Zasada wydaje się prosta - żywność po zakupie należy umyć, bo tylko wtedy nadaje się do spożycia. Od dzieciństwa jesteśmy uczeni, że na warzywach i owocach gromadzą się zanieczyszczenia i bakterie, których należy się koniecznie pozbyć. To absolutna prawda, której nikt nie próbuje podważyć.
Zobacz również: 7 produktów spożywczych, których NIE WOLNO podgrzewać
Nie oznacza to jednak, że potrafimy obchodzić się ze wszystkimi produktami. Najlepszym przykładem niech będzie ryż, który mało kto płucze przed przygotowaniem, a według znawców tematu jest to konieczne. Tylko w ten sposób usuniemy drobne zanieczyszczenia i niewidoczne na pierwszy rzut oka bakterie.
Dziś skupimy się na sytuacji odwrotnej, czyli jedzeniu, które uparcie myjemy, choć wcale nie powinniśmy.
#1 Mięso
Wydaje się, że nie mamy innego wyjścia. Na surowym mięsie rozwijają się bakterie, które należy usunąć. Problem w tym, że w zimnej wodzie nie uda nam się tego zrobić. Wręcz przeciwnie - silny strumień rozpryskuje je na zlew i blaty, gdzie mogą się dalej rozwijać. Wystarczy obróbka cieplna, bo w wysokiej temperaturze i tak wszystko zginie.
#2 Sałata z paczki
To dowód na to, że warto dokładnie czytać opakowania. Paczkowana sałata w większości przypadków została dokładnie umyta przez producenta i nadaje się do spożycia bezpośrednio po wyjęciu. Jej ponowne moczenie to marnotrawienie tak cennej w dzisiejszych czasach wody. Nie wspominając o tym, że może stracić swój kolor i chrupkość.
Zobacz również: 12 produktów spożywczych, przez które Twoje włosy, cera i figura wyglądają coraz gorzej
#3 Ryba
Sytuacja analogiczna do każdego innego rodzaju mięsa. Odruchowo wkładamy rybę pod bieżącą wodę, aby pozbyć się zanieczyszczeń. W efekcie roznosimy bakterie po całej kuchni, gdzie na pewno znajdą sobie inną pożywkę. Pieczenie, smażenie lub gotowanie na parze całkowicie wystarczy. Chyba, że zamierzasz zjeść ją na surowo, bo to już zupełnie inna sytuacja.
#4 Jajka
Kiedy kupujesz je w sklepie, na pewno zostały już wcześniej umyte. Ponowny kontakt z wodą osłabia skorupkę chroniącą wnętrze jajka przed bakteriami. Myjąc je ryzykujemy tzw. zanieczyszczeniem krzyżowym, które może przenieść się na kuchenne sprzęty i inne produkty spożywcze. Jeśli koniecznie chcesz to zrobić, to najlepiej bezpośrednio przed spożyciem i nie pod bieżącą wodą, ale np. w misce.
#5 Makaron
To przepis na danie pozbawione składników odżywczych, a na dodatek niezbyt smaczne. Płukanie makaronu przed przygotowaniem pozbawia go skrobi - woda w garnku będzie przez to czystsza, ale produkt straci swoje właściwości. Zacznie się kleić, stanie się porowaty i błyskawicznie wchłonie cały sos. Kucharzom nie mieści się to w głowach.
#6 Grzyby
Bardzo nie lubią kontaktu z wodą, dlatego prawdziwi eksperci ograniczają się do ich czyszczenia na sucho. Wystarczy odpowiedni pędzelek i odrobina cierpliwości. Kiedy je umyjemy, natychmiast tracą swoją chrupkość, a niektórzy twierdzą także, że smak. Nie rób tego zwłaszcza wtedy, kiedy chcesz je wysuszyć lub zamrozić. A najlepiej wcale.
Zobacz również: Produkty spożywcze, które możesz zamrozić, choć prawdopodobnie o tym nie wiesz