Kilka słów o tym, dlaczego warto pokochać zupy kremy

Pytanie brzmi: kto ich nie lubi!?
Kilka słów o tym, dlaczego warto pokochać zupy kremy
Fot. Unsplash
09.05.2019

Smaczne i proste w przygotowaniu – takie są zupy kremy! Danie na miarę naszych zabieganych czasów. To prawdopodobnie najłatwiejszy sposób na przyrządzenie ciepłego, domowego posiłku. Jednocześnie pyszna metoda na wzbogacenie diety dodatkową porcją warzyw – ich nigdy za wiele! Zupa krem jest zawsze dobrym pomysłem – zwłaszcza, kiedy brakuje inspiracji na obiad lub kolację. Przekonaj się, jak wielki potencjał kryje się w nieskomplikowanej potrawie.

Opróżniamy spiżarnię

Zrobienie zupy krem nie wymaga szczegółowego planowania. To danie w sam raz dla spontanicznych kucharzy! Nie musimy spisywać długiej listy zakupów i przeszukiwać w pocie czoła sklepowych półek. Do jej przygotowania wystarczą warzywa, które akurat mamy w spiżarce, i blender. Pyszny sposób, żeby maksymalnie wykorzystać swoje zapasy – w końcu marnowaniu żywności mówimy stanowcze „nie”! Taką oszczędność odczują także nasze portfele.

Zupa błyskawiczna – lubimy to!

Prosto z pracy biegniesz na trening albo na kurs językowy, a może musisz odebrać dzieci ze szkoły i załatwić jeszcze kilka pomniejszych spraw? Czasem naprawdę trudno znaleźć czas na gotowanie. Na szczęście z zupami krem nikt nie jest skazany ani na długie posiedzenia w kuchni, ani na stołowanie się w przypadkowych barach. W sytuacjach awaryjnych możemy wykorzystać nawet mrożone warzywa. Najprostsze zupy przygotujemy już w kilkanaście minut i wcale nie musimy być mistrzami gotowania! To niewiele czasu i wysiłku, a czeka nas znakomita, samodzielnie zrobiona uczta.

Smaczny sposób na zdrowie

W zupach krem łączymy ze sobą różnorodne warzywa. A warzywa to cenne witaminy, minerały i błonnik! Niektórzy z nas wzbogacają je o mięsny dodatek – czyli źródło białka. Zupa ze zwykłego posiłku zamienia się w źródło niektórych przyswajalnych substancji odżywczych. Talerz rozgrzewającej zupy bez problemu poradzi sobie z zimowym wyzwaniem.

To jedna z najprostszych metod na wartościową porcję warzyw, również gdy mamy przy stole wybrednego niejadka! To pyszny sposób, by przemycić warzywa – dzieci, które na co dzień ich odmawiają, będą zajadać ze smakiem i nawet nie zorientują się, że właśnie zjadły np. brukselkę albo szpinak.

Zupa na wynos

Znacznie łatwiej jest dbać o prawidłowe nawyki żywieniowe, gdy nie jesteśmy skazani na jedzenie przypadkowych dań w pośpiechu. Zresztą - czy coś może nam bardziej umilić przerwę w pracy niż domowy posiłek? Zupę przetransportowaną w termosie, kubku termicznym lub specjalnym, szczelnym pojemniku możemy mieć zawsze przy sobie.

Elegancja zamknięta w kremie

Zupa krem będzie naszym sprzymierzeńcem w czasie codziennego gotowania. Jednak tak samo dobrze sprawdzi się jako popisowe danie na specjalną okazję. Aksamitna konsystencja, wyrazisty smak i intensywny kolor czyni z niej przystawkę godną świątecznego stołu. Podana w eleganckiej bulionówce będzie prezentować się wyjątkowo atrakcyjnie. Drobne dodatki tylko podkreślą jej wykwintność. Chrupiące grzanki, paszteciki i groszek ptysiowy to kulinarna kropka nad i! Spróbujcie przepisu na znakomity krem brokułowy, który w tym miejscu dla was przygotowaliśmy. Polecamy zaplanować dokładki!

 

Materiał partnera

Polecane wideo

Przestała się starzeć i z każdym dniem młodnieje. Jej sekret? Żywi się tylko... powietrzem
Przestała się starzeć i z każdym dniem młodnieje. Jej sekret? Żywi się tylko... powietrzem - zdjęcie 1
Komentarze
Ocena: 5 / 5

Polecane dla Ciebie