Gofry to przepyszna przekąska, która kojarzy nam się z wakacjami i latem. Chyba każdy z nas, będąc nad polskim morzem, choć raz zamówił gofry z bitą śmietaną i owocami.
Jeśli gofrownicę posiadasz w domu lub masz w planach kupienie jej, ten przysmak możesz serwować sobie przez cały rok. Gofry są o tyle wdzięcznym daniem, że można je serwować zarówno na słodko, jak i wytrawnie.
Oto prosty przepis!
Polecamy także: ŚNIADANCJA: 5 pysznych dań, które można jeść zarówno na śniadanie, jak i kolację
Składniki:
1,5 szklanki mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2 łyżeczki cukru pudru lub kryształu
1 łyżka cukru wanilinowego
2 jaja
0,5 szklanki oleju roślinnego lub roztopionego masła
1 i 1/3 szklanki mleka
Przygotowanie:
W misce zmieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier puder i cukier wanilinowy. Następnie dodaj produkty mokre: jajka, olej, mleko. Zmiksuj na gładką masę.
Rozgrzej gofrownicę. Za pomocą chochli rozlej na niej porcje ciasta i piecz około 3-3,5 minuty.
Gotowe gofry możesz zjeść na swój ulubiony sposób: posypać je cukrem pudrem, oblać bitą śmietaną lub położyć na nie borówki, truskawki, maliny. Gofry będą także wybornie smakować z dżemem, miodem lub syropem klonowym.
W wersji na słodko świetnie sprawdzą się na śniadanie, ale jeśli zamiast cukru w przepisie dodasz przyprawy, takie jak oregano czy bazylia, otrzymasz ich wersję wytrawną, doskonałą na kolację. Wtedy gofry podawaj z przygotowanym wcześniej szpinakiem i suszonymi pomidorami lub po prostu posmaruj je twarożkiem.
Smacznego!
Źródło: kwestiasmaku.com