Jak zrobić doskonałe cappuccino? Ostatni element ma duże znaczenie

Przepis na prawdziwą, włoską kawę z delikatną pianką.
Jak zrobić doskonałe cappuccino? Ostatni element ma duże znaczenie
fot. unsplash.com
23.04.2020
Zuzanna Niedzielska

Włosi spożywają je o poranku, do godziny 11:00. Europa tak bardzo pokochała ten napój, że dziś cappuccino pije się praktycznie przez cały dzień. Najbardziej skomplikowany element to prawidłowe spienienie mleka. Ekspres może zrobić to za nas, ale wykonanie idealnej kawy w warunkach domowych to prawdziwa sztuka. Gdy na filiżance zobaczysz idealną piankę, satysfakcja gwarantowana. Zaczynamy!

Zobacz również: Nie wychodź do sklepu, kiedy zabraknie Ci mleka. Błyskawicznie zrobisz je w domu

Jak przygotować idealne cappuccino?

Cappuccino to inaczej kawa ze spienionym mlekiem, albo raczej mleczną pianką. Od latte odróżnia się tym, że powinna mieć wysokość ok. 2 centymetrów. Podstawą kawy jest espresso i najlepiej, aby stanowiło 1/3 całego napoju. Pozostała część to gorące mleko, wymieszane z kawą oraz mleczna pianka. Trzeba zachować te proporcje podczas przygotowywania.

Składniki:

  • espresso
  • 100 ml mleka 3,2% prosto z lodówki

By smak mleka nie zdominował naszego napoju, warto wybrać długo wypalane ziarna kawy np. z Salwadoru, Kolumbii czy Kostaryki, co wzmocni aromat. Zgodnie z tradycją nie dodaje się już do środka syropów smakowych, ponieważ mleko jest wystarczająco słodkie i łagodzi smak goryczki.

Zobacz również: Wygląda jak z drogiej kawiarni, a zrobisz ją w domu. Przepis na whipped coffee, hit TikToka

W czym podawać kawę?

Prawdziwe włoskie cappuccino podaje się w podgrzanych filiżankach o pojemności 190 ml. Pomaga to zachować temperaturę kawy oraz uzyskać jej perfekcyjny smak. Nie należy posypywać pianki z wierzchu kakaem ani startą czekoladą, aby nie zabić orzechowego aromatu. To współczesny pomysł baristów, którzy w ten sposób maskują często błędnie przygotowaną piankę.

Mleczna pianka sekretem pysznej kawy

Mleczna pianka jest kluczowa, ponieważ dodaje nie tylko walorów smakowych, ale i wizualnych. Im więcej procent będzie miało mleko, tym lepiej będzie się pieniło, ze względu na zawartość białka (niestety nie poleca się używania do tego mleka roślinnego). Jak to zrobić?

  1. Zimne mleko wlej do metalowego dzbanka (maksymalnie 3/4 wysokości)
  2. Dyszę umieść w naczyniu przechylonym pod kątem i nie zanurzaj jej całkowicie - im więcej dostępu powietrza, tym lepiej
  3. Liczy się odpowiednia temperatura, która nie powinna przekraczać 70°C (wystarczy, że dotkniesz spodu dzbanka)
  4. Aby pozbyć się większych bąbli, kołysz dzbankiem lub uderz nim kilka razy o blat

Pianka o lśniącej powierzchni z malutkimi pęcherzykami lub ich brakiem oznacza, że cel został osiągnięty. Powinna być delikatnie brązowa.

Zobacz również: Najpiękniejsze ciasto na świecie. Zrobisz je w domu i to z zaledwie 5 składników

Spienione mleko należy wlewać do filiżanki z wysokości ok. 10 cm, zaczynając od środka. Przybliżając dzbanek pod koniec, można wykonać nim wzory na tafli np. kłos lub serce. 

 

Źródło: delonghi.com

Polecane wideo

Jessica Mercedes: Kwarantannę spędza w nowojorskim pałacu, czyli swoim mieszkaniu
Jessica Mercedes: Kwarantannę spędza w nowojorskim pałacu, czyli swoim mieszkaniu - zdjęcie 1
Komentarze (1)
Ocena: 5 / 5
gość (Ocena: 5) 23.04.2020 15:37
Kakaem ?
odpowiedz

Polecane dla Ciebie