutenową pizzę na spodzie z kaszy quinoa. Receptura pochodzi z bloga kulinarnego cookingforemily.pl.
Uwaga – kasza wymaga odstawienia na noc, więc pamiętaj o tym, przygotowując ten obiad.
Polecamy także: Pyszne śniadanko na dzień dobry: ciastko-muffinki jabłkowo-cynamonowe
Składniki:
¾ szklanki kaszy quinoa
½ łyżeczki soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka oliwy
Dodatki:
sos pomidorowy (do passaty pomidorowej dodaj czosnek i oregano, a następnie odparuj na patelni)
mozzarella
suszone pomidory
pesto bazyliowe
rukola
Przygotowanie:
Przesyp kaszę do gęstego sitka, a następnie dokładnie ją przepłucz wodą. Umieść kaszę w naczyniu, ponownie zalej wodą i odstaw na noc.
Następnego dnia odcedź wodę, a kaszę przełóż do robota kuchennego. Dosyp sól i proszek do pieczenia, a także dolej odrobinę wody (1/4 szklanki). Zmiksuj wszystko na gładką masę.
W piekarniku nagrzej okrągłą formę do ciasta w 180 stopniach Celsjusza. Następnie przy pomocy rękawicy kuchennej wyjmij ją, rozprowadź na niej odrobinę oliwy i wyłóż spód masą z kaszy. Piecz kwadrans w 180 stopniach, a potem odwróć placek i piecz kolejne 5 minut.
Wyjmij formę z piekarnika, posmaruj spód pizzy sosem pomidorowym i wyłóż na wierzch pozostałe dodatki (poza rukolą). Piecz kilka minut, dopóki ser się nie roztopi.
Podawaj z rukolą. Smacznego!