Jagna Niedzielska to miłośniczka i propagatorka nurtu zero waste, czyli sprytnej filozofii polegającej na tym, aby nie marnować jedzenia w kuchni. Autorka poradnika "Bez resztek" wpadła na pomysł zrobienia sernika z czerstwego chleba, a konkretnie spodu ciasta. Przepis jest niezwykle prosty, a my nie musimy mieć wyrzutów sumienia z powodu wyrzuconego pieczywa.
Zobacz również: Najpiękniejsze ciasto na świecie. Zrobisz je w domu i to z zaledwie 5 składników
Chleb, którego użyjesz, może być dowolnego rodzaju. Jeśli nie masz potrzeby wykorzystywać w ten sposób pieczywa, możesz oczywiście wymienić je na klasyczny, ciasteczkowy spód.
Zobacz również: Jak zrobić domowe drożdże? Wystarczą 3 proste składniki
Ten prosty sernik wykonasz dosłownie w 10 minut. Cała reszta to pieczenie i cierpliwe oczekiwanie na ciasto. Dzięki temu, że odbywa się ono w niskiej temperaturze, nasz deser będzie idealnie kremowy i delikatny.
Smacznego!
Zobacz również: Ciasto z kubka, które dosłownie rozpływa się w ustach. Wystarczą dwa składniki