Przepis na francuskie ciasteczka z truskawkami i rabarbarem

Ten sezonowy deser rozpływa się w ustach.
Przepis na francuskie ciasteczka z truskawkami i rabarbarem
fot. Pinterest (pinterest.com/pin/341288477994484886, pinterest.com/pin/50102614592592277)
02.07.2020
Zuzanna Niedzielska

Latem zaczyna się prawdziwy sezon na truskawki. Niektórzy umilają sobie obiady sosem owocowym do makaronu, inni maczają je w cukrze lub bitej śmietanie. Miłośnicy rabarbaru mogą zmieszać go z czerwonymi owocami i wypróbować smakowity przepis na puszyste, francuskie ciasteczka. Jest naprawdę prosty i wykonasz go dosłownie w pół godziny.

Bliscy z pewnością będą zachwyceni!

Zobacz również: Delikatne chipsy jabłkowe w stylu chai masala

Francuskie ciasteczka z truskawkami i rabarbarem

Czego będziesz potrzebowała do wykonania francuskich ciasteczek?

Składniki:

  • 320 – 350 g ciasta francuskiego na maśle
  • 100 g truskawek
  • 200 g rabarbaru
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka pasty z wanilii (opcjonalnie)
  • 1 jajko (do roztrzepania)
  • ew. pół szklanki cukru pudru (do lukru)

Truskawki oraz rabarbar umyj, osusz i pokrój w plasterki lub kostkę. 

Jak zrobić sezonowe ciasteczka francuskie?

  1. Obsyp stolnicę mąką i wyłóż na niej ciasto francuskie.
  2. Pokrojony rabarbar i truskawki wymieszaj z cukrem, skrobią ziemniaczaną i wanilią.
  3. Ciasto podziel na 6 równych kwadratów.
  4. Na każdym z nich rozłóż owocowe nadzienie. 
  5. Brzegi ciastek nasmaruj jajkiem roztrzepanym z wodą.
  6. Złóż po przekątnej na kształt trójkątów. (możesz docisnąć widelcem)
  7. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na niej rożki.
  8. Piecz około 20 minut w temperaturze 220 stopni Celsjusza.

I gotowe! Po wyjęciu możesz jeszcze ciepłe ciasteczka oblać lukrem lub obsypać cukrem pudrem.

Smacznego. :)

Zobacz również: Bułeczki twarogowe z cukrem pudrem i owocami. MNIAM!

Polecane wideo

Miłosny horoskop na lato
Miłosny horoskop na lato - zdjęcie 1
Komentarze
Ocena: 5 / 5

Polecane dla Ciebie