Szukasz smacznej i przy okazji zdrowej przekąski, jako zamiennik kalorycznych słodyczy? Z pomocą przychodzą te pyszne, cynamonowe kółeczka, które możesz żuć, zanim rozpłyną się w ustach.
Piekąc owoce w domowych warunkach unikniesz dodatków takich jak cukier czy siarczany. I przy okazji będziesz miała dużo frajdy z ich przyrządzania! Choć może ten deser nie będzie miał tak długiej daty ważności, jak słodycze ze sklepu, to naszym zdaniem zjesz chipsy jeszcze tego samego dnia.
Zobacz również: Domowa nutella bez cukru. Smakuje tak samo pysznie jak oryginał!
Klasyczne chipsy są kruche i cynamonowe, jednak ten niezwykły i przy okazji prosty przepis zrobi z jabłek przepyszne krążki do żucia wzbogacone o smaki w stylu chai masala!
Oprócz klasycznego cynamonu, wśród przypraw pojawia się też imbir, kardamon oraz szczypta goździków. Mmm. To idealny przepis nie tylko na jesień.
Chipsy jabłkowe w stylu chai masala to przepyszny i zdrowy deser, którym zaskoczysz swoich przyjaciół. Możesz też podsunąć je ukochanemu zamiast popcornu podczas romantycznego filmu.
Choć przygotowanie tej przekąski zajmie Ci dosłownie 10 minut, to trzeba liczyć się jeszcze z półtorej godziny pieczenia chipsów w piekarniku. Ale warto.
Wybierz swoje ulubione, soczyste jabłko ogromnej wielkości i do dzieła.
Składniki:
Wykonanie
Ten przepis można łatwo podwoić w zależności od tego, ilu spodziewasz się gości - a może chcesz delektować się tym smakiem sama?
Pamiętaj, że czas pieczenia może być różny w zależności od grubości pokrojonych plasterków, dlatego często kontroluj stan krążków!
Smacznego.
Zobacz również: Księżycowe mleko: magiczny napój, który pomoże Ci spokojnie zasnąć
Źródło: ohmyveggies.com