Letnie napoje z sezonowych owoców i przepisy na orzeźwiające drinki. Zrobisz je nawet jeśli nie jesteś zawodową barmanką!

Dzięki tym recepturom zachwycisz wszystkich znajomych.
Letnie napoje z sezonowych owoców i przepisy na orzeźwiające drinki. Zrobisz je nawet jeśli nie jesteś zawodową barmanką!
fot. Kaizen Nguy / Unsplash
12.08.2020

O czym marzymy w upalne lato? Oczywiście o ochłodzie! Najskuteczniejszym sposobem na jej osiągnięcie będzie schłodzenie się... od środkaNapoje i drinki to znakomite rozwiązanie, które ma same korzyści. Przynosi ulgę i zapewnia doznania smakowe - zwłaszcza, jeśli postawimy na napoje i drinki z sezonowych owoców, w których latem można dosłownie przebierać. 

Zobacz również: Różowa seniorita - wakacyjny drink o smaku lemoniady

Jednym z najbardziej letnich i egzotycznych owoców, które od razu kojarzą się z wakacjami, a w dodatku kuszą smakiem i aromatem, jest mango. To właśnie ten owoc zdominuje nasze przepisy, choć nie mogłyśmy powstrzymać się przed wrzuceniem tu naszego ulubionego włoskiego klasyku.  Oto 6 niezawodnych przepisów, które odtworzysz bez żadnych barmańskich umiejętności!

#1: Mango lassi 

Mango lassi to chyba najbardziej znane smoothie na bazie tego owocu. To tradycyjny indyjski koktajl, który szybko podbił serca i podniebienia mieszkańców innych rejonów świata. Mango lassi to gęsty, pożywny, a przede wszystkim pyszny napój, w dodatku bardzo łatwy do przygotowania.  

Składniki: 

  • 1 duże, dojrzałe mango 
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego 
  • 1/2 szklanki chłodnej wody 
  • 1 łyżka miodu 
  • szczypta kardamonu 

Przygotowanie: 

  1. Obierz mango ze skórki i usuń pestkę.  
  2. Miąższ z mango włóż do pojemnika blendera. 
  3. Dodaj resztę składników i zmiksuj wszystko na gładki mus. Podawaj schłodzone. 
 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Lotus Love Beauty (@lotuslovebeauty)

#2: Odchudzający koktajl z mango i nasion chia 

Mango jest nie tylko pyszne, ale też można się nim zajadać właściwie bezkarnie. 100 g tego owocu to niecałe 60 kcal, a w dodatku ma on wyjątkowo niski indeks glikemiczny. Ale to nie koniec. Stwierdzono, że mango hamuje apetyt, redukuje tkankę tłuszczową, a nawet zmniejsza obwód talii oraz ud. W połączeniu z imbirem i kurkumą, które wspaniale podkręcają metabolizm, oraz nasionami chia, które zapewniają uczucie sytości, to przepis nie tylko na pyszny koktajl, ale też na szczupłą sylwetkę! 

Składniki: 

  • 1 dojrzałe mango 
  • 2 łyżki nasion chia  
  • 300 ml wody 
  • 1 plasterek imbiru 
  • szczypta kurkumy  

Przygotowanie: 

  1. Namocz nasiona chia w wodzie przez ok. 30 minut (parokrotnie je wymieszaj od czasu do czasu). 
  2. Obierz mango ze skórki i pokrój w kostkę.  
  3. Zblenduj mango z imbirem i kurkumą. 
  4. Dodaj do zblendowanego mango nasiona chia i dokładnie wymieszaj. 
 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Nalima | Plant Based Cook (@girlmeetsvegan)

#3: Margarita mango 

Margarita to absolutna klasyka, jeśli chodzi o wakacyjne drinki. Ten koktajl przywodzi na myśl egzotyczny Meksyk, czyli kraj, który dla wielu osób jest wymarzoną destynacją. Jeśli jednak chwilowo nie jest to możliwe, można przenieść się do Meksyku za pomocą zmysłów, przygotowując w domowej kuchni właśnie margaritę, koniecznie z wykorzystaniem owoców sezonowych. Jeśli truskawki i arbuz już ci się “przejadły”, mango będzie idealnym rozwiązaniem. 

Składniki: 

  • 1 duże mango 
  • 80 ml tequili  
  • 80 ml Triple Sec 
  • sok z połowy limonki 
  • 1 łyżka cukru 
  • kostki lodu 

Przygotowanie: 

  1. Mango obierz ze skórki i pokrój w kostkę. 
  2. Przełóż mango do blendera i dodaj pozostałe składniki. Zblenduj do uzyskania płynnej masy. 
  3. Zwilż brzeg kieliszka cząstką limonki, a na talerzy wysyp cukier.  
  4. Ustaw odwrócony kieliszek na talerzyku z cukrem tak, aby cukier oblepił zwilżone brzegi kieliszka. 
  5. Przelej margaritę do kieliszków. ¡Arriba! 
 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Isabel | Easy Mexican Recipes (@isabeleats)

#4: Mango Sour

Do tej pory aby przygotować klasycznego drinka na bazie wódki o smaku słodkiego mango trzeba było ratować się sokiem albo syropem, a efekt nie zawsze okazywał się taki, jaki sobie tego życzyliśmy. Od teraz będzie to o wiele łatwiejsze, ponieważ na rynku pojawiła się wódka w nowym wariancie smakowym – Lubelska Mango. To idealna propozycja dla wielbicieli nieco słodszych i orzeźwiających trunków. Lubelska Mango przywodzi na myśl gorące i pełne słońca wakacje na odległej wyspie. Dzięki zbalansowanej słodyczy i 30% zawartości alkoholu połączonych z naturalnym, orzeźwiającym smakiem Lubelska Mango sprawdzi się w tradycyjnych shotach oraz jako baza do lekkich drinków.

Składniki: 

  • 100 ml Lubelskiej Mango
  • sok z 1 cytryny lub limonki
  • 4 łyżeczki cukru trzcinowego
  • plaster cytryny lub limonki
  • miód

Przygotowanie: 

  1. Wymieszaj cukier z sokiem z cytryny aż się rozpuści.
  2. Dodaj resztę składników.
  3. Uzupełnij szklankę sokiem.

#5: Klasyczne Bellini

Zgodzicie się, że nazwa tego koktajlu od razu przywodzi na myśl włoskie dolce vita? Nic dziwnego – ojczyzną tego orzeźwiającego drinku jest piękna, słoneczna Wenecja! Receptura jest banalnie prosta: wystarczy dowolne wino musujące, oczywiście najlepiej prosecco, i brzoskwinie. Połączenie bąbelków i purée z dojrzałych brzoskwini to idealna, lekka opcja na upalne dni. Wcale nie musisz specjalnie jechać do Veneto, aby spędzić lato w prawdziwie włoskim stylu!

Składniki: 

  • 4 brzoskwinie
  • 1 część syropu cukrowego
  • 4 części wina musującego

Przygotowanie: 

  1. Zblenduj brzoskwinie i tak powstałe purée wstaw do lodówki.
  2. Wymieszaj 2 części purée brzoskwiniowego z 1 częścią syropu cukrowego.
  3. Umieść ok. 20 ml mieszanki w kieliszku do szampana i powoli dopełnij prosecco.
  4. Tuż przed podaniem dokładnie wymieszaj drink.
 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Amanda Lopez (@amanda.j.2106)

#6: Szampańskie mango

To idealny i lekki drink dla wszystkich miłośników bąbelków i słodyczy. Jest to połączenie delikatnego musu z mango i szampana lub wina musującego. Smak tego drinka dodatkowo podkręcają lekko kwaskowate soki cytrusowe. Efekt? Soczyste orzeźwienie z nutą bąbelków. Idealne na wieczór po długim, gorącym letnim dniu.

Składniki:

  • 1 dojrzałe mango
  • 500 ml schłodzonego soku pomarańczowego
  • 2 szklanki schłodzonego szampana
  • 1 łyżeczka soku z limonki
  • 1/2 szklanki pokruszonego lodu

Przygotowanie:

  1. Mango, sok pomarańczowy i sok z limonki zmiksuj w blenderze.
  2. Dodaj pokruszony lód i wymieszaj. Wstaw do lodówki.
  3. Po wyjęciu z lodówki dokładnie wymieszaj całość.
  4. W dużym kieliszku zmieszaj 1/3 szklanki musu oraz 1/2 szklanki szampana.
 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Food with Gautam (@gautam107)

Który przepis podoba wam się najbardziej? Wypróbujecie napoje i drinki z mango w roli głównej?

pijodpowiedzialnie.pl

Zobacz również: Wakacyjne mojito z 3 składników. Orzeźwiający koktajl bez odrobiny alkoholu

Polecane wideo

Rosé nails, czyli paznokcie w kolorze różowego wina. Zakochasz się w tym odcieniu
Rosé nails, czyli paznokcie w kolorze różowego wina. Zakochasz się w tym odcieniu - zdjęcie 1

Komentarze (1)

Ocena: 5 / 5
gość (Ocena: 5) 18.08.2020 09:31
Już wiem co będziemy piły dzisiejszego wieczoru z koleżankami :P Listę zakupów już mam, więc zaraz zejdę do sklepu i kupię potrzebne składniki. A mineralna cisowianka już się chłodzi w lodówce :P
odpowiedz

Polecane dla Ciebie