Chleb z masła orzechowego, który rozpływa się w ustach. Przepis sprzed 90 lat bije rekordy popularności

I wcale się nie dziwimy. Brzmi przepysznie!
Chleb z masła orzechowego, który rozpływa się w ustach. Przepis sprzed 90 lat bije rekordy popularności
Fot. Instagram.com (@healthyfrenchwife/@sophieshealthykitchen)
24.04.2020

W dobie przymusowej kwarantanny domowej spowodowanej pandemią koronawirusa okazuje się, że wiele z nas chętnie eksperymentuje w kuchni. Wreszcie mamy czas wypróbować różne przepisy, a także szukamy pomysłowych zamienników jeśli nie jesteśmy w stanie znaleźć w sklepach tradycyjnych składników interesujących nas potraw. Efekty takiego gotowania i pieczenia bywają naprawdę zaskakujące. 

Zobacz również: Najpiękniejsze ciasto na świecie. Zrobisz je w domu i to z zaledwie 5 składników

W czasach pandemii wielką popularnością cieszy się zwłaszcza pieczenie domowego chleba. Już tysiące osób przekonało się o tym, jakie to proste (i smaczne!), a wręcz przekonuje, że nawet gdy wszystko wróci do normy, w dalszym ciągu będą przygotowywać chleb we własnych kuchniach.  

Równie wielką popularnością cieszą się wszelkie przepisy na wypieki “chlebopodobne”, m.in. chlebek bananowy. Teraz jednak jeszcze większą furorę robi chleb z masła orzechowego. Co ciekawe, nie jest to żadna nowość, ponieważ ten przepis po raz pierwszy został opublikowany jeszcze w 1932 roku, czyli prawie 90 lat temu w jednej z kanadyjskich książek kucharskich. Jeżeli macie ochotę na taki nietypowy wypiek, koniecznie wypróbujcie poniższy przepis. Chleb z masła orzechowego jest banalnie prosty w przygotowaniu, pachnący i puszysty, a do tego wszystkiego dosłownie rozpływa się w ustach. 

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Dianne Wenz (@diannewenz)

Przepis na chleb z masła orzechowego 

Składniki 

  • 2 szklanki mąki 
  • 1/4 szklanki cukru 
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • 1 i 1/3 szklanki mleka 
  • 1/2 szklanki masła orzechowego 

Sposób przygotowania 

  1. Nastaw piekarnik na 160 stopni Celsjusza. 
  2. Umieść suche składniki w misce i wymieszaj. 
  3. Dodaj do suchych składników mleko i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj masło orzechowe i ponownie dokładnie wymieszaj. 
  4. Wysmaruj masłem formę do pieczenia i wyłóż do niej przygotowaną masę. Piecz przez godzinę. 

Wypróbujecie ten przepis na chleb z masła orzechowego? 

Zobacz również: 11 produktów spożywczych, dzięki którym szybko wypiękniejesz

Polecane wideo

Przez koronawirusa kobiety masowo golą się na zero. Dlaczego decydują się na ten drastyczny ruch?
Przez koronawirusa kobiety masowo golą się na zero. Dlaczego decydują się na ten drastyczny ruch? - zdjęcie 1
Komentarze
Ocena: 5 / 5

Polecane dla Ciebie