Przechowywanie żywności to kwestia, której nie poświęcamy zbyt dużo czasu i energii. Kierujemy się własnymi przyzwyczajeniami oraz tym, co nam się wydaje. To metoda prób i błędów, bo jeśli zrobimy coś źle, wtedy szybko się o tym przekonamy. Czy aby na pewno? Niektórzy przez długie lata tkwią w nieświadomości, bo nie spróbowali inaczej.
Zobacz również: Produkty, których lepiej nie wkładać do mikrofalówki. To może być bardzo niebezpieczne!
Jeśli chcesz jeść smacznie, zdrowo i nie marnować świeżych produktów - musisz to wiedzieć. A z tym różnie bywa, na co najlepszym dowodem jest reakcja internautów na grafikę udostępnioną przez serwis curejoy.com. Pokazuje ona w przystępny sposób, jak przechowywać warzywa i owoce.
Lodówka nie zawsze jest najlepszym wyjściem.
1. Morele
2. Jeżyny
3. Jagody
4. Maliny
6. Wiśnie
7. Krojone owoce
8. Figi
9. Winogrona
1. Fasolka szparagowa
2. Marchewki
3. Rzodkiewka
4. Cukinia
5. Kalafior
6. Szpinak
7. Seler naciowy
8. Brokuły
9. Krojone warzywa
Zobacz również: Po zobaczeniu tego nagrania już zawsze będziesz myć truskawki w osolonej wodzie
1. Jabłka
2. Awokado
3. Banany
4. Kiwi
5. Cytryny
6. Mango
7. Pomarańcze
8. Papaja
9. Brzoskwinie
1. Ogórki
2. Bakłażan
3. Czosnek
4. Imbir
5. Papryka
6. Ziemniaki
7. Bataty
8. Pomidory
9. Dynia
Według twórców rozpiski, w ten sposób świeże produkty dłużej zachowają swoją właściwą formę i smak. Komentatorzy wydają się jednak zszokowani, bo powszechne okazuje się przechowywanie pomidorów czy ogórków w lodówce. A Ty stosujesz się do tych rad?
Zobacz również: 7 produktów spożywczych, których NIE WOLNO podgrzewać