Na ten moment czekały tysiące smakoszy. Ikea wreszcie zdradziła przepis na kultowe klopsiki!

Kottbullar we własnej kuchni? Marzenia jednak się spełniają.
Na ten moment czekały tysiące smakoszy. Ikea wreszcie zdradziła przepis na kultowe klopsiki!
Fot. Pinterest.com (https://pl.pinterest.com/pin/283023157815280912//https://pl.pinterest.com/pin/444097213255376633/)
21.04.2020

Można śmiało powiedzieć, że Ikea zrewolucjonizowała przemysł meblarski oraz podejście do aranżacji wnętrz. Wszyscy zakochaliśmy się w sklepach szwedzkiej firmy, a przechadzając się po nich miało się wrażenie, że odwiedzamy przytulne mieszkaniaurządzone z gustownym i nowoczesnym, a przy tym domowym i swojskim minimalizmem. Nic dziwnego, że odwiedziny w Ikei potrafią trwać godzinami – czas spędzany w przytulnych wnętrzach płynie zdecydowanie przyjemnie. 

Zobacz również: 15 błędów w wystroju wnętrz, które drażnią Twoich gości

Klienci, którzy przechadzając się po sklepach Ikei tracą poczucie czasu i nagle łapią się na tym, że zdążyli porządnie zgłodnieć mają jeszcze jeden powód na to, aby je kochać. Wszystko z powodu restauracji, które znajdują się w sklepach szwedzkiej firmy, i które serwują tradycyjne szwedzkie dania. A tym najbardziej kultowym są bezapelacyjnie klopsiki, czy też, jak powiedzieliby Szwedzi, Kottbullar. Do tej pory przepis na szwedzkie klopsiki niczym z restauracji w sklepach Ikea był pilnie strzeżoną tajemnicą. Ale teraz wszystko jest już jasne. Ikea właśnie zdradziła sposób przygotowania przepysznych Kottbullar, a przepis do złudzenia przypomina instrukcję składania mebli – classic Ikea. Jak przygotować popularne szwedzkie klopsiki we własnym domu? To o wiele prostsze, niż mogłoby się wydawać. 

Ikea zdradza przepis na szwedzkie klopsiki Kottbullar

Fot. ikea.today

Przepis na szwedzkie klopsiki Kottbullar od Ikea 

Klopsiki Kottbullar 

  • 500 g mielonego mięsa wołowego 
  • 250 g mielonego mięsa wieprzowego 
  • 1 cebula 
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 g bułki tartej 
  • 1 jajko 
  • 5 łyżek mleka 
  • sól i pieprz 
 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Andrin Willi (@genussaktivist)

Sos śmietanowy do klopsików 

  • olej 
  • 40 g masła 
  • 40 g mąki 
  • 150 ml wywaru warzywnego 
  • 150 ml wywaru wołowego 
  • 150 ml gęstej śmietany 
  • 2 łyżeczki sosu sojowego 
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon 

Sposób przygotowania 

  1. Umieść mięso wołowe i wieprzowe w jednym naczyniu, a następnie wymieszaj palcami tak, aby rozbić grudki.  
  2. Dodaj do mięsa drobno posiekaną cebulę, czosnek, bułkę tartą, jajko i wymieszaj. Następnie dodaj mleko i dopraw solą oraz pieprzem. 
  3. Z tak przygotowanej masy uformuj małe, okrągłe kulki. Wyłóż je na talerz, przykryj i wstaw do lodówki na 2 godziny. 
  4. Na patelni rozgrzej olej, a następnie wyłóż na nią klopsiki. Smaż do momentu, aż się zarumienią. Następnie przełóż klopsiki do naczynia żaroodpornego przykryj. 
  5. Umieść klopsiki w piekarniku nagrzanym na ok.180 stopni Celsjusza. Piecz przez ok. 30 minut. 
  6. Pora na sos śmietanowy. Na patelni rozpuść 40 g masła. Dosyp do niego 40 g mąki i mieszaj przez ok. 2 minuty.  
  7. Dodaj 150 ml wywaru z warzyw oraz 150 ml wywaru z wołowiny i wciąż mieszaj.  
  8. Dolej 150 ml gęstej śmietany, 2 łyżeczki sosu sojowego i 1 łyżeczkę musztardy Dijon. Zagotuj, aż sos zacznie gęstnieć. 
  9. Na koniec polej upieczone klopsiki sosem.  
 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez 𝙳𝙰𝙽𝙸𝙴𝙻𝙰 (@daniku)

Wypróbujecie ten przepis na szwedzkie klopsiki od Ikea? Już teraz życzymy wam smacznego, a właściwie smaklig måltid

Zobacz również: Najpiękniejsze ciasto na świecie. Zrobisz je w domu i to z zaledwie 5 składników

Polecane wideo

Tak wyglądają paznokcie po kilku tygodniach bez manikiuru. Kwarantanna im nie służy
Tak wyglądają paznokcie po kilku tygodniach bez manikiuru. Kwarantanna im nie służy - zdjęcie 1
Komentarze
Ocena: 5 / 5

Polecane dla Ciebie