Trudno wyobrazić sobie dawne czasy, kiedy przechowywanie żywności sprawiało tak wiele kłopotów. Produkty konserwowano za pomocą soli, popiołu czy suszenia, ale to zawsze miało wpływ na ich formę oraz smak. Kilkadziesiąt lat temu w naszych domach pojawiły się na szczęście nowoczesne lodówki, które zmieniły wszystko.
Zobacz również: Jedna rzecz, o której nie możesz zapomnieć, mrożąc jedzenie. To naprawdę konieczne
Na szczególną uwagę zasługuje zamrażarka, dzięki której jedzenie pozostaje świeże i wartościowe nawet przez wiele miesięcy. Truskawki w środku zimy? Nie ma sprawy - wystarczy zamrozić je w sezonie i cieszyć się ich smakiem w dowolnym momencie.
Warto jednak pamiętać, że niska temperatura nie każdemu produktowi służy. Czasami może wręcz zaszkodzić.
#1 Majonez
Po rozmrożeniu nie jest już taki gładki. Ma zbryloną konsystencję, która przypomina serek wiejski.
#2 Pomidory
Świeże, jędrne i pachnące pomidory po rozmrożeniu tracą swoją zwartą konsystencję. Trudno je przełknąć.
#3 Jajka
Można je mrozić, ale nie w całości. Skorupka kiepsko radzi sobie z tak niską temperaturą i może pęknąć.
#4 Ryż
Ugotowany ryż zjedz, zamiast mrozić. Jego konsystencja staje się wtedy gąbczasta, a w smaku nie przypomina niczego.
#5 Smażenina
Teoretycznie można to zrobić, ale czy warto? Po rozmrożeniu chrupiące dotąd produkty stają się nieprzyjemnie miękkie.
#6 Makaron
Po rozmrożeniu ugotowany makaron staje się rozmoczony i bardzo mączysty w smaku.
#7 Sałata
Nadaje się do spożycia, ale konsystencja nie jest zbyt przyjemna. Zielenina traci swoją chrupkość.
#8 Zioła
Po rozmrożeniu przypominają brązową pulpę. Zdecydowanie lepiej je suszyć.
Zobacz również: Warzywa i owoce, których nie wolno wkładać do lodówki
#9 Sosy
Zwłaszcza te na bazie jajek, mąki i skrobi kukurydzianej. Produkt rozwarstwia się i zbryla.
#10 Rozmrożone mięso
Nie dość, że będzie suche, to ryzykujemy także zatruciem pokarmowym.
#11 Mleko
Świetnie sprawdzi się do gotowania, ale do picia lepiej wybrać świeże. Nieprzyjemna konsystencja.
#12 Śmietana
Podobnie jak w przypadku majonezu - po rozmrożeniu zazwyczaj przypomina zbrylony serek wiejski.
#13 Ser żółty
Znacząco zmienia się jego tekstura. Już nie jest taki zbity, jak wcześniej.
#14 Ogórki
Po wyciągnięciu z zamrażarki tracą swój największy atut - chrupkość. Są miękkie i śliskie.
#15 Ziemniaki
W surowej formie stają się ziarniste w konsystencji. Lepiej mrozić je po ugotowaniu.
Zobacz również: Produkty spożywcze, które możesz zamrozić, choć prawdopodobnie o tym nie wiesz