Delikatne chipsy jabłkowe w stylu chai masala

Lekka i zdrowa przekąska, którą z łatwością wykonasz sama w domu.
Delikatne chipsy jabłkowe w stylu chai masala
Fot. Pinterest.com (https://pl.pinterest.com/pin/34410384641524176/ & https://pl.pinterest.com/pin/267823509070620476/)
23.05.2020

Szukasz smacznej i przy okazji zdrowej przekąski, jako zamiennik kalorycznych słodyczy? Z pomocą przychodzą te pyszne, cynamonowe kółeczka, które możesz żuć, zanim rozpłyną się w ustach.

Piekąc owoce w domowych warunkach unikniesz dodatków takich jak cukier czy siarczany. I przy okazji będziesz miała dużo frajdy z ich przyrządzania! Choć może ten deser nie będzie miał tak długiej daty ważności, jak słodycze ze sklepu, to naszym zdaniem zjesz chipsy jeszcze tego samego dnia.

Zobacz również: Domowa nutella bez cukru. Smakuje tak samo pysznie jak oryginał!

Klasyczne chipsy są kruche i cynamonowe, jednak ten niezwykły i przy okazji prosty przepis zrobi z jabłek przepyszne krążki do żucia wzbogacone o smaki w stylu chai masala!

Oprócz klasycznego cynamonu, wśród przypraw pojawia się też imbir, kardamon oraz szczypta goździków. Mmm. To idealny przepis nie tylko na jesień.

Przepis na chipsy jabłkowe w stylu chai masala

Chipsy jabłkowe w stylu chai masala to przepyszny i zdrowy deser, którym zaskoczysz swoich przyjaciół. Możesz też podsunąć je ukochanemu zamiast popcornu podczas romantycznego filmu.

Choć przygotowanie tej przekąski zajmie Ci dosłownie 10 minut, to trzeba liczyć się jeszcze z półtorej godziny pieczenia chipsów w piekarniku. Ale warto. 

Wybierz swoje ulubione, soczyste jabłko ogromnej wielkości i do dzieła.

 

Składniki:

  • 1 duże jabłko
  • 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/8 łyżeczki imbiru w proszku (użyj w tym celu miarki)
  • 1/8 łyżeczki mielonego kardamonu
  • szczypta zmielonych goździków

Wykonanie

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 110 stopni Celsjusza i wyłóż blaszkę papierem do pieczenia.
  2. Obierz jabłko i pokrój w cienkie plasterki równej grubości. Możesz użyć w tym celu tarki mandolinowej.
  3. Umieść kawałki w dużej misce. 
  4. W osobnej miseczce połącz korzenne przyprawy: cynamon, imbir, kardamon i goździki.
  5. Posyp nimi równomiernie jabłkowe krążki, możesz pomóc sobie palcami.
  6. Teraz przenieś przygotowane plasterki na blaszkę i włóż do piekarnika.
  7. Piecz przez 60 - 90 minut, dopóki delikatnie się nie pomarszczą i wysuszą.

Ten przepis można łatwo podwoić w zależności od tego, ilu spodziewasz się gości - a może chcesz delektować się tym smakiem sama?

Pamiętaj, że czas pieczenia może być różny w zależności od grubości pokrojonych plasterków, dlatego często kontroluj stan krążków!

Smacznego.

Zobacz również: Księżycowe mleko: magiczny napój, który pomoże Ci spokojnie zasnąć

Źródło: ohmyveggies.com

Polecane wideo

„Ideał z supermarketu”. Nazwali ją najpiękniejszą kasjerką na świecie
„Ideał z supermarketu”. Nazwali ją najpiękniejszą kasjerką na świecie - zdjęcie 1
Komentarze
Ocena: 5 / 5

Polecane dla Ciebie