W weekend zwykle mamy ochotę próbować kulinarnych nowości, pozwalając sobie na więcej. Dlaczego? Bo mamy czas na przygotowanie przysmaków, eksperymenty, spotkania w większym gronie, z przyjaciółmi czy rodziną. Latem częściej udajemy się też za miasto, a jak wiadomo na świeżym powietrzu wszystko smakuje lepiej. Podpowiadamy co warto przyrządzić, by spędzić słodki weekend wspólnie z najbliższymi.
Zobacz także: Przepis na orzeźwiający sernik z musem mango. Palce lizać!
Zaskakujące finger food
Co najlepiej sprawdzi się na pikniku? Słodka przekąska, którą można zjeść rękoma bez pomocy sztućców. Świetną alternatywą dla tradycyjnego ciasta są małe pączki z waniliowego serka homogenizowanego. Ciasto nie potrzebuje czasu na wyrośnięcie, są gotowe w niecałe 30 minut. Bez problemu zdążymy je przygotować nawet na chwilę przed spontaniczną wycieczką, ze składników, które zazwyczaj mamy w domowych zapasach. Każdy z uczestników pikniku może sięgnąć po tę pyszną przekąskę, gdy tylko najdzie go ochota, bez obaw o niezdrowe dodatki, które często znajdują się w gotowych ciastach.
Składniki (dla 6 osób):
• 250 g serka homogenizowanego Rolmlecz (waniliowy z laską wanilii)
• 2 jajka
• 220 g mąki pszennej
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• olej do głębokiego smażenia
• cukier puder do oprószenia pączków
• dodatkowo: kilka listków ręcznika papierowego w celu odsączenia pączków po usmażeniu
Przygotowanie:
Do miski wbijamy jajka, dodajemy serek homogenizowany. Składniki dokładnie łączymy ze sobą za pomocą miksera. Następnie dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia, wszystko razem mieszamy. Z tak powstałej masy formujemy małe pączki wielkości orzecha włoskiego i wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy z obu stron po kilka minut do uzyskania złotego koloru. Usmażone pączki wyjmujemy i układamy na rozłożonym ręczniku papierowym. Na koniec, po ostygnięciu, złociste kuleczki obtaczamy w cukrze pudrze.
Mat. prasowe