Jedna rzecz, o której nie możesz zapomnieć, mrożąc jedzenie. To naprawdę konieczne

Dzięki niej wszystko będzie nadal świeże i zdrowe.
Jedna rzecz, o której nie możesz zapomnieć, mrożąc jedzenie. To naprawdę konieczne
Fot. Unsplash
26.05.2020

Często słyszymy, że mrożona żywność jest po prostu gorsza. Traci swoją jakość i smak, dlatego zawsze przegra ze świeżymi produktami. To jednak nie do końca prawda - przekonują doświadczeni szefowie kuchni. Według nich nie ma lepszej metody przechowywania jedzenia, niż bardzo niska temperatura.

Zobacz również: 7 produktów spożywczych, których NIE WOLNO podgrzewać

Ale pod jednym warunkiem, o którym często zapominamy. Mrozić nie można w nieskończoność, dlatego wszystkie zapasy powinny być opatrzone datą i spożyte w bezpiecznym terminie. Warto regularnie zaglądać do zamrażarki, by wykorzystać żywność, która wkrótce musiałaby trafić do kosza. Nie możemy sobie pozwolić na takie marnotrastwo. I ryzyko.

Ile mamy czasu?

lodówka

Mrożenie pieczywa i ciast

Chleb - 2-3 miesiące
Ciasteczka - 3 miesiące
Ciasto z owocami - 6-8 miesięcy
Sernik - 2-3 miesiące
Muffinki - 6-12 miesięcy
Naleśniki - 3 miesiące

Mrożenie mięsa

Steki - 6-12 miesięcy
Kotlety wieprzowe i wołowe - 4-6 miesięcy
Filety z kurczaka i indyka - 9 miesięcy
Podroby - 3-4 miesiące
Szynka gotowana - 2 miesiące
Mięso do burgera - 3-4 miesiące
Kiełbasa - 1-2 miesiące
Panierowany kurczak - 1-3 miesiące

Mrożenie ryb i owoców morza

Tłuste ryby - 2-3 miesiące
Chude ryby - 6 miesięcy
Wędzona ryba - 2 miesiące
Skorupiaki - 2-3 miesiące
Homar - 12 miesięcy
Świeże krewetki - 3-6 miesięcy

Mrożenie nabiału

Masło - 6-9 miesięcy
Margaryna - 12 miesięcy
Serek wiejski - 1 miesiąc
Twardy ser - 6 miesięcy
Miękki ser - 6 miesięcy
Jogurt - 1-2 miesiące
Surowe jajka - 1 miesiąc

Mrożenie owoców i warzyw

Owoce cytrusowe - 3 miesiące
Pozostałe owoce - 9-12 miesięcy
Orzechy - 3 miesiące
Warzywa - 8-12 miesięcy
Zioła - 12 miesięcy

Zobacz również: Nie wychodź do sklepu, kiedy zabraknie Ci mleka. Błyskawicznie zrobisz je w domu

kuchnia

Mrożenie gotowych dań

Bulion mięsny - 2-3 miesiące
Gulasz - 3-4 miesiące
Zupa warzywna - 2-3 miesiące
Ugotowany ryż - 3 miesiące
Ugotowany makaron - 3 miesiące
Pizza - 1-2 miesiące

Mrożenie mleka i soków

Mleko - 3-6 miesięcy
Sok wyciskany - 6 miesięcy
Sok z koncentratu - 12 miesięcy

Czego nie mrozić?

Jajka w skorupkach
Jajka na twardo
Kawa
Majonez
Śmietana
Sałata
Ryba w puszce
Surowy makaron i ryż
Płatki śniadaniowe
Jabłko
Melon
Karczochy
Bakłażan
Surowe ziemniaki
Gazowane napoje

źródło: yourtango.com

Zobacz również: Produkty spożywcze, które możesz zamrozić, choć prawdopodobnie o tym nie wiesz

Polecane wideo

11 produktów spożywczych, które robią coś bardzo dziwnego z Twoim ciałem
11 produktów spożywczych, które robią coś bardzo dziwnego z Twoim ciałem - zdjęcie 1

Komentarze (3)

Ocena: 3.67 / 5
Kamil (Ocena: 4) 27.05.2020 15:49
Brakuje mi tylko opisu które produkty są surowe (zwłaszcza mięsa i ryby), a które po procesie obróbki termicznej. Poza tym bardzo pomocna i przejrzysta praca.
odpowiedz
Jatoja (Ocena: 2) 27.05.2020 10:23
Nigdy nic nie mrożę, lodówki nie posiadam, jem codziennie świeże produkty, nie zostawiam jedzenia na jutro, raczej jak coś zostanie dzielę się z braćmi, koty i ptaki z podwórka. Tak mi życie się ułożyło, i dobrze mi z tym.
zobacz odpowiedzi (1)

Polecane dla Ciebie