Domowe lody z zieloną herbatą matcha. Zrobisz je z 3 składników, pycha!

Są delikatne w smaku i mają wyjątkowo apetyczny kolor.
Domowe lody z zieloną herbatą matcha. Zrobisz je z 3 składników, pycha!
fot. Pinterest (pl.pinterest.com/pin/791718809475473636, pl.pinterest.com/pin/392587292516498269)
26.08.2020
Zuzanna Niedzielska

W upalne lato wszyscy zajadamy się tym słodkim i zimnym deserem, jednak kupując lody na mieście, rzadko możemy poznać ich dokładny smak. Jeśli mamy wolny weekend oraz ochotę poeksperymentować w kuchni, domowe lody będą wówczas idealnym pomysłem. Własne składniki, świeże owoce, dobrej jakości produkty z zaufanego źródła... to wszystko sprawia, że nabieramy większej świadomości tego, co jemy. Do tego prosty przepis, który nie zajmie nam wiele czasu. Gotowa na mały eksperyment? Ten smak sprawdzi się idealnie na koniec wakacji i doda Ci energii!

Zobacz również: Ten smak uzależnia: Przepis na domowe żelki

Przepis z zieloną herbatą matcha: domowe lody

Nasza propozycja to nietypowe lody o wyjątkowym kolorze z zieloną herbatą matcha, którą w Japonii traktuje się jako naturalny energetyk. Matcha jest obecnie uznawana za najcenniejszy rodzaj herbaty pochodzący z Kraju Kwitnącej Wiśni, a swój wyjątkowy, zielony odcień zapewnia szczególnym warunkom uprawy w zacienionych miejscach.

Pudełko z tym zielonym proszkiem z pewnością znajdziesz już nawet w zwykłych supermarketach, a jeśli nie, udaj się do sklepu herbacianego lub oferującego asortyment z kuchni całego świata.

Co będzie Ci potrzebne?

Składniki:

  • 1 puszka (400 g) schłodzonego mleka skondensowanego, słodzonego
  • 400 ml schłodzonej śmietany kremówki (30% lub 36%)
  • 2,5 łyżki herbaty matcha (w proszku)

Sekret słodzonego, skondensowanego mleka polega na tym, że w procesie mrożenia nie wytworzą się niechciane kryształki lodu.

Jak zrobić domowe lody?

  1. W naczyniu lub misie miksera umieść schłodzone mleko oraz śmietanę kremówkę i ubijaj, aż do powstania gęstej, mlecznej mieszanki.
  2. Dodaj przesianą matchę i ubij, aby połączyć składniki.
  3. Lodową masę przelej do pojemnika i przykryj, a następnie umieść w zamrażarce na minimum 12 godzin.
  4. Przed degustacją ocieplaj przez 10 minut w temperaturze pokojowej.
  5. Do dekoracji możesz użyć np. świeżej mięty lub startej, gorzkiej czekolady.

Smacznego!

Zobacz również: Delikatne chipsy jabłkowe w stylu chai masala

Źródło: mojewypieki.com

Polecane wideo

Cloud bread, czyli bajeczny chlebek jak chmurka. Niebo w gębie!
Cloud bread, czyli bajeczny chlebek jak chmurka. Niebo w gębie! - zdjęcie 1
Komentarze
Ocena: 5 / 5

Polecane dla Ciebie