Przepis na idealne wiosenne smoothie!

Sprawdź, czego nie może w nim zabraknąć.
Przepis na idealne wiosenne smoothie!
Fot. mat. prasowe
16.04.2019

Koktajle to sposób na pyszny, zdrowy i łatwy w przygotowaniu fit posiłek. Poza tym są bardzo praktyczne, ponieważ możemy bez problemu zabrać je ze sobą do pracy, szkoły czy w podróż. Pomysłów na to z czego może składać się taki koktajl jest nieskończenie wiele. Jeśli lubimy eksperymentować z różnymi smakami mamy tu duże pole do popisu. Przygotowując wiosenne koktajle warto zwrócić  uwagę również na ich wartość odżywczą. Dzięki różnym dodatkom może być ona naprawdę wysoka.

Właściwy dobór składników to podstawa

Przygotowując wiosenne koktajle warto pamiętać o kilku zasadach, dzięki którym będą one nie tylko zdrowe, ale i bardzo smaczne.

1. Zadbaj o właściwą konsystencję koktajlu

Jedni lubią koktajle gęste, a inni bardziej rozwodnione. Jeśli chcemy by nasz koktajl był gęsty, wystarczy użyć do jego przygotowania mięsistych składników. Zaliczamy do nich, m.in. banana, awokado i mango. Jeśli koktajl wyjdzie zbyt gęsty, możemy rozrzedzić go poprzez dodatek wody, mleka lub napoju roślinnego. Banan, awokado czy mango nadadzą koktajlom nie tylko odpowiedniej konsystencji, ale wzbogacą je w cenne składniki.

Banany – są dla nas źródłem witamin z grupy B, witaminy C, a także składników mineralnych (m.in. potasu, magnezu, miedzi). Oprócz tego wzbogacają jadłospis w tryptofan, który jest niezbędny do wytwarzania serotoniny nazywanej hormonem szczęścia. Na banany powinny zwrócić uwagę również osoby, które mają problemy z zasypianiem. Wspomniany tryptofan jest konieczny do tego, aby w naszym organizmie powstała melatonina, czyli hormon ciemności ułatwiający zasypianie.

Awokado – ze względu na dużą zawartość tłuszczu nie jest zaliczany do produktów niskokalorycznych. Jednak trzeba zaznaczyć, że obfituje w „dobre tłuszcze”. Są to przede wszystkim jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które są ważne, m.in. z punktu widzenia profilaktyki i leczenia chorób układu sercowo-naczyniowego. Oprócz cennych kwasów tłuszczowych awokado wzbogaca fit posiłki w witaminę K, C, E, a także potas.

Mango – egzotyczny owoc, który pochodzi z Indii. Przede wszystkim jest bogatym źródłem antyoksydantów. Są to związki, które opóźniają procesy starzenia się organizmu, a także zmniejszają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych, neurodegradacyjnych oraz chorób układu sercowo-naczyniowego. Mango to także źródło witamin z grupy B, witaminy C oraz potasu.

2. Dodaj zielone warzywa liściaste

Koktajle to świetny sposób na przemycenie do naszego jadłospisu bardzo wartościowych zielonych warzyw liściastych. Mowa tu, np. o szpinaku czy jarmużu.

Szpinak – jest niskokaloryczny, a przy tym obfituje w cenne składniki. Jest dla nas źródłem witaminy C, witaminy K, a także kwasu foliowego. Biorąc pod uwagę fakt, że szpinak to dobre źródło kwasu foliowego dobrze jeśli znajdzie się on w koktajlach, które piją przyszłe mamy. Oprócz kwasu foliowego i innych witamin, szpinak dostarcza wapnia, magnezu i żelaza. W liściach szpinaku znajdują się również antyoksydanty, takie jak luteina i beta-karoten. Mają one duże znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania narządu wzroku.

Jarmuż – jako dobre źródło polifenoli wykazuje właściwości przeciwzapalne oraz przeciwutleniające. Ponadto jako źródło indoli może chronić nas przed rozwojem raka piersi. Ze względu na to, że zawiera luteinę i zeaksantynę warto, aby pojawił się w koktajlach dla osób w podeszłym wieku. Są to związki, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie narządu wzroku oraz zapobiegają powstawaniu zwyrodnienia plamki żółtej.

3. Dodaj sezonowe owoce

W wiosennych koktajlach nie może zabraknąć sezonowych owoców. Wiosną możemy wzbogacić skład koktajlu dodając do niego jabłka, gruszki czy agrest.

Jabłka – są dobrym źródłem błonnika pokarmowego co sprawia, że ich jedzenie wpływa korzystnie na funkcjonowanie naszych jelit oraz pomaga regulować masę ciała. Dzięki obecności błonnika pokarmowego są również dobrym sposobem na walkę z zaparciami. Jabłka to także źródło witaminy C oraz potasu.

Gruszki – wzbogacają koktajle w potas, który pomaga regulować gospodarkę wodno-elektrolitową, a także jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania mięśni szkieletowych i serca. Gruszki to także źródło witaminy C, witamin z grupy B, magnezu oraz fosforu.

Agrest – jest bogaty w witaminę C, która nie tylko wzmacnia odporność, ale także jest antyoksydantem i składnikiem niezbędnym do syntezy kolagenu. Agrest zawiera również beta-karoten, który korzystnie wpływa na nasz wzrok i błony śluzowe. Podobnie jak witamina C posiada właściwości antyoksydacyjne.

Niewielkie dodatki, które podniosą wartość odżywczą koktajlu

Oprócz wspomnianych warzyw i owoców do naszych wiosennych koktajli warto dodać inne składniki, które podniosą ich wartość odżywczą. Zaliczamy do nich, np. nasiona chia, płatki owsiane, orzechy czy siemię lniane. Są to produkty bogate w cenne kwasy tłuszczowe, błonnik pokarmowy, witaminy z grupy B, magnez, wapń, a także żelazo.

Więcej przepisów możesz znaleźć na jakiepudelko.pl/blog

 

Materiał partnera

Przestała się starzeć i z każdym dniem młodnieje. Jej sekret? Żywi się tylko... powietrzem
Przestała się starzeć i z każdym dniem młodnieje. Jej sekret? Żywi się tylko... powietrzem - zdjęcie 1
Komentarze
Ocena: 5 / 5
Polecane dla Ciebie