7 produktów spożywczych, których NIE WOLNO podgrzewać

Lepiej zjedz je na zimno. Tak będzie bezpieczniej.
7 produktów spożywczych, których NIE WOLNO podgrzewać
Fot. Unsplash
20.05.2020

Coraz większą popularnością cieszą się tzw. lunch boxy. To nie tylko praktyczne pojemniki, ale także sposób żywienia. Chodzi o to, aby w jak najkrótszym czasie przygotować jedzenie na kolejne dni. Najbardziej wprawni fani pudełek tworzą w ten sposób menu na cały tydzień i mogą odpocząć od gotowania. Wystarczy wyciągnąć porcję z lodówki i podgrzać.

Zobacz również: Najpiękniejsze ciasto na świecie. Zrobisz je w domu i to z zaledwie 5 składników

Brzmi bardzo kusząco, ale rozwiązanie to ma jedną podstawową wadę - czytamy na food.ndtv.com. Nie wszystkie produkty dobrze znoszą ponowny kontakt z wysoką temperaturą, a niektóre wręcz stają się niebezpieczne dla zdrowia. Portal sprawdził wyniki badań na ten temat i tak powstała czarna lista.

Zastanów się dwa razy, zanim włożysz je do mikrofalówki lub piekarnika.

ryż

Czego nie wolno podgrzewać?

#1 Szpinak

A także inne zielone liście, marchew, rzepa czy seler. To warzywa z dużą zawartością azotanów, które nie za bardzo lubią się z wysoką temperaturą. Jeśli ugotujesz danie wykorzystując te składniki - lepiej zjedz je od razu. Później ewentualnie na zimno. Obróbka cieplna może uwolnić wolne rodniki oraz substancje rakotwórcze.

#2 Ryż

Amerykańska Agencja Norm Żywności mówi wprost - jedząc podgrzany ryż możesz się zatruć. Wszystko przez obecność bakterii nazywanej laseczką woskową. Ta teoretycznie ginie w kontakcie z wysoką temperaturą, ale nadal groźne są jej zarodniki wywołujące wymioty czy biegunkę.

#3 Jajka

Jajka na twardo jadamy raczej na zimno, ale jeśli są składnikiem innego dania (np. jako nadzienie mięsa czy dodatek do zupy) - zdarza nam się je podgrzewać. A to ogromny błąd, bo według naukowców obecny w nich azot oksyduje i może przejawiać działanie rakotwórcze. Lepiej nie ryzykować.

#4 Kurczak

To może być zaskoczenie dla wielu smakoszy, ale faktem jest, że mięso drobiowe także nie lubi ciągłego podgrzewania. Wysoka temperatura zmienia jego wartości odżywcze i może wywołać problemy żołądkowe. Unikaj przegrzania kurczaka. Niech będzie ciepły, ale nie piekielnie gorący.

Zobacz również: 12 produktów spożywczych, przez które Twoje włosy, cera i figura wyglądają coraz gorzej

piekarnik

#5 Ziemniaki

Są wyjątkowo łatwe w obróbce, mają w sobie sporo witaminy B6 oraz C, potasu i innych składników odżywczych. Podgrzewamy je wielokrotnie i na różne sposoby, ale zapominamy o jednym - nie należy przechowywać ich zbyt długo. W przeciwnym razie ryzykujemy zatruciem jadem kiełbasianym.

#6 Grzyby

Mają w sobie sporo minerałów i wartości odżywczych, ale powinny być konsumowane natychmiast po przygotowaniu. Powtórny kontakt z wysoką temperaturą może wywołać powstanie toksyn oraz wolnych rodników. Prowadzi to najczęściej do zatrucia pokarmowego, a w dłuższej perspektywie wykazuje działanie rakotwórcze.

#7 Olej

Zwłaszcza ten tłoczony na zimno, który ma w sobie mnóstwo pożytecznych kwasów omega-3. Podgrzany olej poważnie nie zaszkodzi, ale zostaje pozbawiony wszelkich wartości odżywczych. Nigdy nie poddawaj go obróbce cieplnej.

Zobacz również: Produkty spożywcze, które możesz zamrozić, choć prawdopodobnie o tym nie wiesz

Polecane wideo

11 produktów spożywczych, które robią coś bardzo dziwnego z Twoim ciałem
11 produktów spożywczych, które robią coś bardzo dziwnego z Twoim ciałem - zdjęcie 1
Komentarze (9)
Ocena: 4.56 / 5
gość (Ocena: 5) 05.09.2023 18:21
Ktoś to przeczytał i opublikował, boże xDDDDD przecież to nie ma nic do tytułu artykułu, a merytorycznie też dno
odpowiedz
graża (Ocena: 5) 01.06.2020 12:11
może ktoś chce zaistnieć, no dobrze ale nie róbcie wody z mózgu chyba że małolatom które jeszcze nie znają się na żywieniu, bo jak to się ma do starszych którzy jedli pyry smażone i tak dalej a co powiecie jak ktoś nie odgrzewa, je ma nadwagę i jest nie zdrowy i jest młody a starsi którzy odgrzewają żeby się nie zmarnowało pyszne zapiekanki i te ziemniaki są długowieczni?
odpowiedz
gość (Ocena: 5) 23.05.2020 22:23
Jad kiełbasiany w ziemniakach ?! Co wy ćpacie ? Od kiedy to w warzywach występuje jad występujący w mięsie ? Ale bzdury. Jadłam już tysiąc razy podgrzane dania z ziemniakami, ryżem i grzybami i nic mi nie jest. Jestem zdrowa i żyję.
odpowiedz
gość (Ocena: 5) 21.05.2020 00:28
Pie..dolenie
odpowiedz
gość (Ocena: 5) 20.05.2020 14:52
Nigdy nie poddawaj obróbce cieplnej oleju... no ja pier..... nie wytrzymam
odpowiedz

Polecane dla Ciebie