Coraz większą popularnością cieszą się tzw. lunch boxy. To nie tylko praktyczne pojemniki, ale także sposób żywienia. Chodzi o to, aby w jak najkrótszym czasie przygotować jedzenie na kolejne dni. Najbardziej wprawni fani pudełek tworzą w ten sposób menu na cały tydzień i mogą odpocząć od gotowania. Wystarczy wyciągnąć porcję z lodówki i podgrzać.
Zobacz również: Najpiękniejsze ciasto na świecie. Zrobisz je w domu i to z zaledwie 5 składników
Brzmi bardzo kusząco, ale rozwiązanie to ma jedną podstawową wadę - czytamy na food.ndtv.com. Nie wszystkie produkty dobrze znoszą ponowny kontakt z wysoką temperaturą, a niektóre wręcz stają się niebezpieczne dla zdrowia. Portal sprawdził wyniki badań na ten temat i tak powstała czarna lista.
Zastanów się dwa razy, zanim włożysz je do mikrofalówki lub piekarnika.
#1 Szpinak
A także inne zielone liście, marchew, rzepa czy seler. To warzywa z dużą zawartością azotanów, które nie za bardzo lubią się z wysoką temperaturą. Jeśli ugotujesz danie wykorzystując te składniki - lepiej zjedz je od razu. Później ewentualnie na zimno. Obróbka cieplna może uwolnić wolne rodniki oraz substancje rakotwórcze.
#2 Ryż
Amerykańska Agencja Norm Żywności mówi wprost - jedząc podgrzany ryż możesz się zatruć. Wszystko przez obecność bakterii nazywanej laseczką woskową. Ta teoretycznie ginie w kontakcie z wysoką temperaturą, ale nadal groźne są jej zarodniki wywołujące wymioty czy biegunkę.
#3 Jajka
Jajka na twardo jadamy raczej na zimno, ale jeśli są składnikiem innego dania (np. jako nadzienie mięsa czy dodatek do zupy) - zdarza nam się je podgrzewać. A to ogromny błąd, bo według naukowców obecny w nich azot oksyduje i może przejawiać działanie rakotwórcze. Lepiej nie ryzykować.
#4 Kurczak
To może być zaskoczenie dla wielu smakoszy, ale faktem jest, że mięso drobiowe także nie lubi ciągłego podgrzewania. Wysoka temperatura zmienia jego wartości odżywcze i może wywołać problemy żołądkowe. Unikaj przegrzania kurczaka. Niech będzie ciepły, ale nie piekielnie gorący.
Zobacz również: 12 produktów spożywczych, przez które Twoje włosy, cera i figura wyglądają coraz gorzej
#5 Ziemniaki
Są wyjątkowo łatwe w obróbce, mają w sobie sporo witaminy B6 oraz C, potasu i innych składników odżywczych. Podgrzewamy je wielokrotnie i na różne sposoby, ale zapominamy o jednym - nie należy przechowywać ich zbyt długo. W przeciwnym razie ryzykujemy zatruciem jadem kiełbasianym.
#6 Grzyby
Mają w sobie sporo minerałów i wartości odżywczych, ale powinny być konsumowane natychmiast po przygotowaniu. Powtórny kontakt z wysoką temperaturą może wywołać powstanie toksyn oraz wolnych rodników. Prowadzi to najczęściej do zatrucia pokarmowego, a w dłuższej perspektywie wykazuje działanie rakotwórcze.
#7 Olej
Zwłaszcza ten tłoczony na zimno, który ma w sobie mnóstwo pożytecznych kwasów omega-3. Podgrzany olej poważnie nie zaszkodzi, ale zostaje pozbawiony wszelkich wartości odżywczych. Nigdy nie poddawaj go obróbce cieplnej.
Zobacz również: Produkty spożywcze, które możesz zamrozić, choć prawdopodobnie o tym nie wiesz