15 produktów spożywczych, które nigdy nie powinny znaleźć się w zamrażarce

Po rozmrożeniu wyglądają i smakują dziwnie.
15 produktów spożywczych, które nigdy nie powinny znaleźć się w zamrażarce
fot. iStock
02.08.2020

Trudno wyobrazić sobie dawne czasy, kiedy przechowywanie żywności sprawiało tak wiele kłopotów. Produkty konserwowano za pomocą soli, popiołu czy suszenia, ale to zawsze miało wpływ na ich formę oraz smak. Kilkadziesiąt lat temu w naszych domach pojawiły się na szczęście nowoczesne lodówki, które zmieniły wszystko.

Zobacz również: Jedna rzecz, o której nie możesz zapomnieć, mrożąc jedzenie. To naprawdę konieczne

Na szczególną uwagę zasługuje zamrażarka, dzięki której jedzenie pozostaje świeże i wartościowe nawet przez wiele miesięcy. Truskawki w środku zimy? Nie ma sprawy - wystarczy zamrozić je w sezonie i cieszyć się ich smakiem w dowolnym momencie.

Warto jednak pamiętać, że niska temperatura nie każdemu produktowi służy. Czasami może wręcz zaszkodzić.

pomidory

Jakiego jedzenia nie mrozić?

#1 Majonez

Po rozmrożeniu nie jest już taki gładki. Ma zbryloną konsystencję, która przypomina serek wiejski.

#2 Pomidory

Świeże, jędrne i pachnące pomidory po rozmrożeniu tracą swoją zwartą konsystencję. Trudno je przełknąć.

#3 Jajka

Można je mrozić, ale nie w całości. Skorupka kiepsko radzi sobie z tak niską temperaturą i może pęknąć.

#4 Ryż

Ugotowany ryż zjedz, zamiast mrozić. Jego konsystencja staje się wtedy gąbczasta, a w smaku nie przypomina niczego.

#5 Smażenina

Teoretycznie można to zrobić, ale czy warto? Po rozmrożeniu chrupiące dotąd produkty stają się nieprzyjemnie miękkie.

#6 Makaron

Po rozmrożeniu ugotowany makaron staje się rozmoczony i bardzo mączysty w smaku.

#7 Sałata

Nadaje się do spożycia, ale konsystencja nie jest zbyt przyjemna. Zielenina traci swoją chrupkość.

#8 Zioła

Po rozmrożeniu przypominają brązową pulpę. Zdecydowanie lepiej je suszyć.

Zobacz również: Warzywa i owoce, których nie wolno wkładać do lodówki

sery

#9 Sosy

Zwłaszcza te na bazie jajek, mąki i skrobi kukurydzianej. Produkt rozwarstwia się i zbryla.

#10 Rozmrożone mięso

Nie dość, że będzie suche, to ryzykujemy także zatruciem pokarmowym.

#11 Mleko

Świetnie sprawdzi się do gotowania, ale do picia lepiej wybrać świeże. Nieprzyjemna konsystencja.

#12 Śmietana

Podobnie jak w przypadku majonezu - po rozmrożeniu zazwyczaj przypomina zbrylony serek wiejski.

#13 Ser żółty

Znacząco zmienia się jego tekstura. Już nie jest taki zbity, jak wcześniej.

#14 Ogórki

Po wyciągnięciu z zamrażarki tracą swój największy atut - chrupkość. Są miękkie i śliskie.

#15 Ziemniaki

W surowej formie stają się ziarniste w konsystencji. Lepiej mrozić je po ugotowaniu.

Zobacz również: Produkty spożywcze, które możesz zamrozić, choć prawdopodobnie o tym nie wiesz

Polecane wideo

11 produktów spożywczych, które robią coś bardzo dziwnego z Twoim ciałem
11 produktów spożywczych, które robią coś bardzo dziwnego z Twoim ciałem - zdjęcie 1

Komentarze (1)

Ocena: 5 / 5
gość (Ocena: 5) 02.08.2020 10:53
Ja z wymienionych tu produktów mroziłam lekko rozmrożone mięso lub potrawy w sosie i nic mi nie było.
odpowiedz

Polecane dla Ciebie