Hiszpańskie churros z sosem czekoladowym, czyli tzw. churros con chocolate, to znakomita przekąska, którą z pewnością zaskoczysz swoich przyjaciół, rodzinę czy partnera. Ten chrupiący z zewnątrz i miękki w środku deser jest przysmakiem mieszkańców Hiszpanii oraz Meksyku. Smażone pałeczki z parzonego ciasta zdobi się na koniec gorącą czekoladą, piankami czy posypką, ale my proponujemy wersję z czekoladowym dipem. Efekt końcowy prezentuje się naprawdę smakowicie!
Zobacz również: Minipączki z serka homogenizowanego. Zrobisz je w niecałe 30 minut!
Hiszpańskie churros z sosem czekoladowym: przepis
Do wykonania czekoladowych churrosów potrzebować będziesz rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki (o średnicy ok. 1 cm).
Składniki:
- 250 ml mleka
- 50 g masła
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- 190 g mąki
- 4 jajka
Z kolei do smażenia oraz sosu czekoladowego będą potrzebne:
Jak zrobić hiszpańskie churros?
- Zagotuj mleko razem z masłem, cukrem wanilinowym, cukrem i solą. Dodaj mąkę. Zmniejsz ogień i "ucieraj" drewnianą łyżką przez około 2 minuty, aż do powstania gładkiej i sprężystej masy, która odchodzi od brzegów naczynia.
- Następnie przełóż zawartość do miski i odstaw, aby się ochłodziła. Potem dodaj po jednym jajku oraz zmiksuj, aż składniki połączą się w jednolite ciasto.
- Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego.
- Rozgrzej w garnku tłuszcz (do ok. 180°C) i zmniejsz ogień.
- Wyciskaj 8 - 10 centymtrowe kawałki ciasta bezpośrednio na tłuszcz. Końcówki odcinaj nożyczkami albo nożem.
- Smaż churrosy około 2 minuty z każdej strony, aż przybiorą złocisty odcień. Gotowe pałeczki wyławiaj łyżką cedzakową i odkładaj na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi, aby wsiąknął w nie zbędny tłuszcz.
- Gdy już ostygną, posyp je np. cukrem pudrem z cynamonem.
Sos czekoladowy:
- Zagotuj śmietankę razem z cynamonem, rumem i chili.
- Następnie odstaw z ognia i dodaj masło plus połamaną na kosteczki czekoladę.
- Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia i otrzymania gładkiej polewy.
Teraz wystarczy zanurzyć chrupiące churrosy w płynnej czekoladzie...
I gotowe!
Smacznego!
Zobacz również: Przepis na francuskie ciasteczka z truskawkami i rabarbarem
Źródło: kwestiasmaku.com