Sernik na spodzie z czerstwego chleba. Zrobisz go w 10 minut

Przepis od miłośniczki zasady "zero waste".
Sernik na spodzie z czerstwego chleba. Zrobisz go w 10 minut
fot. iStock (Arx0nt)
27.04.2020
Zuzanna Niedzielska

Jagna Niedzielska to miłośniczka i propagatorka nurtu zero waste, czyli sprytnej filozofii polegającej na tym, aby nie marnować jedzenia w kuchni. Autorka poradnika "Bez resztek" wpadła na pomysł zrobienia sernika z czerstwego chleba, a konkretnie spodu ciasta. Przepis jest niezwykle prosty, a my nie musimy mieć wyrzutów sumienia z powodu wyrzuconego pieczywa.

Zobacz również: Najpiękniejsze ciasto na świecie. Zrobisz je w domu i to z zaledwie 5 składników

Sernik z czerstwego chleba: przepis

Chleb, którego użyjesz, może być dowolnego rodzaju. Jeśli nie masz potrzeby wykorzystywać w ten sposób pieczywa, możesz oczywiście wymienić je na klasyczny, ciasteczkowy spód.

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1 kg sera na sernik (lub tłusty twaróg zmielony potrójnie)
  • 200 ml śmietanki kremówki (30%)
  • 300 g cukru (drobnego)
  • 100 g mąki pszennej
  • 3 duże kromki czerstwego chleba (posiekane drobno)
  • 80 g masła (rozpuszczonego)

Zobacz również: Jak zrobić domowe drożdże? Wystarczą 3 proste składniki

Jak zrobić sernik z czerstwego chleba?

Ten prosty sernik wykonasz dosłownie w 10 minut. Cała reszta to pieczenie i cierpliwe oczekiwanie na ciasto. Dzięki temu, że odbywa się ono w niskiej temperaturze, nasz deser będzie idealnie kremowy i delikatny.

  1. Wymieszaj kawałki chleba z masłem, a następnie przełóż na spód tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia. Dociśnij. Odstaw do lodówki na około 5 minut.
  2. Pozostałe składniki (ser, jajka, śmietanę, cukier i mąkę) wymieszaj ze sobą w mikserze. 
  3. Wyjmij formę wyłożoną chlebem i wylej na nią masę sernikową.
  4. Do blachy wlej 2 szklanki wody i wstaw do niej tortownicę (tzw. "kąpiel wodna").
  5. Rozgrzej piekarnik do 120 stopni i piecz ciasto w kapieli wodnej przez ok. 1 godzinę i 20 minut.
  6. Po wyjęciu z piekarnika ostudź sernik i przechowaj w lodówce przez kilka godzin, a najlepiej zostaw w niej na całą noc.

Smacznego!

Zobacz również: Ciasto z kubka, które dosłownie rozpływa się w ustach. Wystarczą dwa składniki

Polecane wideo

Astrologiczny jadłospis: Co powinien jeść każdy znaku zodiaku?
Astrologiczny jadłospis: Co powinien jeść każdy znaku zodiaku? - zdjęcie 1
Komentarze
Ocena: 5 / 5

Polecane dla Ciebie