Chrupiący, pyszny i całkowicie wegański. Przepis na bekon z marchewki to hit TikToka

Podobno nawet największy mięsożerca nie poczułby różnicy.
Chrupiący, pyszny i całkowicie wegański. Przepis na bekon z marchewki to hit TikToka
Fot. Instagram.com (https://www.instagram.com/iamtabithabrown/)
29.04.2020

Na domowej kwarantannie, która zdaje się przeciągać w nieskończoność, wiele osób odkrywa w sobie nowe talenty i hobby. Szczególnie chętnie eksperymentujemy w kuchni, ponieważ wreszcie mamy aż nadmiar wolnego czasu, który możemy przeznaczyć na to, aby wypróbować przeróżne przepisy albo viralowe tutoriale kuchenne z mediów społecznościowych. 

Zobacz również: Wygląda jak z drogiej kawiarni, a zrobisz ją w domu. Przepis na whipped coffee, hit TikToka

A tych ostatnio nie brakuje. Wszyscy chcą odtworzyć w domowej kuchni takie viralowe tutoriale z TikToka jak chociażby whipped coffee, zwana też jako dalonga coffe albo ciasto Oreo prosto z kubka. Uwielbiamy te filmiki, ponieważ pokazują, jak szybko i łatwo przygotować pyszne dania i przekąski. Ostatnio rekordy popularności bije jeszcze jeden kulinarny tutorial z TikToka. Tym razem jest to przepis na wegański bekon z marchewki. Tak, to jak najbardziej możliwe. 

Przepis na marchewkowy bekon to pomysł Tabithy Brown, amerykańskiej szefowej kuchni i weganki, którą za jej pomysły i bezpretensjonalny styl bycia pokochały miliony. Patent na wege bekon (a trzeba dodać, że Amerykanie kochają bekon do szaleństwa) wyświetliło już 12 milionów osób! Tabitha pokazuje, że marchewkowy bekon jest banalnie prosty w przygotowaniu, a w dodatku smakuje zupełnie jak mięsny oryginał i nie brakuje mu tej charakterystycznej, przyjemnej chrupkości. Jak przygotować taki wege bekon z marchewek? 

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Tabitha Brown/ (@iamtabithabrown)

Przepis na wegański bekon z marchewek 

Surową i umytą marchewkę należy pokroić w cieniutkie plastry za pomocą obieraczki do warzyw. Następnie należy przygotować marynatę, która nada marchewce smaku i aromatu, jakim charakteryzuje się prawdziwy bekon - będziesz potrzebować syropu klonowego, czosnku i cebuli w proszku, wędzonej papryki i Liquid Smoke, czyli dymnego, naturalnego aromatu w płynie. Dokładnie zamarynuj marchewkę w tak przygotowanej mieszance, a następnie piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni Celsjusza. Możesz też użyć frytkownicy beztłuszczowej, tak jak zrobiła to Tabitha. 

I gotowe! Wypróbujecie taki przepis na wegański bekon marchewkowy? 

Zobacz również: Najpiękniejsze ciasto na świecie. Zrobisz je w domu i to z zaledwie 5 składników

Polecane wideo

Kilka miesięcy temu zrezygnowała z pielęgnacji twarzy. Zobacz, jak zareagowała jej skóra
Kilka miesięcy temu zrezygnowała z pielęgnacji twarzy. Zobacz, jak zareagowała jej skóra - zdjęcie 1

Komentarze (2)

Ocena: 3 / 5
gość (Ocena: 1) 29.04.2020 11:12
Kuźwa marchewka to marchewka, nie bekon. Czemu niektórzy tak na siłę szukają substytutów mięsa? Brakuje im czegoś? Pieczona marchwka, pozostaje pieczoną marchewką. tyle
zobacz odpowiedzi (1)

Polecane dla Ciebie