Produkty, których lepiej nie wkładać do mikrofalówki. To może być bardzo niebezpieczne!

Podgrzewanie ich przy pomocy promieniowania elektromagnetycznego to naprawdę kiepski pomysł.
Produkty, których lepiej nie wkładać do mikrofalówki. To może być bardzo niebezpieczne!
Fot. Unsplash
20.06.2020

Na początku była symbolem luksusu, ale dziś kuchenkę mikrofalową znajdziemy prawie w każdym domu. To niepozorne urządzenie potrafi bardzo ułatwić życie, choć równocześnie wywołuje skrajne emocje. Według jednych promieniowanie elektromagnetyczne szkodzi żywności i naszemu zdrowiu, a inni nie dostrzegają żadnego zagrożenia.

Zobacz również: Produkty spożywcze, które możesz zamrozić, choć prawdopodobnie o tym nie wiesz

Czasami jednak powinni, bo nie wszystko można podgrzewać w ten sposób - ostrzega eatthis.com. Serwis wymienia 7 popularnych produktów spożywczych, którym obróbka termiczna przy pomocy mikrofali zwyczajnie nie służy. Pozbawia wartości odżywczych, a czasami wręcz truje.

Warto być tego świadomym.

gotowanie

Czego nie podgrzewać w mikrofali?

#1 Jajko na twardo

Może to być bomba z opóźnionym zapłonem. Para wodna i ciśnienie, które zostaje wytworzone wewnątrz skorupki prowadzi często do eksplozji. Zarówno w czasie podgrzewania, jak i już na talerzu. Wcześniej lepiej pokroić je na ćwiartki.

#2 Przetworzone mięso

Wędliny, kiełbaski, bekon czy parówki można szybko podgrzać w mikrofalówce, ale według naukowców lepiej tego nie robić. Dochodzi wtedy do uwolnienia toksycznych substancji, które mogą doprowadzić do problemów żołądkowych, a w dłuższej perspektywie - zatkania tętnic.

#3 Papryka

Chodzi szczególnie o ostrą paprykę chilli lub każdego innego gatunku. Pikantność zawdzięcza obecności substancji znanej jako kapsaicyna. W czasie obróbki cieplnej ta wydostaje się na zewnątrz. Kiedy otworzysz mikrofalówkę - może dotrzeć do oczu i ust, wywołując silne podrażnienie.

#4 Sos pomidorowy

Nie chodzi o kwestie zdrowotne, ale praktyczne. Kto choć raz próbował podgrzać sos do spaghetti w mikrofalówce, ten doskonale zdaje sobie sprawę, czym to się kończy. Bulgocząca pasta zaczyna strzelać i plami wnętrze całego urządzenia.

Zobacz również: Jedna rzecz, o której nie możesz zapomnieć, mrożąc jedzenie. To naprawdę konieczne

zamrożone mięso

#5 Winogrona

Trudno powiedzieć, kto i dlaczego miałby to robić, ale w Sieci aż roi się od nagrań z płonącymi winogronami. Tak - choć składają się głównie z wody, to w czasie obróbki cieplnej w mikrofalówce zaczynają się palić. I stają się realnym zagrożeniem.

#6 Zamrożone mięso

Niektóre mikrofalówki dysponują specjalnym programem, ale eksperci sugerują, by stosować bardziej tradycyjną metodę - rozmrażanie w lodówce przez wiele godzin. Pod wpływem promieniowania dzieje się to bardzo nierównomiernie, co może prowadzić do rozwoju bakterii na wciąż zmrożonych elementach.

#7 Mleko

Nie byle jakie, bo chodzi o to z piersi matki, które wcześniej zostało zamrożone. A także gotowe mieszanki kupione w sklepie. Ciepło z mikrofali jest bardzo nierównomierne, dlatego ciecz może wydawać się letnia, ale tuż pod powierzchnią mamy do czynienia z wrzątkiem. To bardzo niebezpieczne dla niemowlaka.

Zobacz również: 7 produktów spożywczych, których NIE WOLNO podgrzewać

Polecane wideo

11 produktów spożywczych, które robią coś bardzo dziwnego z Twoim ciałem
11 produktów spożywczych, które robią coś bardzo dziwnego z Twoim ciałem - zdjęcie 1

Komentarze (7)

Ocena: 2.71 / 5
gość (Ocena: 5) 22.06.2020 09:09
kiedys jako matka noworodka podrzewalam mu mleko przez 20sekund jakies 60 ml ale bylam tak zaspana,ze wsypalam mleko wlalam wodę i zamiast 20sekund podkrecilam na 2min.wstawilam butelke zakrecona!!!! i mialam wybuch. przez kuchnie mi przelecialo to co wybuchlo z butelki.jakas piana mleczna. no i jajko.wybuchlo i upapralo mikrofale. ale jajko ze skorupka to wybucha i moze pokaleczyc albo wybic oko.bardzo niebezpieczne.
odpowiedz
gość (Ocena: 1) 21.06.2020 16:22
Straszne głupoty, dla tzw. debila co jest zdziwiony ze zagotowana woda jest wrząca
odpowiedz
m (Ocena: 1) 21.06.2020 10:20
Nie prawda. Żadne wspólczesne badania nie potwierdziły jakoby mikrofalówki pozbawiały jedzenia wartości odżywczych. Bzdura ślepo kopiowana przez ostatnie 20 lat...
zobacz odpowiedzi (1)
gość (Ocena: 5) 21.06.2020 08:28
Bardzo ciekawy artykuł.
odpowiedz
gość (Ocena: 1) 21.06.2020 07:56
Głupota
odpowiedz

Polecane dla Ciebie