W upalne lato wszyscy zajadamy się tym słodkim i zimnym deserem, jednak kupując lody na mieście, rzadko możemy poznać ich dokładny smak. Jeśli mamy wolny weekend oraz ochotę poeksperymentować w kuchni, domowe lody będą wówczas idealnym pomysłem. Własne składniki, świeże owoce, dobrej jakości produkty z zaufanego źródła... to wszystko sprawia, że nabieramy większej świadomości tego, co jemy. Do tego prosty przepis, który nie zajmie nam wiele czasu. Gotowa na mały eksperyment? Ten smak sprawdzi się idealnie na koniec wakacji i doda Ci energii!
Zobacz również: Ten smak uzależnia: Przepis na domowe żelki
Nasza propozycja to nietypowe lody o wyjątkowym kolorze z zieloną herbatą matcha, którą w Japonii traktuje się jako naturalny energetyk. Matcha jest obecnie uznawana za najcenniejszy rodzaj herbaty pochodzący z Kraju Kwitnącej Wiśni, a swój wyjątkowy, zielony odcień zapewnia szczególnym warunkom uprawy w zacienionych miejscach.
Pudełko z tym zielonym proszkiem z pewnością znajdziesz już nawet w zwykłych supermarketach, a jeśli nie, udaj się do sklepu herbacianego lub oferującego asortyment z kuchni całego świata.
Co będzie Ci potrzebne?
Składniki:
Sekret słodzonego, skondensowanego mleka polega na tym, że w procesie mrożenia nie wytworzą się niechciane kryształki lodu.
Smacznego!
Zobacz również: Delikatne chipsy jabłkowe w stylu chai masala
Źródło: mojewypieki.com