Pascha wielkanocna. Pyszny deser bez pieczenia, którego nie da się zepsuć

A w dodatku będzie przepiękną ozdobą wielkanocnego stołu.
Pascha wielkanocna. Pyszny deser bez pieczenia, którego nie da się zepsuć
Fot. Instagram.com (https://www.instagram.com/studniamiodu/)
10.04.2020

Już w najbliższą niedzielę będziemy obchodzić Wielkanoc, jedno z najważniejszych świąt w religii i kulturze chrześcijańskiej. Nie da się ukryć, że te święta będą zupełnie inne niż dotychczas. Z powodu pandemii koronawirusa i restrykcji dotyczących przemieszczania się raczej nie będziemy mogli spędzić Wielkanocy w tradycyjnym, dużym rodzinnym gronie. 

Zobacz również: Krzysztof Jackowski zobaczył, co czeka nas po epidemii. To nie są dobre wieści

Mimo to przygotowania do Świąt Wielkiej Nocy nie ustają. To oznacza oczywiście gruntowne porządki, wielkie zakupy oraz gotowanie tradycyjnych dań, które już w niedzielę znajdą się na naszych stołach. W wielu domach nie może zabraknąć wyjątkowego deseru, jakim jest pascha. Ten specjał wygląda niezwykle efektownie, a i jego przygotowanie jest dość ciekawe. Aby przyrządzić paschę nie trzeba zaprzątać sobie głowy pieczeniem i zdaniem wielu osób jest to deser, którego wprost nie sposób zepsuć. Jak przygotować wielkanocną paschę? 

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Justyna Gzella (@justyna_gzella)

Przepis na paschę wielkanocną

Składniki: 

  • 1 kg zmielonego twarogu 
  • 250 g masła 
  • 1 szklanka cukru pudru 
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego 
  • 1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny 
  • 5 żółtek 
  • 50 g smażonej skórki pomarańczowej 
  • 50 g orzechów włoskich lub obranych migdałów 
  • 50 g suszonych moreli 
  • 100 g rodzynek 

Sposób przygotowania: 

  1. Na parę godzin przed rozpoczęciem przyrządzania paschy wyjmij z lodówki masło, jajka oraz twaróg, tak aby ogrzały się w temperaturze pokojowej. 
  2. Gdy masło będzie już miękkie, ubij je z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym oraz skórką z cytryny. Powinnaś otrzymać biały i puszysty krem, do którego będziesz dodawać po jednym żółtku, cały czas ubijając masę. 
  3. Dodaj do masy zmielony wcześniej twaróg (najlepiej dwu-, trzykrotnie) i zmiksuj wszystko na jednolitą masę.  
  4. Dodaj do masy smażoną skórkę pomarańczową, posiekane orzechy albo migdały oraz morele i rodzynki. Delikatnie wymieszaj. 
  5. Na misce ustaw duże sitko, a następnie wyściel je podwójnie złożoną gazą. Wyłóż na nią masę i zawiń jej wystające brzegi na wierzch. Przykryj talerzem, aby ją obciążyć. 
  6. Włóż deser do lodówki, najlepiej na całą noc. Następnego ranka wyłóż paschę na talerz i usuń gazę. Możesz udekorować deser według uznania, np. morelami, rodzynkami, migdałami czy orzechami. 
 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Elżbieta Monkiewicz (@elzbieta.mon)

Wypróbujecie taki przepis na wielkanocną paschę? 

Zobacz również: Wygląda jak z drogiej kawiarni, a zrobisz ją w domu. Przepis na whipped coffee, hit TikToka

Polecane wideo

Pillow Challenge podbija Instagram. Efekty są zaskakująco szykowne
Pillow Challenge podbija Instagram. Efekty są zaskakująco szykowne - zdjęcie 1
Komentarze
Ocena: 5 / 5

Polecane dla Ciebie