Kokosowy tofurnik, czyli prosty przepis na wegański sernik

Zdrowy, bezglutenowy i jaki smaczny. Na samą myśl cieknie ślinka!
Kokosowy tofurnik, czyli prosty przepis na wegański sernik
fot. Unsplash (Chinh Le Duc)
22.06.2020

Podjęłaś wyzwanie i wkroczyłaś w wegański świat? Gratulacje! Tylko co, jeżeli niespodziewanie najdzie Cię ochota na tradycyjne, babcine ciasto...

Nie wyobrażasz sobie sernika bez twarogu? Okazuje się, że nic nie tracisz, ponieważ równie łatwo można przygotować ten deser bez użycia produktów odzwierzęcych. Zdrowo, minimalistycznie, a do tego jak pysznie!

Zobacz również: Pyszne brownie z batatów z masłem orzechowym. Wystarczą 3 składniki!

Ten tradycyjny wypiek jest na dodatek całkowicie bezglutenowy. Już zostałaś wystarczająco przekonana, aby wykonać w domu ten przepis? 

Kokosowy tofurnik: przepis

Czym różni się tofurnik od zwykłego sernika? Zamiast masła i 30% śmietanki schłodź mleko kokosowe i zbierz tłustą, kremową warstwę z jego wierzchu. W ten sposób otrzymasz pyszną, roślinną śmietankę.

Druga sprawa to zamiennik mąki pszennej. W tofurniku rolę tę pełnią płatki owsiane i wiórki kokosowe. Z kolei spoiwem będzie banan, masło orzechowe, daktyle i olej kokosowy.

Na koniec najważniejsze: jak zrobić twaróg po wegańsku? Tofu w smaku nie przypomina sera, ale w połączeniu z cytryną nabierze odpowiedniego, kwaskowatego posmaku.

Składniki na masę:

  • 2 kostki naturalnego tofu (2 x 250 g)
  • 400 ml mleka kokosowego
  • pół szklanki cukru trzcinowego
  • budyń waniliowy bez cukru (1 opakowanie)
  • cytryna
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Składniki na spód ciasta:

  • płatki owsiane (2/3 szklanki)
  • wiórki kokosowe (pół szklanki)
  • banan
  • garść orzechów (dowolnych)
  • masło orzechowe (2 łyżki)
  • olej kokosowy, nierafinowany (3 łyżki)
  • 3 daktyle (namoczone w wodzie)
  • oraz mrożone maliny (1,5 szklanki) i syrop klonowy (2 łyżki) na malinowy sos.

Jak zrobić wegański sernik?

  1. Płatki owsiane, wiórki kokosowe i orzechy zblenduj, po czym przełóż do osobnej miski.
  2. Zmiksuj banana z daktylami na gładką masę i dodaj do suchych składników razem z olejem kokosowym i masłem orzechowym, roztopionym w kąpieli wodnej.
  3. Wyłóż papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 20 cm i przełóż do niej wymieszaną masę. Dokładnie uklep i włóż do lodówki przynajmniej na pół godziny.
  4. Teraz czas na alternatywną masę serową. W kielichu blendera umieść kawałki tofu, tłustą śmietankę kokosową, brązowy cukier, budyń, mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny wraz z jej skórką. Zmiksuj składniki na jednolitą masę, a jeśli będzie zbyt gęsta, dodaj płynnej części mleka kokosowego, aby ją rozcieńczyć. 
  5. Tak przygotowaną masę "serową" przelej na wyjęty z lodówki spód ciasta. 
  6. Nastaw piekarnik na 170 stopni i po rozgrzaniu umieść w nim tofurnik na ok. 50 minut. Sprawdzaj, czy masa odpowiednio się ścięła. 
  7. Po tym czasie przestudzone ciasto schłódź w lodówce przez minimum kilka godzin (najlepiej umieść je tam na całą noc).
  8. Podawaj z sosem malinowym. W garnuszku przez 10 minut podgrzewaj maliny z syropem klonowym, a potem równomiernie rozprowadź sos po powierzchni tofurnika. Mniam!

tofurnik

Smacznego. :)

Zobacz również: Sernik na spodzie z czerstwego chleba. Zrobisz go w 10 minut

Źródło: Women's Health

Polecane wideo

Od 4 lat żyją wyłącznie na owocach. Poznajcie parę frutarian, Alego i Daniellę
Od 4 lat żyją wyłącznie na owocach. Poznajcie parę frutarian, Alego i Daniellę - zdjęcie 1

Komentarze

Ocena: 5 / 5

Polecane dla Ciebie