„Leniwe ciasto” z 3 składników, które zrobi się samo. To najprostszy deser świata

Mieszasz i... gotowe!
„Leniwe ciasto” z 3 składników, które zrobi się samo. To najprostszy deser świata
fot. iStock
22.08.2020

Przygotowywanie wymyślnych deserów wymaga sporo cierpliwości, a także czasu i wiedzy. Jeśli jesteś z tym na bakier, ale mimo wszystko masz ochotę na coś słodkiego - to przepis właśnie dla ciebie. Komentarze internautów potwierdzają, że w życiu nie jedli niczego tak dobrego i nie kosztowało ich to prawie żadnego wysiłku.

Zobacz również: Warzywa i owoce, których nie wolno wkładać do lodówki

Receptura udostępniona przez blogerkę kulinarną Wallę Abu-Eid zrobiła furorę, bo proces twórczy został ograniczony do minimum. Wystarczy przygotować 3 składniki, wymieszać je, schłodzić i gotowe. Bez ubijania, pieczenia, formowania, nasączania i innych skomplikowanych zabiegów. Wszystko robi się w jednej misce.

A efekt wygląda przepysznie!

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Walla Abu-Eid | ولاء ابو عيد (@walla_abueid)

Ciasto dla leniwych

Blogerka nazywa ten deser „leniwym ciastem” i za chwilę zrozumiesz, że trudno o lepsze określenie. Praktycznie robi się samo.

Składniki:

600 ml gęstej śmietanki
700 g czekolady mlecznej
3 opakowania biszkoptów

- to naprawdę wszystko. Jeśli chodzi o biszkopty, możesz wykorzystać jedno opakowanie, ale autorka przepisu sugeruje, by sięgnąć po trzy różne smaki i tekstury. Wtedy deser jest jeszcze lepszy.

Zobacz również: Genialny trik, dzięki któremu plastikowy pojemnik na żywność wyczyści się sam

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Walla Abu-Eid | ولاء ابو عيد (@walla_abueid)

Jak zrobić ciasto bez pieczenia?

Przygotowanie:

1. Śmietanę i czekoladę umieść w kąpieli wodnej (miska ustawiona nad garnkiem z gotującą się wodą). Mieszaj do momentu, kiedy czekolada całkowicie się rozpuści.

2. Pokrusz biszkopty na nierówne kawałki, wrzuć do masy i dokładnie wymieszaj.

3. Masę przelej do foremki wyłożonej folią spożywczą i włóż do lodówki na kilka godzin, aby stężała

- i to by było na tyle.

W efekcie otrzymujemy czekoladową przekąskę, która rozpływa się w ustach. Bez pieczenia, wymyślnych składników i marnowania cennego czasu. Ten lepiej poświęcić na konsumpcję.

Zobacz również: Produkty, których lepiej nie wkładać do mikrofalówki. To może być bardzo niebezpieczne!

Polecane wideo

Cloud bread, czyli bajeczny chlebek jak chmurka. Niebo w gębie!
Cloud bread, czyli bajeczny chlebek jak chmurka. Niebo w gębie! - zdjęcie 1
Komentarze (3)
Ocena: 5 / 5
gość (Ocena: 5) 22.08.2020 09:00
Strasznie słodkie. Jestem na nie. Ciasta są łatwe i naprawdę warto zrobić inne, lepsze.
zobacz odpowiedzi (1)
gość (Ocena: 5) 22.08.2020 01:38
i to jest przepis na ciasto:d kazdemu wyjdzie:d super!!
odpowiedz

Polecane dla Ciebie