Hiszpańskie churros z sosem czekoladowym. Przepis na wyjątkowo chrupiący deser

Przysmak, którym zaskoczysz gości. Pyycha!
Hiszpańskie churros z sosem czekoladowym. Przepis na wyjątkowo chrupiący deser
fot. Pinterest (pl.pinterest.com/pin/490259109416590489, pl.pinterest.com/pin/164944405090621599)
11.08.2020

Hiszpańskie churros z sosem czekoladowym, czyli tzw. churros con chocolate, to znakomita przekąska, którą z pewnością zaskoczysz swoich przyjaciół, rodzinę czy partnera. Ten chrupiący z zewnątrz i miękki w środku deser jest przysmakiem mieszkańców Hiszpanii oraz Meksyku. Smażone pałeczki z parzonego ciasta zdobi się na koniec gorącą czekoladą, piankami czy posypką, ale my proponujemy wersję z czekoladowym dipem. Efekt końcowy prezentuje się naprawdę smakowicie!

Zobacz również: Minipączki z serka homogenizowanego. Zrobisz je w niecałe 30 minut!

Hiszpańskie churros z sosem czekoladowym: przepis

Do wykonania czekoladowych churrosów potrzebować będziesz rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki (o średnicy ok. 1 cm).

Składniki:

  • 250 ml mleka
  • 50 g masła
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 190 g mąki
  • 4 jajka

Z kolei do smażenia oraz sosu czekoladowego będą potrzebne:

  • 500 g smalcu lub olej
  • 200 ml śmietanki kremówki 30%
  • 100 g czekolady ciemnej deserowej
  • łyżka masła
  • szczypta cynamonu
  • cukier puder wymieszany z cynamonem (posypka)
  • 2 łyżeczki rumu i szczypta chili (opcjonalnie)

Jak zrobić hiszpańskie churros?

  • Zagotuj mleko razem z masłem, cukrem wanilinowym, cukrem i solą. Dodaj mąkę. Zmniejsz ogień i "ucieraj" drewnianą łyżką przez około 2 minuty, aż do powstania gładkiej i sprężystej masy, która odchodzi od brzegów naczynia.
  • Następnie przełóż zawartość do miski i odstaw, aby się ochłodziła. Potem dodaj po jednym jajku oraz zmiksuj, aż składniki połączą się w jednolite ciasto.
  • Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego.
  • Rozgrzej w garnku tłuszcz (do ok. 180°C) i zmniejsz ogień.
  • Wyciskaj 8 - 10 centymtrowe kawałki ciasta bezpośrednio na tłuszcz. Końcówki odcinaj nożyczkami albo nożem.
  • Smaż churrosy około 2 minuty z każdej strony, aż przybiorą złocisty odcień. Gotowe pałeczki wyławiaj łyżką cedzakową i odkładaj na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi, aby wsiąknął w nie zbędny tłuszcz.
  • Gdy już ostygną, posyp je np. cukrem pudrem z cynamonem.

Sos czekoladowy:

  • Zagotuj śmietankę razem z cynamonem, rumem i chili.
  • Następnie odstaw z ognia i dodaj masło plus połamaną na kosteczki czekoladę.
  • Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia i otrzymania gładkiej polewy.

Teraz wystarczy zanurzyć chrupiące churrosy w płynnej czekoladzie...

I gotowe!

Smacznego!

Zobacz również: Przepis na francuskie ciasteczka z truskawkami i rabarbarem

Źródło: kwestiasmaku.com

Polecane wideo

Dieta zapisana w gwiazdach. To powinien jeść każdy znak zodiaku
Dieta zapisana w gwiazdach. To powinien jeść każdy znak zodiaku - zdjęcie 1
Komentarze
Ocena: 5 / 5

Polecane dla Ciebie