Domowa Mocha Frappuccino ze Starbucksa

Jest tak samo pyszna jak w kawiarni. Zajmie Ci to dosłownie kilka minut!
Domowa Mocha Frappuccino ze Starbucksa
fot. unsplash.com (Lucas Vicente, Naufal Giffari)
26.05.2020

Na kwarantannie najbardziej ucierpieli miłośnicy kawy na mieście. Jednym z najmodniejszych pod tym względem lokali jest amerykański Starbucks. Znana sieciówka oferuje klientom wachlarz możliwości jeżeli chodzi o kawę - może to być smakowe latte, kawa z czekoladą, napoje na zimno, na bazie herbaty, a nawet esencja zblendowana z lodem na zimno, którą pije się ze słomki. Ta ostatnia latem robi szczególną furorę. W gorące dni naprawdę ciężko przejść obok obojętnie...

Zobacz również: Nie tylko whipped coffee. Pyszne wariacje na temat tej kawy z TikToka podbijają Internet

Frappuccino polega na zmieszaniu ze sobą składników z lodem i zblendowaniu ich, przez co kawa jest niezwykle smaczna, słodka i puszysta. Taki napój pije się ze słomki i dumnie paraduje z nim na ulicy. Kawa Starbucksa stała się niemal elementem stylizacji na niektórych zdjęciach. Jeżeli nie możesz jeszcze spotkać się ze znajomymi na mieście, to doskonała okazja do tego, aby stworzyć ją w domu.

Mocha Frappuccino ze Starbucksa: przepis

Oto przepis niezbędny do tego, aby poprawić sobie poranek na home office. Domowe Frappuccino wcale nie ustępuje smakiem odpowiednikowi z kawiarni i co więcej, możesz kontrolować poziom wrzucanego cukru. Frappuccino Mocha to chyba jego najbogatsza wersja z całego menu (i najdroższa!), a Ty możesz przygotować je w domu dużo, dużo taniej.

Składniki:

  • 10 kostek lodu
  • 240 ml pełnotłustego mleka (1 szklanka)
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 3 łyżki cukru pudru (możesz dowolnie kontrolować ilość)
  • 3 łyżki sosu czekoladowego
  • pół szklanki mocnej, parzonej kawy (np. 4 łyżeczki kawy na 60 ml)

Odmiana Mocha wyróżnia się tym, że dużą rolę w napoju odgrywa czekolada, a raczej sos czekoladowy. To nadaje kawie wyśmienity smak i smakuje jak wyborny deser.

Jak zrobić domowe Frappuccino?

  1. Zaparz kawę i schłodź ją do niskiej temperatury. 
  2. Dodaj do siebie wszystkie składniki: mleko, kostki lodu, cukier puder, ekstrakt waniliowy i ostudzoną kawę i blenduj, aż składniki się ze sobą połączą, a lód pokruszy.
  3. Pod koniec wmieszaj sos czekoladowy, lub elegancko rozprowadź go po ściankach większej szklanki (pojemność 0,4).
  4. Podawaj natychmiast, najlepiej z bitą śmietaną na wierzchu. Na czubku bitej śmietany również rozprowadź czekoladę.

Gotowe. Jeśli lubisz orzechy, możesz je pokruszyć i obsypać nimi bitą śmietaną. Sos czekoladowy możesz dowolnie wymienić na np. karmelowy albo na ulubiony likier. 

Smacznego!

Zobacz również: Jak zrobić doskonałe cappuccino? Ostatni element ma duże znaczenie

Polecane wideo

„Brudna brunetka” - najbardziej nonszalancka koloryzacja tego sezonu dla wszystkich „it girls”
„Brudna brunetka” - najbardziej nonszalancka koloryzacja tego sezonu dla wszystkich „it girls” - zdjęcie 1
Komentarze (3)
Ocena: 2.33 / 5
gość (Ocena: 1) 27.05.2020 07:33
"Na kwarantannie najbardziej ucierpieli miłośnicy kawy na mieście." WTF??? Myślcie tam w tej redakcji troszke...
zobacz odpowiedzi (1)
gość (Ocena: 5) 26.05.2020 15:55
piłabym to teraz!
odpowiedz

Polecane dla Ciebie