Bez chleba trudno zacząć dzień. Ten kalafiorowy możesz jeść do woli, zupełnie bezkarnie

Ten przepis powinien na stałe zagościć w Twojej kuchni.
Bez chleba trudno zacząć dzień. Ten kalafiorowy możesz jeść do woli, zupełnie bezkarnie
Fot. Instagram.com (https://www.instagram.com/paleohacks/)
19.05.2020

Chleb to jeden z tych produktów spożywczych, bez którego wiele osób nie jest w stanie wyobrazić sobie życia. Trudno wymyślić inny zamiennik jako bazę do kanapek na śniadanie czy drugie śniadanie w pracy albo w szkole. Dla wielu z nas to jeden z tych produktów, który zawsze musi być w kuchni. 

Zobacz również: Chleb z masła orzechowego, który rozpływa się w ustach. Przepis sprzed 90 lat bije rekordy popularności

Jednak równie wiele osób nie może pozwolić sobie na codziennie spożywanie chleba, zwłaszcza takiego, który zaliczamy do pieczywa białego. Dotyczy to zwłaszcza osób, które cierpią na nietolerancję glutenu. Inni celowo rezygnują z jakiegokolwiek pieczywa z obawy przed tym, że przytyją od codziennego zajadania się świeżymi bułeczkami i chrupiącymi kromkami chleba.  

A co w sytuacji, gdy próbujemy wystrzegać się tradycyjnego pieczywa, ale wciąż mamy nieodpartą ochotę na pyszną kanapkę albo dwie? W tym miejscu pojawia się on, ratunek dla wszystkich, którzy musieli podjąć trudną decyzję o pozbyciu się białego pieczywa ze swojego życia - chleb z kalafiora. Całkowicie bez glutenu, a do tego wyjątkowo lekki i przyjazny wszystkim tym, którzy dbają o linię. Jak przygotować chleb z kalafiora, aby zawsze być w stanie cieszyć się pysznymi kanapkami bez wyrzutów sumienia i złego samopoczucia? 

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Recipes & Cookery Classes🥦 (@quickhealthyfamilymeals)

Przepis na chleb z kalafiora 

Składniki: 

  • 1 duży kalafior 
  • 6 jajek 
  • 145 g mąki migdałowej 
  • 25 startego sera parmezan (opcjonalnie) 
  • 5 ząbków czosnku 
  • 1 łyżka proszku do pieczenia 
  • 5 łyżek roztopionego masła 
  • szczypta soli 
  • ziarna sezamu 
 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez catherine 🌸🍳 (@veggiieetales)

Sposób przygotowania: 

  1. Podziel kalafior na różyczki i zblenduj blenderem na konsystencję ryżu. Powinnaś uzyskać ok. 900 g zmielonego kalafiora. 
  2. Przełóż zmielony kalafior do miski i podgrzej w mikrofali przez parę minut, aż puści sok. Odstaw do wystygnięcia.
  3. Wyłóż kalafior na kawałek gazy i delikatnie odciśnij z soku. Przełóż do osobnej miski. 
  4. Oddziel żółtka od białek w dwóch oddzielnych miskach. Ubij białka na sztywną pianę. 
  5. Dodaj ¼ ubitych białek do miski z żółtkami. Następnie dodaj mąkę migdałową, parmezan, sprasowane ząbki czosnku, proszek do pieczenia, roztopione masło i sól. Wymieszaj delikatnie wszystkie składniki na jedną masę. 
  6. Dodaj pozostałą pianę z białek i wysuszony kalafior. Delikatnie połącz ze sobą składniki. 
  7. Przełóż masę do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Posyp ziarnami sezamu. 
  8. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 45-50 minut, aż chleb uzyska złocisty kolor. 

I gotowe! Wypróbujecie taki przepis na chleb z kalafiora? 

Zobacz również: Pizza z kalafiora. Rewelacyjne fit danie, od którego nie przytyjesz

Polecane wideo

„Można ją objąć jedną dłonią”. 23-latka robi karierę dzięki wąskiej talii
„Można ją objąć jedną dłonią”. 23-latka robi karierę dzięki wąskiej talii - zdjęcie 1

Komentarze (3)

Ocena: 5 / 5
gość (Ocena: 5) 19.05.2020 06:32
Zastanawiam sie co będzie kolejne. Totlet z ogórka?
zobacz odpowiedzi (2)

Polecane dla Ciebie